Portugalsko

Madeira: 10 nezapomenutelných zážitků a míst

Madeira, stále kvetoucí ostrov nacházející se v klidných vodách Atlantského oceánu, se může pochlubit množstvím jedinečných míst a neopakovatelných zážitků. Tento ostrov, obdařený bohatstvím přírodních krás, gastronomických lahůdek a kulturních i historických skvostů, je ideálním místem pro ty, kteří touží po dovolené plné objevů a nových zážitků. Pojďte je nyní odhalit s námi.

Madeira je právem perlou Atlantského oceánu

Madeira, stále kvetoucí ostrov nacházející se v klidných vodách Atlantského oceánu, se může pochlubit množstvím jedinečných míst a neopakovatelných zážitků. Tento ostrov, obdařený bohatstvím přírodních krás, gastronomických lahůdek a kulturních i historických skvostů, je ideálním místem pro ty, kteří touží po dovolené plné objevů a nových zážitků. Pojďte je nyní odhalit s námi.

1. Zažijte jízdu v proutěných saních ve Funchalu

Jedním z nezapomenutelných zážitků, který Madeira nabízí, je jízda v proutěných saních ve Funchalu. Tento jedinečný způsob dopravy, kdy saně řízené muži v bílých uniformách kloužou po kopcovitých ulicích města, nabízí zábavu a vzrušení, kterou jinde na světě nenajdete. Tento tradiční způsob přepravy je nejen zábavný, ale také poskytuje nevšední pohled na městskou architekturu a okolní krajinu.

Toboggan riders on sledge in Monte - Funchal Madeira island - Portugal

Rychlá jízda v proutěných saních je skvělým zážitkem

2. Výhled z největší skleněné lávky v Evropě

Užijte si dechberoucí výhledy na moře, okolní vesničky, hlavní město Funchal i na madeirskou přírodu z největší skleněné lávky v Evropě. Tato prosklená vyhlídková plošina byla vybudována na útesu Cabo Girao ve výšce 580 metrů nad hladinou moře. Nabízí nejen nádherné panoramatické výhledy, ale i trochu adrenalinu.

Dolů k moři se můžete dostat nedalekou lanovkou Faja dos Padres. Již samotná jízda lanovkou je neskutečný zážitek. Dole u moře se můžete projít po oblázkové pláži s křišťálovou vodou a prohlédnout si útes tyčící se nad vámi. A kdo bude mít hlad, může si dát oběd v plážové restauraci nabízející skvělé ryby a plody moře.

3. Projděte se hustou sítí levád

Madeira je protkaná levádami, unikátní sítí zavlažovacích kanálů, které se klikatí krajinou a nabízejí nádherné pěší túry. Procházka podél těchto kanálů vede po úzkých chodníčcích, skrze tunely, madeirskou přírodu, odkrývá tajemství místní flóry a fauny a umožňuje prožít nezapomenutelné chvíle v klidu a tichu přírody. Celková délka kanálů je okolo 2000 kilometrů  a některé z nich pocházejí už z počátku 16. století. Jejich hlavním cílem bylo přivádět vodu z hod do nížin a dodnes plní svou funkci. Mezi ty nejkrásnější patří levády Caldeirão Verde, Ribeira da Janela či Levada dos Balcões.

Levády často nabízí krásné výhledy do okolí

4. Degustujte lahodné madeirské víno

Navštívit Madeiru a neochutnat její víno by bylo skutečným přešlapem. Ostrov je proslulý svým bohatým a aromatickým madeirským vínem, které si získalo srdce milovníků vína po celém světě. Degustace v jednom z mnoha místních vinařství vám poskytne nejen možnost ochutnat toto výjimečné víno, ale také se dozvědět více o jeho výrobě a historii.

5. Koupání v přírodních bazénech Porto Moniz

Přírodní bazény nedaleko lázeňské vesničky Porto Moniz vznikly vulkanickou činností a dnes nabízejí ideální příležitost pro osvěžení v krystalově čisté vodě. V jezírkách spojených betonovými chodníčky si můžete užit relaxaci v překrásném prostředí i výhled na strmé svahy okolních hor.

Bazény Porto Moniz

Užijte si odpočinek v přírodních jezírkách vulkanického původu

6. Ochutnejte vyhlášenou madeirskou kuchyni

Madeirská kuchyně je fascinující směsí tradičních receptů, exotických ingrediencí a vlivů z různých koutů světa, které se na tento ostrov dostaly díky jeho bohaté námořní historii. Jedním z nejznámějších pokrmů je Espetada, což jsou kousky hovězího masa na rožni, ochucené česnekem, mořskou solí a bobkovým listem, tradičně pečené nad otevřeným ohněm. Dalším typickým jídlem je Bolo do Caco, měkký, plochý chléb z batátové mouky, často podávaný s česnekovým máslem.

Madeira je také známá svými rybími pokrmy, zejména Espada com Banana, což je černý hlubokomořský mečoun podávaný s lokálními banány a sladkým bramborem, což je kombinace, která může znít neobvykle, ale její chutě se dokonale doplňují. Madeira nabízí unikátní kulinářský zážitek, který překvapí a potěší každého, kdo má odvahu ochutnat její speciality.

7. Prozkoumejte vavřínový les Fanal (UNESCO)

Vavřínový les Fanal, s jeho tajemnou a magickou atmosférou, je domovem starobylých vavřínových stromů, někdy i 600 let starých. Jde o bezpochyby nejvyhledávanější místo na Madeiře, kterému často vládne známá horská mlha. Prozkoumání tohoto lesa je jako vstup do jiného světa, plného klidu a ticha, který představuje nepřehlédnutelnou zastávku pro každého milovníka přírody.

8. Ochutnejte banány přímo z banánové plantáže

Svahy na jižním pobřeží Madeiry připomínají exotiku. Jsou totiž obsypané banánovými plantážemi . Návštěva farmy vám umožní nahlédnout do procesu pěstování těchto sladkých a chutných plodů, které ostrov proslavily. Zjistíte, proč jsou madeirské banány tak výjimečné a proč si zaslouží vaši pozornost. Staly se i součástí tradičního madeirského pokrmu, tzv. espady, ošklivé dlouhé černé ryby, která se griluje právě s banány.

9. Pozorujte delfíny a velryby z bezprostřední blízkosti

Pro milovníky mořské fauny představuje Madeira jedno z nejlepších míst na světě. Díky úctyhodné hloubce 4000 metrů nedaleko břehů můžete pozorovat velryby a delfíny ve volné přírodě a to z bezprostřední blízkosti. Plavba za těmito majestátními tvory je dobrodružstvím, při kterém můžete s velkou pravděpodobností spatřit tyto ohromující živočichy plavat v krystalově čistých vodách kolem ostrova, což je zážitek, na který se nezapomíná.

10. Procházka pralesem Laurisilva (UNESCO)

Procházka pralesem Laurisilva, který je zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO, je jako cestování časem do prehistorické éry. Tento jeden z nejlépe zachovalých příkladů laurisilva lesa, tedy vavřínového lesa, nabízí neopakovatelný zážitek, který si zaslouží každý návštěvník Madeiry.

Další podobné články

Levády: Objevte nejkrásnější místa Madeiry

Madeira, tento malebný ostrov v Atlantském oceánu, je známý mírným klimatem, bujnou vegetací a především svými levádami. Právě díky nim můžete objevit nejkrásnější místa ostrova a proniknout až do samého srdce Madeiry. Tyto unikátní zavlažovací kanály jsou důležité nejen pro udržení ostrovního ekosystému, ale představují také jedinečnou možnost, jak prozkoumat Madeiru pěšky.

Zobrazit více