Anglie

Edinburgh Castle: strážce skotské metropole

Edinburgh Castle - skvost skotské historie a architektury

Edinburgh Castle je významným symbolem Skotska a jednou z nejnavštěvovanějších turistických atrakcí v celé zemi. Majestátní hrad tyčící se nad hlavním městem Edinburghem se pyšní fascinující historií a nabízí návštěvníkům nespočet zajímavostí. Připojte se k nám na tomto virtuálním výletu do minulosti a prozkoumejte jedinečné dědictví Edinburského hradu.

Edinburgh Castle, není nádherný?

Kapitoly z historie hradu

Historie Edinburgh Castle, která pravděpodobně sahá až do pravěku, je plná dramatických událostí a historických zvratů. Hrad byl svědkem mnoha válečných konfliktů, politických intrik a stal se nedílnou součástí kulturního vývoje Skotska.

Archeologické důkazy dokládají, že v místech, kde dnešní Edinburgh Castle stojí, žili lidé již v době bronzové. První písemná zmínka o hradu však pochází až z 12. století, kdy byl v kronikách zmiňován jako „hrad na skále“.

Během anglicko-skotských válek si Edinburgh Castle Skotové a Angličané přehazovali jako horkou bramboru. Postupně jej dobývaly a zase ztrácely obě armády. V roce 1314 byl hrad dobyt anglickým králem Eduardem II, načež během války za nezávislost byl znovu získán skotským králem Robertem Brucem.

V 15. století se stal Edinburgh Castle důležitým sídlem Stuartovců, skotské královské dynastie. Během této doby hrad výrazně změnil tvář a byl rozšířen v krásném renesančním stylu. Královna Marie Stuartovna, jedna z nejznámějších postav skotské historie, byla po své abdikaci právě v tomto hradě vězněna.

Když byl v roce 1707 přijat tak zvaný Act of Union, který spojil Skotsko s Anglií do Spojeného království Velké Británie, Edinburgh Castle se stal významným symbolickým centrem spojeného království. Během viktoriánské éry hrad prošel restauračními pracemi a sloužil jako vojenská pevnost.

A fireplace and knight armor inside of Great Hall in Edinburgh Castle, Scotland

Great Hall

Zajímavosti o Edinburgh Castle

Skotské korunovační klenoty: Edinburgh Castle je domovem skotských korunovačních klenotů. Patří mezi ně skotská královská koruna z pozlaceného stříbra a drahokamů, nádherný korunovační meč Sword of State a slavný Stone of Destiny tedy starobylé kamenné desky, které byly používány při korunovacích skotských králů po staletí.

Cela Marie Stuartovny: Po abdikaci v roce 1567 byla Marie Stuartovna, známá také jako Marie I. Skotská, zajata a uvězněna na různých místech ve Skotsku a Anglii. V roce 1568 byla převezena do Edinburghu a držena v hradním vězení. Po 18 letech vězení Marii v roce 1587 obvinili z účasti na spiknutí proti anglické královně Alžbětě I. Byla odsouzena k trestu smrti a popravena ve věku 44 let. Vy si nyní můžete prohlédnout její stísněnou celu a projít se místy, kudy pravděpodobně mířila k popravě.

Great Hall: Great Hall byla postavena v průběhu 15. století za vlády krále Jakuba IV a sloužila jako místo konání královských hostin a jiných důležitých událostí. Sál ve stylu pozdní gotiky s velkými kamennými oblouky a vysokými stropy nyní slouží jako výstavní plocha rozsáhlé sbírky zbraní, brnění a historických artefaktů. Návštěvníci oceňují interaktivní prezentaci, která dokonale přibližuje atmosféru a historii Great Hall. Návštěvníci si tak mohou představit, jak se cítili hosté v tomto majestátním sále během slavnostních událostí.

Mons Meg: Nedaleko hlavní věže hradu se nachází starobylé dělo jménem Mons Meg. Dělo vyrobené z oceli mělo neobvykle velký kalibr – kolem 51 cm. Dokázalo vystřelit kamenné střely o váze kolem 68 kg na obrovské vzdálenosti. Síla a dalekonosnost tohoto děla mu zajistily pověst jednoho z nejsilnějších a největších děl své doby. Bylo využíváno nejen na obranu hradu, ale také při dobývání jiných hradu.

Kaple svaté Markéty: Kaple je jednou z významných historických a náboženských památek v Edinburghu. Dle všeho se jedná o nejstarší dochovanou stavbu v celé metropoli. V minulosti byla určena pro modlitby královské rodiny a jejího dvora. Dnes je využívaná pro svatební obřady a soukromé bohoslužby. Interiér kaple je nádherně zdoben významnými historickými freskami, které zobrazují náboženské scény a biblické příběhy.

Edinburgh Castle je nezbytným cílem každého návštěvníka Skotska už jen proto, že vám nabídne úchvatný výhled na celé hlavní město. Ačkoliv ty nejslavnější dny má již za sebou, Edinburský hrad zůstává klíčovým symbolem skotské národní hrdosti a jednou z nejpopulárnějších turistických atrakcí v zemi. Jeho historie je bohatá a rozmanitá. Každý kout hradu vypráví příběh o dávných časech a dědictví skotského lidu. A tyto příběhy si můžete vyslechnout i vy.

Další podobné články

View of Antibes, France

Antibes: Jachty, Picassovo a úžasný Marineland

Pokud toužíte po jedinečném dobrodružství, Antibes je místo, které vaši touhu naplní. Od plavby na luxusní jachtě, přes zážitky v Picassově muzeu až po radost a úžas ve světě zábavy Marineland, zde zažijete vzácné okamžiky, které vám zůstanou v srdci navždy.

Zobrazit více