Francie

Bordeaux – kraj vína, ústřic a písečných dun

Co si vybavíte, když se řekne Bordeaux („bordó“)“? My jsme se zeptali našich fanoušků na facebooku a každému se vybavilo něco jiného. Někdo si vzpomněl na název přístavního města v jihozápadní Francii, jiný na odstín červené barvy. Nejčastější odpověď však byla víno. Proč právě víno? O tom Vám rádi řekneme více.

Za kouzlem přístavního města Bordeaux

Město Bordeaux ležící v jihozápadní Francii u ústí řeky Garonny do Atlantického oceánu je hlavním městem regionu Akvitánie. Jeho dlouhá a pohnutá historie v něm zanechala nesmazatelné stopy. V době panování francouzského krále Ludvíka XIV., známého více jako král Slunce, přístavní město rozkvetlo. Výsledkem jsou dodnes zachovalá rozlehlá náměstí a výstavní domy, díky kterým se Bordeaux zařadilo na seznam památek UNESCO. Málokdo ví, že baron Haussmann, který měl v 19. století na starost úplnou přestavbu Paříže, se inspiroval právě zde, v Bordeaux.

Město Bordeaux

Staré město na západním břehu řeky Garonny je ideálním místem k romantickým procházkám. Nabízí nejen úchvatný pohled na průčelí domů, ale i rozmanité fontány a celou řadu kaváren. Vydáte-li se odtud na náměstí Espalande des Quinconces, určitě neuděláte chybu. Jde o největší náměstí v západní Evropě. Dominuje mu Památník girondistů, tedy liberálních bojovníků Velké francouzské revoluce. Další významnou budovou v Bordeaux je Velké divadlo (Grand Théâtre) s překrásným klasicistním průčelím. Jen pár kroků od něj začíná ulice Sainte-Cathrine, nejdelší nákupní ulice ve městě. Na typické francouzské trhy narazíte u kostela Saint-Michel. Ovoce a zelenina, ryby, sýry a maso lákají svou čerstvostí i vůní.

Máte-li chuť na vyhlášenou místní kuchyni, stačí si vybrat z široké nabídky restaurací. Doporučujeme ochutnat tradiční kachní fois gras s vinnou omáčkou a hrozny nebo holubí ragú.

Nábřeží řeky Garonny každoročně v červnu ožívá svátkem vína. Velkolepé oslavy, barevné průvody a desítky stánků s vínem vtáhnou do dění i kolemjdoucího turistu. Pokud tedy patříte mezi milovníky francouzského vína, pak určitě neváhejte a vydejte se do Bordeaux!

Víno z Bordeaux = víno králů

Víno v oblasti Bordeaux se pěstovalo již za dob Římanů, kteří Akvitánii ovládali. Významněji se však zapsala do historie až ve 12. století. V té době se francouzská královna Eleonora Akvitánská podruhé provdala, tentokrát za anglického panovníka Jindřicha II. Plantageneta. A právě Angličané si velice oblíbili místní červené víno a začali jej vyvážet do Anglie. Klasifikace z roku 1855 rozdělila vína do pěti tříd. Kritériem pro sestavení tohoto žebříčku byly ceny, za které se vína prodávala na aukcích v předchozích letech. A přestože v Bordeaux narazíme na bezmála 30 tisíc vinařství a Châteaux, která vyprodukují okolo 5,5 milionů hektolitrů vína, tak jen 3% z této produkce jsou vína řazená do klasifikace z roku 1855. A právě tato velká vína zajistila kraji Bordeaux slávu a uznání po celém světě.

Château Pichon Baron

Kam v Bordeaux za vínem?

Na vinice v Bordeaux narazíte úplně všude. Proto jsme pro Vás vybrali ty nejvyhlášenější. Oblast Pauillac v blízkosti kanálu du Midi je snad nejlepší apelací v Bordeaux. Narazíme zde na 18 Grand Cru Classé vín, což je 80 % z celkové produkce. Lákají-li Vás tato nejprestižnější vína, pak se vydejte na degustaci do vinařství Château Lafite, Château Latour nebo Château Mouton-Rothschield. Cena degustace většinou odpovídá prestiži daného Château a pohybuje se okolo 40 – 50 EUR. Rezervace je nutná vždy a to poměrně dlouho dopředu. Navštívit tato vinařství se ovšem vyplatí i bez ochutnávky. Krásné zámečky uprostřed dokonale upravených parků stojí minimálně za pár krásných fotografií a za větu – „byli jsme tady!“

Městečko Saint-Émilion

Oblast Saint-Émilion a stejnojmenné městečko Vás zaměstnají na celý den. Lahodná vína pěstovaná na čtyřech typech podloží můžete ochutnat buď přímo ve vinařstvích nebo v některém z Maison du vin, kterých je v celém regionu Bordeaux nespočet. Městečko Saint-Émilion s historií sahající až do antiky se dokonce zapsalo i na seznam památek UNESCO a to díky dochovaným románským stavbám.

Téměř každé vinařství nabízí možnost degustace a prohlídky sklepů. Bez toho by ani návštěva tak vyhlášeného vinařského regionu nebyla možná. A pokud Vás putování za vínem omrzí, region Akvitánie nabízí řadu dalších atrakcí, které Vás určitě budou zajímat. Co si vyjít na největší písečnou dunu v Evropě nebo ochutnat čerstvé ústřice v bazénu Arcachon?

Písečná duna Pyla - největší v Evropě

Na pobřeží Atlantského oceánu najdete jedinečný přírodní úkaz v podobě největší pohybující se písečné duny v Evropě. Dune du Pilat nebo také Dune du Pyla leží v oblasti Gaskoňska. Z jedné strany je obklopena hustým lesem, z druhé je lemována plážemi Stříbrného pobřeží. V současné době se její výška pohybuje okolo 110 metrů, ale tento údaj se velmi často mění. Na délku měří duna 2,9 kilometrů a je tvořena 55 miliony metry kubickými písku.

Pokud sem zavítáte, určitě vystoupejte až na vrchol a užijte si výhled na moře, do vnitrozemí i na bazén Arcachon, v němž se chovají ústřice. Duna Pyla se stala také oblíbeným místem paraglydistů. Ti využívají silného vzdušného proudění a plachtí z vrcholu duny směrem k moři. Není lepšího momentu, než když se slunce sklání k obzoru, vy sedíte na obrovské hromadě písku a vychutnáváte si jedinečnost momentu.

Písečná duna Pyla

Ochutnejte ústřice v bazénu Arcachon

Bazén Arcachon leží na pobřeží Atlantského oceánu zhruba 70 kilometrů jihozápadně od Bordeaux. Od moře jej odděluje pás pevniny s několika vesnicemi. Bazén se stal ideálním místem pro farmy s ústřicemi. V malé vesnici Piraillan se vedle přístavu nachází čtvrť dřevěných domků zvaných cabane. V některých místní bydlí, v jiných se nachází restaurace nabízející ty nejčerstvější ústřice. Řada přístřešků slouží především jako místa zpracování ústřic. Zdejší chovatelé zde své poklady čistí, třídí podle velikosti a připravují na export. Pokud sem zavítáte, určitě budete moci ochutnat. Ústřice lze zakoupit přímo od chovatele a to za jedinečnou cenu. Dopřejte si chvilku, usedněte na terase jedné z restaurací a ochutnejte afrodiziakální specialitu s vychlazeným bílým vínem místního původu!

Ústřice

Ústřice

Cestomilka

Věrka

Za vínem jedině do Bordeaux

"Víno v sobě ukrývá kus Francie. A čím více o něm vím, tím víc mě láká jej objevovat. Vydejte se za sluncem zalitými vinicemi, ústřicemi a krásnými městečky se mnou!"

Další podobné články

Bordeaux vinice

Když víno, tak jedině z oblasti Bordeaux

Co vás napadne, když se řekne francouzské víno? Většinu lidí na celém světě jako první napadne Bordeaux. Nejlepší víno na světě pojmenované podle stejnojmenného města v jihozápadní Francii. Inu, není to jen tak lecjaké víno. Vinice, na nichž se toto víno pěstuje, patří k těm nejslavnějším a největším na světě. A aby toho nebylo málo, patří zároveň i k těm nejstarším, jelikož pochází již z 8. století.

Zobrazit více