Francie

Přírodní park Camargue: Zelená perla Provence

Poznejte oblast Camargue, která se zcela vymyká obrázku, který si většina z nás utvořila o regionu Provence. V této jedinečné lokalitě najdeme místní bílé koně, černé býky, růžové plameňáky, bílou mořskou sůl i výbornou rýži, šedé písečné víno a také dlouhé písečné pláže.

Park Camargue: Plameňáci, bílí koně a černí býci

Bílí koně, růžoví plameňáci a černí polodivocí býci. I tímto způsobem bychom mohli charakterizovat záplavovou oblast delty řeky Rhôny o rozloze asi 95 000 hektarů. Krajinu přírodního parku u Středozemního moře, pyšnícího se od roku 1977 statusem biosférické rezervace, utvářely v průběhu tisíců let říční naplaveniny. Díky nim se v bažinatých oblastech vytvořily náspy, jež daly vzniknout lagunám. Dnes jsou to ideální místa pro plameňáky, kteří jsou ve zdejších salinách a rýžovištích častými hosty. Vedle těchto dlouhonohých elegánů žije v deltě Rhôny zhruba dalších 400 druhů  ptáků. Vydáte-li se do zdejšího ornitologického parku, budete se díky systému dřevěných lávek doslova vznášet nad vodou. Pokud se budete chovat tiše, podaří se Vám jistě řada krásných fotografických úlovků.

Divocí koně

Park však nabízí mnoho dalších zážitků. Můžete zde spatřit volně pobíhající ondatry, vydry a rovněž polodivoké koně, jejichž bílá barva ostře kontrastuje se zdejšími černými býky, chovanými speciálně na „course a la cocarde“. Hlavním cílem těchto nekrvavých býčích zápasů není připravit býka o život jako ve španělské koridě, ale strhnout mu trofeje, které má zavěšené na rozích.

Pěstování rýže a těžba soli

Přírodní park Camargue neslouží pouze ochraně přírody, nýbrž má i důležité praktické využití. Důmyslný systém čerpadel, pump a kanálů přivádí do severních oblastí z řeky Rhôny sladkou vodu, z čehož profituje francouzské zemědělství, konkrétně pěstování rýže. Plodina původem z jihovýchodní Asie zažila svůj největší rozmach po druhé světové válce, kdy Francie chtěla rychle nastartovat své válkou zpustošené hospodářství. Zdejší rýže se díky jedinečné chuti dostala v roce 2000 dokonce na seznam chráněných značek pod názvem „riz de Camargue“.

Slaná i sladká voda představují klíčové prvky této unikátní přírodní oblasti. Zdejší jezera, rybníky a mokřady zabírají více než třetinu rozlohy přírodního parku. Velký význam pro oblast Camargue má sůl. V regionu se těží již několik století z místních solných jezer, jež dosahují délky až dvanácti kilometrů a hloubky dvou metrů. Největším a současně nejznámějším z nich je tzv. Velké moře o velikosti 6 500 hektarů.

Další podobné články

Provence L

Spisovatel Peter Mayle miloval Provence

Každý, kdo viděl film Dobrý ročník nebo četl knihu Rok v Provence, se do Provence zamiloval! Film zpracovaný podle stejnojmenné knihy britského spisovatele Petera Mayla se stal jedním z největších bestsellerů všech dob. A i díky němu se Provence stala vyhledávanou turistickou oblastí a místem, které chce každý vidět.

Zobrazit více