Francie

Zámek Vaux-le-Vicomte – předloha slavného Versailles

Zámek Vaux-le-Vicomte je vzdálen jen pár desítek kilometrů od Paříže. Jde o jeden z nejkrásnějších francouzských zámků. Navíc se chlubí zahradami, které se staly vzorem a předlohou celé Francie. Tento barokní klenot byl životní vášní ministra a vrchního intendanta financí Nicolase Fouqueta. Jeho dílo však stálo na počátku jeho konce.

Kdo byl Nicolase Fouquet?

Mladý Nicolase Fouquet byl známý svou inteligencí, smělostí a oddaností monarchii. Nebyl jen úspěšným finančníkem, ale také mecenášem. Podporoval francouzského spisovatele La Fontaina i velkého dramatika Molièra. Přátelil se rovněž s řadou významných osobností, včetně spisovatelky Madame de Sevigné. Již ve dvaceti šesti letech byl členem francouzského parlamentu a následně se stal i francouzským ministrem financí. Díky nemalému dědictví zakoupil usedlost Vaux-le-Vicomte s malým zámkem. Původní budovu, která již neodpovídala francouzskému vkusu, nechal strhnout a povolal nejschopnější muže své doby, aby pro něj vytvořili sídlo dle jeho představ. Vzniklo něco jedinečného, co dodnes uchvacuje tisíce návštěvníků.

První setkání velké trojice, aneb počátky jedinečné stavby

Fouquet měl čich na velké talenty. Na stavbu svého zámku Vaux-le Vicomte povolal architekta Louis le Vaua, malíře a dekoratéra Charlese le Bruna a v neposlední řadě velmi talentovaného zahradního architekta André Le Nôtra. Toto trio se velmi osvědčilo a prokázalo velkou invenci a nápaditost (později byli stejní tři umělci povoláni králem Ludvíkem XIV. na stavbu sídla Versailles). Po dvaceti letech prací byl Nicolas Fouquet téměř hotov a přál si ukázat své nové sídlo celé Francii a samozřejmě také králi. Přátelé pana ministra Fouqueta sice nabádali k větší střídmosti, ale bohužel…

Velká slavnost, velký pád

Onen významný den nastal 17. srpna 1661. Ministr Fouquet pozval na své sídlo velkou společnost včetně krále Ludvíka XIV., královny matky Anny Rakouské a ministra Colberta, kterému byl jeho kolega Fouquet velkým trnem v oku. Celá slavnost probíhala pod taktovkou správce sídla, pana Vatela, jenž se vyznamenal na výbornou.

Král byl zahradami uchvácen. Okouzlily jej vodní prvky, do té doby ve francouzských zahradách neznámý element, skvěle promyšlené geometrické uspořádání, efektivní pohledy a perspektivy.

Celou slavnost korunovalo divadelní představení pod vedením velkého divadelníka Molièra a 2000 hořících svící rozmístěných po zahradách, které měly umocnit slavnostní náladu. Na závěr se podávala opulentní večeře servírovaná na zlatém a stříbrném nádobí.

Král žasl a zároveň se cítil ukřivděn. Jak je možné, že jeho služebník si může dovolit výstavnější sídlo a zahrady než má samotná hlava státu? Ráno po slavnosti panovník odjel bez rozloučení. Fouquet si stále ještě neuvědomoval následky svého konání a oslav. Ty se ukázaly jen o pár dní později. Král Ludvík XIV. vydal pod vlivem řady uštěpačných poznámek a zavádějících informací rozkaz k zatčení Fouqueta. Ministr byl zadržen d`Artagnanem, velitelem královských mušketýrů v Nantes. Proces byl již předem připravený. Byl obviněn, že na stavbu svého sídla Vaux-le-Vicomte využíval prostředky ze státní pokladny. Král trval na trestu smrti, nakonec soud rozhodl pro doživotní vězení.

Jak to bylo dál?

Fouquetův majetek byl samozřejmě zabaven. Umělecká díla se převezla do Versailles a zámek začal chátrat. Do rukou Fouquetovy ženy se vrátil až po 12 letech. Z důvodu smrti prvorozeného syna a špatným vzpomínkám jej však záhy prodala. Nový majitel maršál de Villars si zámek užíval také jen krátce. Od něj jej zakoupil vévoda de Praslin. Jeho potomci o zámek ale nevalně pečovali a ten stále více chátral. Nakonec byl dán do aukce. Nový majitel Alfred Sommier, podnikatel s rafinovaným cukrem, začal zámek rekonstruovat a pokusil se jej uvést do původní podoby. Jeho potomci vlastní panství dodnes. V roce 1968 otevřel rod Vogüé zámek veřejnosti. Od té doby se těší velké oblibě mezi návštěvníky díky své jedinečnosti a kulturním akcím během celého roku.

Co se stalo s velkou trojkou?

Král velmi rychle pochopil, že umělci, kteří pracovali pro Fouqueta jsou výjimečně talentovaní. Ihned je povolal k práci na královských projektech. Tím nejslavnějším samozřejmě byla stavba královského sídla ve Versaillles. Zde architekt Le Vau, malíř a dekoratér Le Brun a zahradní architekt Le Nôtre zazářili nejjasněji a jejich společná práce vytvořila nejkrásnější královský palác Evropy. Versailles mnohokrát kopírovali panovníci jiných zemí, aby dodali svému majestátu lesk a prestiž. Ovšem neměli bychom zapomínat, že bez Vaux-le-Vicomte a ministra Nicolase Fouqueta by nebylo Versailles a mnoha dalších výstavních sídel.

Zámek Vaux-le-Vicomte v průběhu roku

V sezoně se každou sobotu od 7. května do 1. října zahrady rozzáří 2000 svíčkami jako připomínka důležité historické události. Během celé sezóny jsou navíc každou druhou a poslední sobotu v měsíci mezi 15:00 a 18:00 spuštěny fontány v zahradách. V době adventu zámek opět otvírá dveře návštěvníkům. Vítá je nádhernou vánoční výzdobou a mnoha akcemi pro děti.

Ještě jste zámek nenavštívili? Ale ano…jen o tom nevíte

Zámek díky své kráse vždy přitahoval filmaře. Interiéry zámku i zahrady jste mohli zahlédnout v mnoha filmech. Mezi nejznámější patří film Molière, Marie Antoinetta, Vidocq, Vatel, Král tančí, Návštěvníci II, Muž se železnou maskou, Valmont nebo James Bond: Moonraker.

Výlet do Vaux-le-Vicomte se může stát příjemným zpestřením návštěvy Paříže. Rozhodně nebudete litovat.

Další podobné články

Kam v Paříži za typickou francouzskou kuchyní?

Při pobytu v Paříži touží asi každý ochutnat místní kuchyni a navštívit typickou francouzskou restauraci. Víte ovšem kam zamířit, jakou cenu očekávat a co si z jídelního lístku vybrat? Připravili jsme pro Vás pár tipů, v čem se jednotlivé restaurace liší a co si objednat.

Zobrazit více