Cestomilský magazín

Užitečné rady na cestu – doprava v Paříži

Dovolená v Paříži je snem každého. Široké bulváry, monumentální stavby a nespočet muzeí lákají ročně tisíce turistů. A kdo jednou odhalí krásy a tajemství Paříže, ten se zamiluje do konce života. Než se však vydáte na cestu, je třeba znát pár užitečných rad, které Vám pobyt ve francouzské metropoli usnadní. Pojďme si tedy říct něco o dopravě a cestování v Paříži.

Zobrazit více

Jak se slaví Velikonoce ve Francii?

Stejně jako Vánoce, tak i Velikonoce se slaví v každé křesťanské zemi trošku odlišně. My jsme se vydali do Francie, abychom zjistili, jaký význam pro ně Velikonoce mají a jaké rituály se u nich dodržují. Pomlázku a malovaná vejce jsme raději nechali doma, protože s takovou bychom v zemi galského kohouta nepochodili a kdoví, zda by nás ještě někdo nenařkl z domácího násilí 🙂

Zobrazit více

Brillat-Savarin – delikátní sýr nese jméno velkého gurmána

Sýr Brillat-Savarin patří mezi nejdelikátnější francouzské sýry. Stejně jako slavný francouzský politik, právník, myslitel, houslista a hlavně gurmán a gastronom Jean Anthelme Brillat-Savarin, i my jsme propadli jeho neodolatelné chuti.

Zobrazit více
Provence L

Spisovatel Peter Mayle miloval Provence

Každý, kdo viděl film Dobrý ročník nebo četl knihu Rok v Provence, se do Provence zamiloval! Film zpracovaný podle stejnojmenné knihy britského spisovatele Petera Mayla se stal jedním z největších bestsellerů všech dob. A i díky němu se Provence stala vyhledávanou turistickou oblastí a místem, které chce každý vidět.

Zobrazit více

Provensálská kuchyně s vůní bylinek a léta

Ochutnejte s námi kuchařské umění francouzského regionu Provence a zamilujte se! Jednoduché pokrmy v sobě snoubí vůni bylinek, čerstvost i sílu jižního slunce. A právě díky těmto třem elementům je kuchyně v Provence proslulá po celém světě.

Zobrazit více

Prožijte sen noci svatojánské podle umělce Marca Chagalla

Vydejte se za jedinečným zážitkem, který nemá na celém světě obdoby. Navštivte vytěžené vápencové lomy Carrières de Lumières nedaleko malebné vesnice Les Baux-de-Provence, ve kterých již od roku 1977 probíhá promítání speciálních show. Každý rok se téma mění. Letos je na programu slavný umělec Marc Chagall a jeho sen noci svatojánské.

Zobrazit více

Pyrenejské dobrodružství

Divoká příroda u břehů Atlantiku lemovaná velkolepými Pyrenejemi, prastaré poutní cesty, multikulturní města s tisíci lety tradice a ostrovy ve Středozemním moři plné přírodních krás. Takovou kombinaci unikátních míst je možné v Evropě najít jen v jediné zemi, ve Španělsku.

Zobrazit více

Fotbalový Stadion Camp Nou – největší pýcha Španělska

Město Barcelona je nepochybně zážitkem pro každého cestovatele. Na své si přijde milovník umění, historie, kultury či válení na pláži. K severovýchodnímu pobřeží Španělska však velmi často zavítají i fanoušci fotbalu. Největší pýchou, minimálně pro sportovní nadšence, je legendární fotbalový klub FC Barcelona a jeho věhlasný stadion Camp Nou. Ten se stává zážitkem i pro osoby sportem nepolíbené.

Zobrazit více
Park Guell

Fotoreportáž ze zájezdu do Katalánska

Katalánsko je jedním z nejpestřejších regionů Španělska. Někoho láká dynamická a kosmopolitní Barcelona, jiného klid a pohodová atmosféra malebných přímořských letovisek. Na své si přijdou i milovníci turistiky v panenské přírodě Pyrenejí. Odložte na chvíli své denní starosti a pojďte se s námi prostřednictvím fotografií ze zájezdu toulat Katalánskem.

Zobrazit více
Étretat útesy

Normandie, málo navštěvovaný kout Francie. Neprávem?

Normandie nepatří rozhodně k nejnavštěvovanějším turistickým cílům ve Francii. Řekneme-li Normandie, většinou se nám vybaví spojenecké vylodění v tzv. den D. Někteří si také představí úchvatné a okouzlující opatství Mont Saint-Michel, avšak spojení města Rouen s Normandií není vůbec samozřejmostí, ačkoliv se jedná o její hlavní město. Nabízí tento kraj návštěvníkům ještě něco víc?

Zobrazit více

Co o nás řekli naši klienti?

Po stopách vylodění do Normandie
s Cestomilem Pepou

Zájezd „Po stopách vylodění“ v termínu 22.8.-26.8.2023 zcela splnil mé a vnukovo očekávání. Program byl dodržen, průvodce Pepa i řidič Vráťa byli v pohodě, ochotní, vnímaví a respektující naše potřeby.Vzhledem k tomu, že opravdu hodně cestujeme, bylo milým překvapením, že CK (cestovali jsme s vámi poprvé) splnila avízované služby.Jedinou malou skvrnkou bylo ubytování v Caen, což je ale otázka úrovně v celé Francii, ne záležitost pořádající CK. Doufám, že někdy v budoucnosti vašich služeb opět využijeme.

M. Rebjonková

Karlovy Vary

Po stopách vylodění do Normandie
s Cestomilem Josefem

Zajímám se o dějiny 2. světové války, proto  vylodění spojenců v Normandii  byl milý dárek od syna k 70. narozeninám. Výlet s CK Cestomilové předčil moje očekávání z toho, jak je možné po tolika letech se vcítit do děje, který tenkrát stál tolik mladých lidských životů. Díky moc průvodci Pepovi i řidiči Luborovi, kteří byli skvělí, vedle válečné historie nám ukázali i dávnou historii Normandie včetně krásných, nezapomenutelných katedrál,  historických center měst, aj.  Všechno bylo dobře zorganizované, nebylo nic, co by nám během pěti denního cestování chybělo nebo s čím bychom nebyli spokojení. Moc jsem si to se svými blízkými užil. Díky moc.

J. Matura + T. Štěpnička s partnerkami

Radenín

Normandie a opatství Mont Saint-Michel
s Cestomilkou Věrkou

„Normandie nás neskutečně ohromila. Je to nádherná část Francie, s překrásným pobřežím a krajinou. Naše průvodkyně Věrka vycházela ve všem vstříc, vzala nás na ochutnávku sýrů i do výrobny cidru. Až na menší pokojíčky v hotelu nemáme vůbec co vytknout. Prostě super zájezd.“

Jana Kratochvílová

Brno

Národní palác
Barcelona + klášter Montserrat + Gaudího stavby
s Cestomilkou Markétou
Dobrý den, prodloužený víkend v Barceloně jsme si opravdu užili nejen díky pestrému programu, krásnému počasí a dochvilnosti všech účastníků zájezdu, ale především díky výborné průvodkyni, která měla naprosto zvládnutou organizaci a díky maximálně vyčerpávajícímu výkladu dokázala všechny účastníky naprosto zaujmout. Ubytování ve velmi příjemném hotelu blízko metra nemělo chybu. Děkujeme a těšíme se někdy příště na další zájezd s vámi.

Eva Krásná Mulačová

Praha