Nizozemí

Haag: královské město i centrum spravedlnosti

Haag nemá jen politický význam, ale je i skvělou destinací pro každého s duší cestovatele. Pojďme se na něj podívat zblízka. Zabrouzdáme k historickým budovám, do romantických parků i na dlouhé pláže podél Severního moře.

Město Haag, to není jen tribunál

Je to tak. Většina z nás si nizozemské město Haag spojí s tribunálem a Mezinárodním trestným soudem, který se zabývá těmi nejhoršími zločiny, které kdy byly spáchány. Málokdo však ví, že Haag je zároveň nádherným historickým městem s elegantní atmosférou, které určitě stojí za návštěvu.

Haag

Moderní i historický Haag

Haag, sídlo královské rodiny

Kromě Mezinárodního soudního dvora sídlí v Haagu také nizozemská vláda a královský dvůr, což samotnému městu jen přidává na důležitosti, a právě proto je mu někdy mylně přisuzován status města hlavního. Za epicentrum města je považovaný komplex historických budov Binnenhof, kde sídlí právě zmiňovaný nizozemský parlament. Hlavní budovou Binnenhofu je nádherný gotický Ridderzaal, který byl dříve dějištěm rytířských turnajů a nyní slouží pro důležité ceremoniální události. Další perly nizozemské gotiky najdeme jen o kousek dále, jsou jimi například kostel Grote Kerk a budova Staré radnice. Ty taktéž patří mezi nejvyhledávanější památky Haagu.

Haag, japonské zahrady

Kouzelný Haag

Cíl milovníků zahrad i umění

Haag je známý i svými nádhernými parky a zahradami. Navštivte krásnou Královskou zahradu (Hofvijver) ležící u stejnojmenného jezera a vychutnejte si klidnou atmosféru, kterou vám nabídne. Park Westbroekpark je pak proslulý především svými růžovými zahradami, které přímo vybízí k romantickým procházkám. Za zmínku a podívanou pak stojí také Molens de Vlieger, historický větrný mlýn, který stojí na břehu kanálu Vliet v krásné venkovské krajině.

Haag má samozřejmě co nabídnout i milovníkům umění. Například Mauritshuis, slavná galerie umění, je domovem slavných děl jako je „Dívka s perlou“ od Jana Vermeera a „Anatomie doktora Nicolaese Tulpa“ od Rembrandta.

haag beach

Scheveningen

Haagský Scheveningen, sídlo přímořské pohody

Omrzí-li vás ruch velkoměsta, můžete vyrazit za přímořskou pohodou do haagského Scheveningenu. Ten vám nabídne více než 4 kilometry nádherných písečných pláží a vše, co k tomu patří. Jeho dominantou je pak obrovské molo, na kterém najdete spoustu krámků, kaváren, kasino a ruské kolo. Zdalipak si troufnete na projížďku ve vyhlídkovém kole přímo nad vlnami Severního moře?

V letních měsících si můžete ve Scheveningenu užít koupání, po zbytek roku pak třeba romantické procházky po pláži s ochutnávkami místních specialit. Mezi ty nesporně patří nakládaný slaneček s cibulí, kterého si nejlépe vychutnáte jak se sluší a patří – na stojáka přímo u hladového stánku. U těchto stánků nebo v restauracích si můžete také pochutnat na čerstvých plodech moře, které zde připravují na milion způsobů a všechny jsou naprosto úžasné. Když tyhle dobroty z moře vytažené zapijete výborným holandským pivem, boží dílo bude dokonáno!

 

Další podobné články

Zaanse Schans

Skanzen Zaanse Schans: zapomenutý holandský venkov

Skanzen Zaanse Schans je cestou do života holandského venkova v minulých staletích. Objevte tradice a řemesla, která stále rezonují v tomto malebném koutu Nizozemí. Nyní virtuálně, brzy určitě osobně na jedné z vašich dalších objevných cest.

Zobrazit více