Francie

Nejznámější katarské hrady

Objevte majestát a historii jihofrancouzských katarských hradů, symbolů svobody a hrdinného odporu proti nenasytné katolické církvi.

Katarské hrady - svědkové historie, odhodlanosti a nezlomné vůle

Katarské hrady jsou vedle Carcassonne jedním z velkých lákadel regionu. Představují majestátní, dojemné pozůstatky dávných dob, které stále září svým historickým významem a upomínají na hrdinskou ale i krvavou minulost kraje. Tyto hradní pevnosti nacházející se v regionu Okcitánie v jižní Francii jsou důležitými svědky bohatého katarského dědictví. Pojďme si o nich povědět více.

 

O historii katarských hradů

Katarské hrady mají bohatou historii, která sahá až do 11. a 12. století. Tyto pevnosti byly postaveny před obdobím katarské hereze, kdy se na území Okcitánie vyskytovalo mnoho katarských komunit. Kataři byli stoupenci hnutí, jež svůj název odvozovalo od řeckého výrazu pro čistotu. Ideály katarů se až nebezpečně odchylovaly od oficiální katolické církve. Sami se nazývali pravými křesťany nebo také dobrými lidmi. Věřili v dualismus, tj. existenci dvou protikladných principů – dobra a zla. Odmítali násilí a majetek a upřednostňovali duchovní čistotu a jednoduchý život v chudobě. A to samozřejmě nekorespondovalo s politikou Vatikánu. Papež Inocenc III. vyhlásil v roce 1208 křížovou výpravu proti katarům někdy také zvaným albigenští podle města Albi.

Právě výšinné hrady sloužily jako útočiště a opevněná místa, kde se katarští přívrženci ukrývali před pronásledováním ze strany katolické církve. Během křížových výprav byly však hrady postupně dobity, zničeny a následně katarskými osadníky opuštěny. Dnes jsou katarské hrady významnými historickými památkami a symboly odvahy a víry katarského hnutí.

Hrad Quéribus, Okcitánie

Majestátní Quéribus

Nejznámější katarské hrady

Prvním z těchto významných hradů je hrad Peyrepertuse, jenž se tyčí na skalnatém vrcholu s panoramatickým výhledem na okolní krajinu. Jeho imponující pevnostní zdi a malebná poloha přitahují návštěvníky z celého světa. Ovšem při prohlídce tohoto hradu počítejte s tím, že se trochu zapotíte.

Dalším slavným katarským hradem je hrad Quéribus, který je považován za symbol katarského odporu. Jeho poloha na vrcholu hory dodává hradu dramatický vzhled a umožňuje pozorovat panorama okolních vinic a horských vrcholků. Za dobrého počasí dohlédnete až do Pyrenejí nebo ke Středozemnímu moři. Díky siluetě hradu se Quéribusu často také přezdívá satanův prst. Při prohlídce se ocitnete uprostřed dávných příběhů a tragických událostí. Připravte se na mírné stoupání k patě hradu a také na množství schodů vytesaných do skály.  Výhledy ze střechy nejvyšší věže Vás odmění za výstup. Hrad Quéribus se stal poslední baštou odporu katarského hnutí a jeho dobití v roce 1255 ukončilo křížové výpravy proti katarům.

Třetím významným katarským hradem je Lastours, který je součástí souboru čtyř hradů. Tento impozantní pevnostní komplex se tyčí na vrcholcích hor a nabízí úchvatné výhledy na řeku Orbiel a okolní krajinný park. Každý z hradů v Lastours představuje unikátní architektonickou strukturu a dodává prostoru zvláštní atmosféru tajemství a síly.

Katarské hrady jsou nejenom památkami, ale také místy, která inspirovala spisovatele, malíře a cestovatele. Každý krok, který učiníte na těchto historických místech, vás vtáhne hlouběji do atmosféry minulosti a odkryje tajemství a krásu tohoto fascinujícího období i kraje Okcitánie.

Peyrepertuse

Peyrepertuse

Další podobné články

kanál du midi

Slavný kanál du Midi

Objevte šperk jihu Francie, který se skrývá v Okcitánii, a prožijte nezapomenutelné okamžiky plné krásy, historie a romantiky. Kanál du Midi je jedno z míst, které při svých cestách jižní Francií nesmíte minout.

Zobrazit více