Francie

10 nejkrásnějších míst Francie

Inspirujte se Cestomily a objevte 10 míst, která byste během dovolené ve Francii měli určitě vidět. Ačkoliv záleží na osobních preferencích a vkusu, vybrali jsme ta místa, která jsou turisticky nejnavštěvovanější a zároveň nejfotografovanější. Která to tedy jsou?

1. Ostrovní opatství Mont-Saint-Michel v Normandii

Opatství Mont-Saint-Michel najdete na severním pobřeží Francie, v Normandii. Středověký klenot tyčící se na skalnatém ostrůvku uprostřed stejnojmenné zátoky přitahoval již v minulosti zástupy poutníků a dnes jej ročně navštíví miliony turistů.

Mont-Saint-Michel přezdívaný často jako „zázrak“ je druhým nejnavštěvovanějším místem ve Francii a to hned po Paříži. Úžasná atmosféra místa, mohutné opevnění, úzké a strmé středověké uličky, mystické prostory kláštera a jedinečné výhledy na moře a pevninu ohromí každého, kdo vstoupí na ostrov a vydá se vzhůru ke klášteru.

Fascinující je rychle se blížící příliv, který se pyšní největším rozdílem výšky mořské hladiny při odlivu a přílivu v Evropě, což je asi 14 metrů. Příliv zaplaví všechny přístupové cesty a z Mont-Saint-Michel se stane ostrov. Naštěstí již 130 let spojuje opatství s pevninou vysoký násep, který zajišťuje přístup ve dne v noci. Mont-Saint Michel je již od roku 1979 zapsán na seznamu památek UNESCO.

Tip Cestomilů: Vydejte se na prohlídku v brzkých ranních hodinách nebo naopak k večeru. Vyhnete se tak největšímu náporu turistů a místo si opravdu vychutnáte.

2. Pobřeží růžové žuly v Bretani

Pobřeží růžové žuly se vine severním pobřežím Bretaně v blízkosti měst Ploumanac’h a Perros-Guirec. Obří balvany růžové žuly rozeseté podél velmi členitého pobřeží vytváří jedinečnou scenérii. Podobný přírodní úkaz lze najít už jenom na Korsice nebo v Číně.

Návštěvníci se mohou vydat příbřežní stezkou a obdivovat jedinečné tvary vytvořené přírodou. Některé byly pro svůj výjimečný tvar dokonce pojmenovány. Při procházce narazíte na Napoleonův klobouk, želvu nebo korunu krále Gradlona.

V době přílivu se lze na některých místech koupat. Nedaleko vesnice Saint-Guirrec stojí na ostrově malý půvabný zámeček Coastares, ve kterém pobýval slavný spisovatel Henryk Sienkiewicz a připravoval francouzské vydání svého slavného románu Quo Vadis.

Tip Cestomilů: V Saint- Guirec si zajděte na oběd do pravé bretaňské palačinkárny! Ochutnejte slanou variantu z pohankové mouky, tzv. galette a vše zapijte cidrem, kvašeným jablečným nápojem. Budete si připadat jako správní Bretonci.

3. Středověké opevněné město Carcassonne v Languedocu

V oblasti Languedoc-Roussillon v regionu Midi-Pyrenées narazíte na Carcassonne, jedno z nejznámějších a nejobdivovanějších opevněných měst Francie.

Návštěvník blížící se k městu se neubrání údivu, který vzbuzuje mohutné opevnění s desítkami obraných věží. Carcassonne by již dávno podlehlo zubu času, nebýt architekta Violet-le-Duca, který jej dokázal zrekonstruovat přesně podle pozůstatků nalezených v rozbořeném městě.

Po vstupu za hradby na vás čekají středověké kamenné ulice a domy, románsko-gotický kostel, zámek či místní muzeum. Jméno města se odvozuje od legendy o dlouhém obléhání a lsti madame Carcasse, která město zachránila před útočníky.

Pokud už zavítáte do země katarů, navštivte i jiné okolní hrady, např. Lastours nebo Termes.

Tip Cestomilů: Navštivte město 14. července, v době oslav pádu Bastily, a nechte se strhnout monumentálním ohňostrojem nad městem.

4. Sopky Francouzského středohoří

Hledáte krásnou, průmyslem a lidmi neporušenou přírodu? Láká vás vstoupit do kráteru sopky? Líbí se vám malé románské kostelíky? Máte rádi pěší túry?

Pokud ano, vydejte se do Francouzského středohoří, do okolí města Clermond-Ferrand. Najdete zde nádherně zelenou, čistou přírodu, vyhaslé sopečné kužely, malé vesnice, rozlehlé louky plné spokojeného skotu, usměvavé lidi a samozřejmě skvělou kuchyni.

Kraj Francouzského středohoří učaruje každému. Vystoupejte k ruinám antického chrámu na kuželovou horu Puy du Dome, nebo sejděte na dno kráteru Puy du Pariou. Zastavte se v některé z místních sýráren, např. v Saint-Nectaire, a ochutnejte stejnojmenný sýr.

Tip Cestomilů: Navštivte interaktivní park Vulcania. Seznámíte se blíže se seizmickou činností a dozvíte se hodně o sopkách.

5. Středověké město Sarlat-le-Canéda v Perigordu

Město Sarlat-le-Canéda ležící v historické oblasti Perigord v departementu Dordogne láká návštěvníky svým středověkým vzhledem.

V úzkých uličkách se ukrývají původní gotické paláce s krásně zachovanými okenními kružbami. Místní katedrála v sobě snoubí prvky románské, gotické i barokní architektury. Na jednom z malých náměstí obyvatelé města vztyčili památník zdejším husám. Jejich jatýrka, tzv. foie gras, platí za jedny z nejlepších ve Francii. Přestože centrum je složeno z velmi starých budov, místní zde stále žijí.

V podvečer při procházce uličkami můžete velmi často nahlédnout domorodcům doslova do talíře. Dopoledne doporučujeme zajít do kostela Sainte-Marie u hlavního náměstí, kde je umístěna tržnice.

Tip Cestomilů: Navštivte Sarlat-le-Canéda na začátku března a přidejte se k oslavám hus a foie gras, nebudete litovat.

6. Písečná duna Pyla v Akvitánii

Unikátní přírodní jev nejen ve Francii, ale v celé Evropě najdete v regionu Akvitánie. Pohybující se písečná duna Pyla (někdy též Pilat) se hrdě tyčí nad pobřežím Atlantického oceánu. S rozměry 107 metrů na výšku, 660 metrů na šířku a 2,9 kilomentrů na délku zaujme návštěvníky již z dálky. Duna se navíc za rok přesune o 1 až 5 metrů. 60 milionů metrů krychlových písku utápí vzrostlé stromy v okolí jako malé hračky.

Návštěvník ocení krásu místa poté, co se prodere bořícím se pískem až na vrchol duny. Masa písku se stala oblíbeným místem paraglydistů, kteří z vršku startují směrem k plážím Atlantiku.

Tip Cestomilů: Po prohlídce duny se vydejte podél Arcachonského bazénu na druhou stranu do vesnice Piraillan, kde se chovají ústřice. Posaďte se na dřevěnou terasu jedné z místních restaurací, objednejte si čerstvé ústřice a láhev bílého vína a vychutnejte si výhled na největší písečnou dunu v Evropě.

7. Vinice v Bordeaux

Vinice v Bordeaux patří mezi nejznámější vinařské oblasti na světě. Jemně zvlněná krajina zdobená řádky vinné révy je potěchou pro oko každého milovníka dobrého vína.

Mezi vinicemi se ukrývají jednotlivá vinařství – château. Řadu z nich lze navštívit, prohlédnout si zázemí a samozřejmě také ochutnat lahodné víno. Při putování mezi vinicemi se nezapomeňte zastavit v Pauillacu a navštívit Maison du Vin, kde lze místní vína zakoupit a rovněž dostanete nespočet zajímavých informací a rad.

Na závěr se projděte po říční promenádě a dejte si kávu s výhledem na ústí řeky Gironde.

Tip Cestomilů: Navštivte i stejnojmenné město Bordeaux a vydejte se do nové expozice Cité du Vin, jež se nachází ve velmi originální budově. Zde se dozvíte vše nejen o francouzských vínech.

8. Přírodní park a kaňon Du Verdon v Provence

Kaňon Verdon vyhloubený stejnojmennou říčkou tvoří jedinečnou přírodní scenérii regionu Horní Provence. Milovníci přírody, turistiky a krásných výhledů by neměli toto místo ze svých cestovních plánů vynechat.

Pro fyzicky zdatné chodce doporučujeme celodenní průchod kaňonem. Chcete-li si užít romantické výhledy, raději zvolte jižní silnici vedoucí podél kaňonu. Řada vyhlídkových míst po trase je jako stvořená pro krásné fotografie.

Kaňon vyúsťuje v rozlehlé jezero Svatého kříže, kde si na své přijdou milovníci kanoyingu a dalších vodních sportů.

Tip Cestomilů: Počkejte na západ slunce na posledním vyhlídkovém místě nad kaňonem s výhledem na jezero pod Vámi. Budete mít jedinečný zážitek!

9. Přístavní město Saint-Malo v Bretani

Bretaňský přístav Saint-Malo je považován za klenot Smaragdového pobřeží. Město námořníků, objevitelů a korzárů je obklopeno vysokou hradbou a střechy domů ční do výše jako zježené.

Návštěvník dnes v údivu hledí na dokonale zachovanou citadelu a netuší, že se jedná o přesnou kopii zbudovanou po drtivých náletech na konci druhé světové války. Ani to, že procházíme kopií originálu, neubírá vůbec nic na úžasné atmosféře místa. Při procházce po hradbách je do daleka vidět krásně členité Smaragdové pobřeží, kde tráví letní dovolenou především Francouzi.

V úzkých uličkách za hradbami si přijdou na své gurmáni, zejména milovníci ryb a mořských plodů

Tip Cestomilů: V Saint-Malo určitě ochutnejte pochoutku ker-y-pom. Tato delikatesa se vyrábí pouze zde a určitě stojí za to.

10. Alsaská vinná stezka a krásné vesničky v Alsasku

Alsaská vinná stezka je nejznámější cestou vín ve Francii. Byla oficiálně vyznačena jako turistická cesta už v roce 1953. Od té doby funguje dodnes a mezi turisty je čím dál oblíbenější.

Ať už na kole nebo pěšky, můžete se vydat poznávat krásy Alsaska a ochutnávat místní alsaské víno. Proslulá alsaská vinná stezka se táhne severojižním směrem téměř přes celý region v délce 170 kilometrů. Pokud ji budete zdolávat na kole, nemusíte se obávat náročného terénu. Stezka vede po místních menších komunikacích, mezi vinicemi, krásnými městy a vesnicemi. Po cestě budete projíždět nejznámějšími vinařskými vesnicemi jako je Riquewihr, Ribeauvillé či Eguisheim. Všechna městečka a vesnice vypadají jako z pohádky. Krásné hrázděné domy ozdobené záplavou květin okouzlí každého.

Tip Cestomilů: Navštivte některý z vinných sklípků, tzv. cave a ochutnejte zdejší skvělá bílá vína.

Další podobné články

kanál du midi

Slavný kanál du Midi

Objevte šperk jihu Francie, který se skrývá v Okcitánii, a prožijte nezapomenutelné okamžiky plné krásy, historie a romantiky. Kanál du Midi je jedno z míst, které při svých cestách jižní Francií nesmíte minout.

Zobrazit více