Francie

Kam v Paříži za typickou francouzskou kuchyní?

Při pobytu v Paříži touží asi každý ochutnat místní kuchyni a navštívit typickou francouzskou restauraci. Víte ovšem kam zamířit, jakou cenu očekávat a co si z jídelního lístku vybrat? Připravili jsme pro Vás pár tipů, v čem se jednotlivé restaurace liší a co si objednat.

V pařížských ulicích se v rychlosti občerstvíme v některém z místních bister. Jedná se o menší podniky proslulé dušenými pokrmy, jako jsou hovězí po burgundsku nebo telecí v citrónově-smetanové omáčce. Servírují se zde rovněž pečená a grilovaná masa. V bistrech vládne neformální atmosféra a jejich majitele nalezneme většinou přímo v kuchyni. Můžeme říci, že bistra tvoří jeden z pilířů základního stolování v Paříži.

V Paříži můžeme navštívit také klasickou restauraci. Většinou se zde servírují tradiční francouzské pokrmy. Prostory restaurací jsou velmi elegantní a formální a bývají nejčastěji součástí hotelů. Jejich pokrmy patří k dražším a označují se za tzv. haute cousine, tedy za vysokou kuchyni. Mnoho z těchto podniků vyžaduje rezervaci předem. Samozřejmostí je přijít ve vhodném oblečení a s pořádně naditou peněženkou. Mezi nejznámější restaurace v Paříži patří luxusní podniky Le Grand Vefour v Palais Royal nedaleko muzea Louvre nebo La Tour d`Argent, shlížející elegantně na řeku Seinu z nábřeží Tournelle.

Kategorie podniku, která nás ale zajímá nejvíce je brasserie, v překladu pivnice. Brasserie lze považovat za typicky městský podnik, jehož historie spadá do druhé poloviny 19. století. První pivnice začaly vznikat v regionu Alsasko, které po prohrané prusko-francouzské válce v roce 1871 připadlo Německu. Pod německým vlivem zde rychle vznikaly pivovary, jejichž součástí byly pivnice. V nich bylo možné kromě piva objednat i něco vydatného do žaludku, především zelí obložené klobásami, vepřovým masem či vepřovým kolenem.

Rychlý rozmach brasserií podpořily davy strávníků přicházející v souvislosti se vznikem cestovního ruchu a s rozkvětem železniční dopravy. Období rozmachu industrializace ve Francii dalo vzniknout vrstvě obyvatel, která si mohla dovolit stravování mimo domov. Samozřejmě obyvatelé Alsaska neměli stejné návyky jako jejich pařížské protějšky, proto došlo k menším změnám v nabízeném sortimentu jídel. Mezi lety 1890 a 1930 vznikly desítky těchto podniků.

Protože brasserie nabízely velmi podobný sortiment pokrmů, začaly se postupně odlišovat honosností interiérů. Jimi se také snažily zaujmout návštěvníky. Typickým rysem brasserií jsou číšníci oblečení v černém žaketu s bílou zástěrou. Vše probíhá v rychlém tempu, ale přitom v příjemné atmosféře. Na jídelním lístku nejčastěji naleznete steaky, grilovaná masa, klobásy, nechybí ani typický choucroute garnie a ústřice nebo další mořské plody a ryby. Výhodou brasserií je, že otevírají brzo ráno a fungují až do pozdních večerních hodin.

Jedna z nejznámějších brasserií, Brasserie La Coupole, se zapsala do dějin již při svém otevření v prosinci 1927. Slavnostní akce se zúčastnilo 2500 hostů a vypilo se při ní rekordní množství šampaňského – 1200 lahví značky Mumm. Noviny popisovaly tuto akci jako obří pijácké orgie. Tento podnik se stal epicentrem pařížského života hlavně během 30. let 20. století. Oblíbilo si jej i mnoho slavných osobností jako např. Picasso, Simone de Beauvoir, Jean-Paul Sartre, Marc Chagall, Édith Piaf, Ernest Hemingway, Marlene Ditrich nebo herečka Ava Gardner. A přestože největší sláva pařížských brasserií již pominula, patří stále k pařížskému koloritu a bylo by škoda některou z nich nenavštívit.

ZAJÍMAVOST Z CEST CESTOMILŮ

Při mé poslední návštěvě brasserie v Paříži jsem zažila zvláštní věc. Číšník uklízel vedlejší stůl. My jsme si užívali jídla a výborného vína z oblasti Bordeaux, když tu na nás číšník spiklenecky mrknul a přesunul na náš stůl nedopitou láhev vína Médoc z vedlejšího stolu s úsměvem a slovy, že by přece bylo škoda to vylít. Až po nějakém čase jsem zjistila, že pro tento jev dokonce existuje i pojmenování. Říká se mu „une bouteille du vin volante“, tedy láhev létajícího vína.

Tak tedy A SANTÉ – na zdraví.

Cestomilka Věrka

 

Další podobné články

Užitečné rady na cestu – doprava v Paříži

Dovolená v Paříži je snem každého. Široké bulváry, monumentální stavby a nespočet muzeí lákají ročně tisíce turistů. A kdo jednou odhalí krásy a tajemství Paříže, ten se zamiluje do konce života. Než se však vydáte na cestu, je třeba znát pár užitečných rad, které Vám pobyt ve francouzské metropoli usnadní. Pojďme si tedy říct něco o dopravě a cestování v Paříži.

Zobrazit více