Portugalsko

Levády: Objevte nejkrásnější místa Madeiry

Madeira, tento malebný ostrov v Atlantském oceánu, je známý mírným klimatem, bujnou vegetací a především svými levádami. Právě díky nim můžete objevit nejkrásnější místa ostrova a proniknout až do samého srdce Madeiry. Tyto unikátní zavlažovací kanály jsou důležité nejen pro udržení ostrovního ekosystému, ale představují také jedinečnou možnost, jak prozkoumat Madeiru pěšky.

Prozkoumejte Madeiru pěšky díky bohaté síti levád

Madeira, tento malebný ostrov v Atlantském oceánu, je známý mírným klimatem, bujnou vegetací a především svými levádami. Právě díky levádám můžete objevit nejkrásnější místa ostrova a proniknout až do samého srdce Madeiry. Tyto unikátní zavlažovací kanály jsou důležité nejen pro udržení ostrovního ekosystému, ale představují také jedinečnou možnost, jak prozkoumat Madeiru pěšky.

Co jsou levády?

Levády jsou tradiční zavlažovací kanály na Madeiře, které byly vytvořeny již v 16. století k přepravě vody z vlhkých oblastí na severu ostrova do sušších oblastí na jihu. Dnes tyto kanály slouží nejen svému původnímu účelu, ale také jako cesty pro turisty, kteří chtějí prozkoumat přírodní krásy ostrova. Oficiálně má tato důmyslná zavlažovací síť 110 hlavních levád, tedy asi 2200 kilometrů, podle místních je to ale až dvojnásobek. Díky vyrovnanému klimatu na Madeiře a díky levádám, kterými protéká voda k vinicím, banánovým plantážím i zelinářským zahradám mají Madeiřané sklizeň i několik do roka.

Některé levády mají až mystický nádech

Vydejte se na pěší túru levádami

Pěší túry po levádách vám umožní nahlédnout do skutečného srdce Madeiry. Budete mít možnost procházet se skrze vavřínové lesy, které jsou zapsány na seznamu světového dědictví UNESCO, objevovat skryté vodopády, panoramatické výhledy a prozkoumávat rozmanitou ostrovní flóru a faunu.

Při plánování výpravy po levádách je důležité se náležitě vybavit pohodlnou obuví, dostatečným množstvím vody, občerstvením a nezapomenout na kontrolu počasí. Je dobré si přibalit také pláštěnku, protože počasí se může měnit každou hodinu a baterku, jelikož vás na některých trasách čekají tmavé tunely. Ověřte si také délku a náročnost dané levády, některé trasy mohou být totiž náročnější.

 

Levády nabízí krásné výhledy do okolí

Nejkrásnější levády na Madeiře

Každá leváda či vereda má své kouzlo a neuděláte chybu, když si vyberete jakoukoliv. Za nás jsou ovšem těmi TOP tyto:

Levada do Rei – Tato pohodová, 5 kilometrů dlouhá trasa vás zavede do původního vavřínového lesa a nabídne klidné prostředí plné zeleně.

Levada do Caldeirão Verde – pro ty, kteří hledají dobrodružství, nabízí tato cesta úchvatné vodopády, nádherné výhledy i řadu tunelů. Začíná v oblasti vodopádů pod nejvyšší horou Madeiry Pico Ruivo a má necelých 7 kilometrů.

Levada da Ribeira da Janela – trasa začíná v lesích v oblasti Pico da Fonte do Bispo na severozápadě Madeiry a končí nedaleko přírodních bazénů Porto Moniz, kde si můžete po 13 kilometrech užít náležitý odpočinek. V létě bývá její začátek lemován nádherně rozkvetlými hortenziemi, poté přechází zalesněným svahem do údolí řeky Janely. Cestou vás čeká i několik tunelů, proto baterku sebou.

Levada dos 25 Fontes – Tato populární trasa vede k jednomu z nejkrásnějších přírodních jezer na Madeiře, obklopenému vysokými skalami. Začíná na vyhlídce Paul da Serra a měří asi 5 kilometrů

Levada do Rei

Pěší túry po levádách na Madeiře nabízí nezapomenutelný zážitek, během kterého se dotknete srdce přírody a zažijete klid, který je v dnešní uspěchané době vzácný. Tyto trasy nejsou jen o procházkách, ale o objevování, relaxaci a spojení s přírodou. Ať už jste vášnivým turistou nebo hledáte jen mírnou procházku, Madeira a její levády nabízejí každému něco. Pokud tedy toužíte po dobrodružství v srdci přírody, Madeira čeká právě na vás.

Další podobné články

Madeira, severovýchodní pobřeží

Madeira: 10 nezapomenutelných zážitků a míst

Madeira, stále kvetoucí ostrov nacházející se v klidných vodách Atlantského oceánu, se může pochlubit množstvím jedinečných míst a neopakovatelných zážitků. Tento ostrov, obdařený bohatstvím přírodních krás, gastronomických lahůdek a kulturních i historických skvostů, je ideálním místem pro ty, kteří touží po dovolené plné objevů a nových zážitků. Pojďte je nyní odhalit s námi.

Zobrazit více