Francie

Slavný kanál du Midi

Objevte šperk jihu Francie, který se skrývá v Okcitánii, a prožijte nezapomenutelné okamžiky plné krásy, historie a romantiky. Kanál du Midi je jedno z míst, které při svých cestách jižní Francií nesmíte minout.

Kanál du Midi - klenot jihu Francie

Kanál du Midi je jednou z nejvýznamnějších technických a architektonických staveb v Evropě a oprávněně se stal symbolem jihu Francie a regionu Okcitánie. Tato historická vodní cesta, která spojuje Atlantský oceán se Středozemním mořem, je skutečným skvostem regionu a přitahuje návštěvníky svou krásou, romantikou a historickým významem. A my si o něm v tomto článku řekneme více.

kanál du midi

Kanál du Midi

O historii a významu kanálu

Kanál du Midi, známý také jako Canal des Deux Mers, je nádherná vodní cesta, která byla postavena již v 17. století. Výstavba byla zahájena v roce 1666 pod vedením nadšeného místního rodáka Pierra-Paula Riqueta. Kanál sloužil k propojení Atlantského oceánu se Středozemním mořem, což umožnilo obchodníkům a lodím vyhnout se nebezpečné plavbě kolem celého Pyrenejského poloostrova a Gibraltaru, kde na ně kromě bouří a rizika ztroskotání číhalo také nebezpečí v podobě pirátů a nepřátelských galér.

S délkou přes 240 kilometrů a 63 zdymadly, 126 mosty, 55 akvadukty, 7 kanálovými mosty, 6 přehradami a 1 tunelem se kanál du Midi stal nejen technickým zázrakem, ale také jednou z nejvýznamnějších vodních cest v celé Evropě. V roce 1996 byl zapsán na seznam světového dědictví UNESCO, což svědčí o jeho historickém a architektonickém významu.

Carcassone, kanál du midi

Carcassone na kanále du Midi

Nastupovat, vyplouváme

Projížďka po kanálu du Midi je jako cesta časem. Plujte na palubě lodi a obdivujte malebné krajinářské scenérie, jež se postupně mění během vaší cesty. Kanál vás povede přes poklidné vesnice, okouzlující vinice, rozkvetlá pole a podél nádherných stromových alejí. Právě zde pocítíte atmosféru starých dob, kdy kanál sloužil jako dopravní tepna pro obchod a přepravu zboží.

Kromě své přírodní krásy je kanál du Midi také plný historických pokladů a architektonických divů. Zastavte se v Carcassonne, městské pevnosti zapsané na seznamu UNESCO, která je jedním z nejvýznamnějších středověkých opevnění ve Francii. Procházejte se úzkými uličkami, obdivujte hradby a vychutnejte si jedinečnou atmosféru tohoto historického místa.

Na kanálu du Midi také objevíte několik technických zajímavostí. Ne vždy profil krajiny dovolil kanálu jednoduše projít a tak na trase najdeme např. tunel Malpas, jímž lodi proplouvají. V minulosti v malém výklenku nad vjezdem do tunelu žil poustevník a projíždějícím lodím posílal dolů košík na almužnu. Lodníci věřili, že si tím zajistí bezpečnou a klidnou plavbu a vždy poustevníkovi něco věnovali.

Pro milovníky vína je kanál du Midi také rájem. Oblast Languedoc-Roussillon, kterou kanál protíná, je jednou z nejvýznamnějších vinařských oblastí ve Francii. Vydejte se na ochutnávku místních vín, a nemusíte často ani z lodi daleko. U vinařství Château de Paraza zakotvíte přímo
u jejich mola a po pár krocích jste v degustační místnosti.

Kaskáda vodních zdymadel Fonséranne

Nedaleko historického města Béziers se kanálu do cesty postavila překážka v podobě velkého terénního skoku. Pan Riquet tedy vymyslel soustavu nad sebe umístěných zdymadlových komor
s 9 vraty
, které lodím umožnily překonat výškový rozdíl 21,5 m na vzdálenosti pouhých 300 m. Jedná se o technicky velmi významný počin, jenž i dnes udivuje návštěvníky svojí genialitou. Místní turistické lodi potřebují na překonání soustavy zdymadel zhruba hodinu času, ale jedná se o velmi zajímavý zážitek a také poutavou podívanou pro okolo stojící. Pokud Vás již omrzí sledovat proplouvající lodi, pronajměte si malou elektrickou loďku a sami objevte část této vodní cesty.

Další podobné články

Peyrepertuse

Nejznámější katarské hrady

Objevte majestát a historii jihofrancouzských katarských hradů, symbolů svobody a hrdinného odporu proti nenasytné katolické církvi.

Zobrazit více