Dle letového řádu setkání na letišti, po příletu do hlavního města Madeiry, Funchalu, přejezd soukromým transferem na hotel. Díky malé skupince okolo 12 osob si poznávací zájezd po věčně kvetoucím ostrově opravdu užijete.
Vyjde-li nám čas, zastavíme se na vyhlídce Ponta do Garajau. Na útesu zde majestátně stojí socha Ježíše Krista a hledí na oceán. Je jen o pár let starší než ta, kterou mají v Brazílii.
Na večeři se vydáme do některé z místních restaurací na ochutnávku toho nejlepšího, co madeirská kuchyně nabízí. Co takhle dát si mořské plody, hlubinnou rybu espada s banánem nebo hovězí špíz espetada?
Dle letového řádu setkání na letišti, po příletu do hlavního města Madeiry, Funchalu, přejezd soukromým transferem na hotel. Díky malé skupince okolo 12 osob si poznávací zájezd po věčně kvetoucím ostrově opravdu užijete.
Vyjde-li nám čas, zastavíme se na vyhlídce Ponta do Garajau. Na útesu zde majestátně stojí socha Ježíše Krista a hledí na oceán. Je jen o pár let starší než ta, kterou mají v Brazílii.
Na večeři se vydáme do některé z místních restaurací na ochutnávku toho nejlepšího, co madeirská kuchyně nabízí. Co takhle dát si mořské plody, hlubinnou rybu espada s banánem nebo hovězí špíz espetada?
Po snídani nás čeká prohlídka Funchalu. Projdeme se parkem Svaté Kateřiny se sochou Kryštofa Kolumba, který z vyhlídky nad městem hlídá připlouvající lodě. Po hlavní třídě Avenida Arriaga sejdeme do centra města k budově bývalého františkánského kláštera. Dnes se v jeho prostorách nachází vinné sklepy a sídlí zde jeden z nejznámějších výrobců madeirského vína. Během prohlídky se dozvíme o výrobě vína, typech vín a samozřejmě ochutnáme.
Další naší zastávkou bude katedrále Sé. Milovníky architektury určitě zaujmou dřevěné vyřezávané stropy. Projdeme po rušné nákupní ulici Fernão Ornelas, kde navštívíme výrobnu madeirské ručně vyšívané krajky. Naše chuťové pohárky poškádlíme v tržnici Mercado dos Lavradores, jež je plná tropického ovoce, zeleniny a květin.
Na oběd si zajdeme do Starého města Santa Maria a v některé z místních hospůdek si dáme společný oběd. Doporučujeme vyhlášené steaky z tuňáka.
Odpoledne vyjedeme lanovkou na poutní místo Monte a prohlédneme si Funchal z výšky. Navštívíme tropické zahrady, kde na ploše 70 000 m² najdeme sbírku rostlin z celého světa. Nahlédneme také do kostelíku Nossa Senhora do Monte, kde je pochován Karel I., poslední rakouský císař a český král. Závěrem naší prohlídky Funchalu se svezeme v proutěných saních. Místní tomu říkají tobogán. Proutěný koš klouže dolů do města přímo po silnici. Trasa je dlouhá dva kilometry a řídit budou zkušení pánové v bílých košilích a slaměných kloboucích.
Po snídani nás čeká prohlídka Funchalu. Projdeme se parkem Svaté Kateřiny se sochou Kryštofa Kolumba, který z vyhlídky nad městem hlídá připlouvající lodě. Po hlavní třídě Avenida Arriaga sejdeme do centra města k budově bývalého františkánského kláštera. Dnes se v jeho prostorách nachází vinné sklepy a sídlí zde jeden z nejznámějších výrobců madeirského vína. Během prohlídky se dozvíme o výrobě vína, typech vín a samozřejmě ochutnáme.
Další naší zastávkou bude katedrále Sé. Milovníky architektury určitě zaujmou dřevěné vyřezávané stropy. Projdeme po rušné nákupní ulici Fernão Ornelas, kde navštívíme výrobnu madeirské ručně vyšívané krajky. Naše chuťové pohárky poškádlíme v tržnici Mercado dos Lavradores, jež je plná tropického ovoce, zeleniny a květin.
Na oběd si zajdeme do Starého města Santa Maria a v některé z místních hospůdek si dáme společný oběd. Doporučujeme vyhlášené steaky z tuňáka.
Odpoledne vyjedeme lanovkou na poutní místo Monte a prohlédneme si Funchal z výšky. Navštívíme tropické zahrady, kde na ploše 70 000 m² najdeme sbírku rostlin z celého světa. Nahlédneme také do kostelíku Nossa Senhora do Monte, kde je pochován Karel I., poslední rakouský císař a český král. Závěrem naší prohlídky Funchalu se svezeme v proutěných saních. Místní tomu říkají tobogán. Proutěný koš klouže dolů do města přímo po silnici. Trasa je dlouhá dva kilometry a řídit budou zkušení pánové v bílých košilích a slaměných kloboucích.
Po snídani se vydáme na výlet za přírodní krásou Madeiry. Zamíříme k nejvyššímu útesu Cabo Girão s prosklenou vyhlídkou ve výšce 580 metrů a po klikaté silnici vyjedeme do horského sedla Encumeada (1000 m n. m.). Cestou si užijeme krásné vyhlídky na hory a hluboké údolí Ribeira Brava. Seznámíme se také s důmyslným zavlažovacím systémem levád, který svádí vodu do měst a vesnic a jejich síť tvoří více než 2 000 kilometrů kanálů. Přes několik starých, ručně tesaných tunelů projedeme na náhorní plošinu Paúl da Serra s volně se pasoucími krávami a jedním z nejkrásnějších míst na ostrově, vavřínovým lesem Fanal.
Poté navštívíme město Porto Moniz a kdo bude mít chuť, může se vykoupat v přírodních bazénech vzniklých sopečnou činností. Podél severního pobřeží s vyhlídkami na vodopády se budeme vracet zpět do Funchalu. Cestou se ještě zastavíme na pozdní oběd v městečku São Vicente a ochutnáme některou z místních specialit. Pokud nám zůstane chvíli čas, ochutnáme ještě rumový koktejl jménem poncha.
Po snídani se vydáme na výlet za přírodní krásou Madeiry. Zamíříme k nejvyššímu útesu Cabo Girão s prosklenou vyhlídkou ve výšce 580 metrů a po klikaté silnici vyjedeme do horského sedla Encumeada (1000 m n. m.). Cestou si užijeme krásné vyhlídky na hory a hluboké údolí Ribeira Brava. Seznámíme se také s důmyslným zavlažovacím systémem levád, který svádí vodu do měst a vesnic a jejich síť tvoří více než 2 000 kilometrů kanálů. Přes několik starých, ručně tesaných tunelů projedeme na náhorní plošinu Paúl da Serra s volně se pasoucími krávami a jedním z nejkrásnějších míst na ostrově, vavřínovým lesem Fanal.
Poté navštívíme město Porto Moniz a kdo bude mít chuť, může se vykoupat v přírodních bazénech vzniklých sopečnou činností. Podél severního pobřeží s vyhlídkami na vodopády se budeme vracet zpět do Funchalu. Cestou se ještě zastavíme na pozdní oběd v městečku São Vicente a ochutnáme některou z místních specialit. Pokud nám zůstane chvíli čas, ochutnáme ještě rumový koktejl jménem poncha.
Po snídani zavítáme do Curral das Freiras tedy Údolí Jeptišek, které se ukrývá jen pár kilometrů od Funchalu. Cestou se zastavíme na vyhlídce Pico dos Barcelos, odkud je krásně vidět celé město, a pak už budeme úzkými serpentinami stoupat podél strmých stěn okolních kopců. Z výhledů se nám bude tajit dech! Dostaneme se na vyhlídku Eira do Serrado (1 095 m n. m.), z níž za příznivého počasí uvidíme nádhernou přírodní scenérii a malou vesničku schovanou na dně údolí. Místo je známé i lahodným jídlem a pitím. Díky množství kaštanovníků stojí za ochutnávku kaštanový likér, kaštanový chléb nebo sladké košíčky queijadas.
Nejhlubší údolí na ostrově se táhne z vnitrozemí směrem k pobřeží a rybářské vesnici Câmara de Lobos. Tam budeme směřovat i my. Čeká nás komentovaná prohlídka vyhlášeného vinařství Henriques & Henriques a degustace vín. Poté se projdeme rybářskou vesnicí, navštívíme jednu z nejstarších kaplí na ostrově, vychutnáme si pohled na zátoku plnou barevných rybářských člunů a nakonec zavítáme do jednoho z místních barů na koktejl jménem Nikita.
Za pěkného počasí lze strávit odpoledne koupáním v jedněch z nejpěknějších bazénů Doca do Cavacas. Bazény jsou přírodní a šplouchá do nich slaná voda oceánu. Na večeři zavítáme do autentické místní hospůdky, kde ochutnáme lokální vyhlášenou kuchyni.
Po snídani zavítáme do Curral das Freiras tedy Údolí Jeptišek, které se ukrývá jen pár kilometrů od Funchalu. Cestou se zastavíme na vyhlídce Pico dos Barcelos, odkud je krásně vidět celé město, a pak už budeme úzkými serpentinami stoupat podél strmých stěn okolních kopců. Z výhledů se nám bude tajit dech! Dostaneme se na vyhlídku Eira do Serrado (1 095 m n. m.), z níž za příznivého počasí uvidíme nádhernou přírodní scenérii a malou vesničku schovanou na dně údolí. Místo je známé i lahodným jídlem a pitím. Díky množství kaštanovníků stojí za ochutnávku kaštanový likér, kaštanový chléb nebo sladké košíčky queijadas.
Nejhlubší údolí na ostrově se táhne z vnitrozemí směrem k pobřeží a rybářské vesnici Câmara de Lobos. Tam budeme směřovat i my. Čeká nás komentovaná prohlídka vyhlášeného vinařství Henriques & Henriques a degustace vín. Poté se projdeme rybářskou vesnicí, navštívíme jednu z nejstarších kaplí na ostrově, vychutnáme si pohled na zátoku plnou barevných rybářských člunů a nakonec zavítáme do jednoho z místních barů na koktejl jménem Nikita.
Za pěkného počasí lze strávit odpoledne koupáním v jedněch z nejpěknějších bazénů Doca do Cavacas. Bazény jsou přírodní a šplouchá do nich slaná voda oceánu. Na večeři zavítáme do autentické místní hospůdky, kde ochutnáme lokální vyhlášenou kuchyni.
Tento den bude odpočinkový. Můžeme ho využít na procházku po Funchalu nebo návštěvu některé ze slavných zahrad. Nezklamou nás ani muzea a další památky. Čas se dá příjemně strávit také koupáním. Ve čtvrti Lido je na výběr hned několik veřejných koupališť s přístupem jak do bazénů se slanou i sladkou vodou, tak do moře. Případně můžete dojít po promenádě až na velkou pláž Praia Formosa. Ta je kamenitá, místy s černým sopečným pískem.
Kdo bude mít chuť, může odpoledne vyplout na otevřené moře na pozorování delfínů a velryb. Vody v okolí Madeiry jsou velmi bohaté a v průběhu roku je možné vidět až 28 různých druhů kytovců. Během 2 až 3 hodin plavby se dozvíme řadu zajímavostí z úst zkušeného mořského biologa a také pár vtipných historek kapitána. Naskytne se nám rovněž zajímavý pohled na Madeiru z paluby lodi.
Tento den bude odpočinkový. Můžeme ho využít na procházku po Funchalu nebo návštěvu některé ze slavných zahrad. Nezklamou nás ani muzea a další památky. Čas se dá příjemně strávit také koupáním. Ve čtvrti Lido je na výběr hned několik veřejných koupališť s přístupem jak do bazénů se slanou i sladkou vodou, tak do moře. Případně můžete dojít po promenádě až na velkou pláž Praia Formosa. Ta je kamenitá, místy s černým sopečným pískem.
Kdo bude mít chuť, může odpoledne vyplout na otevřené moře na pozorování delfínů a velryb. Vody v okolí Madeiry jsou velmi bohaté a v průběhu roku je možné vidět až 28 různých druhů kytovců. Během 2 až 3 hodin plavby se dozvíme řadu zajímavostí z úst zkušeného mořského biologa a také pár vtipných historek kapitána. Naskytne se nám rovněž zajímavý pohled na Madeiru z paluby lodi.
Po snídani vystoupáme do hor. Zastavíme se na Terreiro de Luta u velkého památníku a přes Poiso vyjedeme na třetí nejvyšší horu ostrova Pico Arieiro (1818 m n. m.). Samotná cesta nahoru bude velkým zážitkem s krásnými výhledy na špičaté vrcholky okolních hor. Poté sjedeme do osady Ribeiro Frio, kde si prohlédneme sádky na pstruhy a ucítíme vůni třetihorního pralesa Laurisilva (UNESCO), který pokrývá velkou část Madeiry. Absolvujeme rovněž krátkou procházku po levádě, jež nás dovede až na kouzelnou vyhlídku Balcões. Cestou ochutnáme aperitiv v podobě pravé domácí třtinové pálenky.
Oběd si užijeme jako praví Madeiřané. Podávat se bude rajčatová polévka se sázeným vejcem, chlebová placka bolo do caco a místní hamburger prego.
Odpoledne zamíříme do Santany a prohlédneme si typické domky se slaměnou střechou. Nevynecháme ani vyhlídku na Orlí skálu, která se tyčí nad městečkem Porto da Cruz. Na závěr dne navštívíme palírnu třtinového rumu. Ochutnávka nás samozřejmě nemine. Zpět do Funchalu se vrátíme přes východní špici Madeiry – Ponta de São Lourenço, jež je oproti zbytku ostrova hodně suchá a vyprahlá.
Po snídani vystoupáme do hor. Zastavíme se na Terreiro de Luta u velkého památníku a přes Poiso vyjedeme na třetí nejvyšší horu ostrova Pico Arieiro (1818 m n. m.). Samotná cesta nahoru bude velkým zážitkem s krásnými výhledy na špičaté vrcholky okolních hor. Poté sjedeme do osady Ribeiro Frio, kde si prohlédneme sádky na pstruhy a ucítíme vůni třetihorního pralesa Laurisilva (UNESCO), který pokrývá velkou část Madeiry. Absolvujeme rovněž krátkou procházku po levádě, jež nás dovede až na kouzelnou vyhlídku Balcões. Cestou ochutnáme aperitiv v podobě pravé domácí třtinové pálenky.
Oběd si užijeme jako praví Madeiřané. Podávat se bude rajčatová polévka se sázeným vejcem, chlebová placka bolo do caco a místní hamburger prego.
Odpoledne zamíříme do Santany a prohlédneme si typické domky se slaměnou střechou. Nevynecháme ani vyhlídku na Orlí skálu, která se tyčí nad městečkem Porto da Cruz. Na závěr dne navštívíme palírnu třtinového rumu. Ochutnávka nás samozřejmě nemine. Zpět do Funchalu se vrátíme přes východní špici Madeiry – Ponta de São Lourenço, jež je oproti zbytku ostrova hodně suchá a vyprahlá.
Po snídani se podíváme na jihozápadní pobřeží Madeiry. Tato oblast je zcela autentická, a proto zde mnoho turistů nepotkáme. Naší první zastávkou bude městečko Madalena do Mar s banánovou plantáží. Terasovitá políčka plná banánovníků šplhají vysoko do strání. Ve vedlejším městě Calheta navštívíme továrnu na zpracování cukrové třtiny. Ve vrchním patře továrny se ukrývá pekárna, kde se pečou jedny z nejlepších medových koláčů na ostrově.
Poté se vydáme dál na západ. Na této straně ostrova jde všechno trošku pomaleji. Bosýma nohama se projdeme po chodnících, které jsou vytvořené z toho, co se nachází v madeirské přírodě. Pod chodidly ucítíme lávové kameny, vavřín, eukalyptus, šišky, bahno či vodu z levády. Zavítáme také do malé rybářské vesnice Paúl do Mar. Projedeme starou cestou skrz tunely a vychutnáme si pohledy na vysoké útesy a azurově modrou vodu oceánu. Vykoupeme se na místní pláži a za zvuku hudby si odpočineme při skleničce vyhlášeného mojita.
Po snídani se podíváme na jihozápadní pobřeží Madeiry. Tato oblast je zcela autentická, a proto zde mnoho turistů nepotkáme. Naší první zastávkou bude městečko Madalena do Mar s banánovou plantáží. Terasovitá políčka plná banánovníků šplhají vysoko do strání. Ve vedlejším městě Calheta navštívíme továrnu na zpracování cukrové třtiny. Ve vrchním patře továrny se ukrývá pekárna, kde se pečou jedny z nejlepších medových koláčů na ostrově.
Poté se vydáme dál na západ. Na této straně ostrova jde všechno trošku pomaleji. Bosýma nohama se projdeme po chodnících, které jsou vytvořené z toho, co se nachází v madeirské přírodě. Pod chodidly ucítíme lávové kameny, vavřín, eukalyptus, šišky, bahno či vodu z levády. Zavítáme také do malé rybářské vesnice Paúl do Mar. Projedeme starou cestou skrz tunely a vychutnáme si pohledy na vysoké útesy a azurově modrou vodu oceánu. Vykoupeme se na místní pláži a za zvuku hudby si odpočineme při skleničce vyhlášeného mojita.
Po snídani se rozloučíme s Madeirou. V případě, časových možností, je možné nakoupit suvenýry ve městě nebo si užít koupání a relaxaci u vody.
Poté nás již čeká transfer na letiště a návrat zpět do Prahy.
hotel 3* s vlastním sociálním zařízením
na hotelu jsou k dispozici ručníky
snídaně kontinentální
obědy a večeře během programu (okolo 15 EUR/ osoba)
S návštěvou níže uvedených památek, ochutnávek, představení či atrakcí se v programu zájezdu počítá. Vstupenky, které je nutné objednat předem, rezervujte prosím u naší CK co nejdříve s ohledem na omezený počet míst.
Zavolejte nám rovnou na číslo
Nebo nám napište dotaz