Španělsko

Sevilla – španělský zázrak

Vaya con Dios! – nechť Vás bůh provází. Tento, pro Španělsko typický, pozdrav dozajista zaslechnete i v Seville, hlavním městě Andalusie, které se, stejně jako Córdoba, rozkládá na řece Guadalquivir. „Perla Andalusie“, tak bývá Sevilla často nazývána pro svou jedinečnou, radostí a vitalitou protkanou, atmosféru.

Vidět, cítit, vychutnat

Říká se, že kdo zde nebyl, netuší, co je zázrak. Ve městě dochází k velice osobitému prolínání novodobého moderního a staršího historického dědictví. Také se proslýchá, že Sevilla má svou zvláštní barvu a stálé kouzlo, které se jako ozvěna šíří celou Andalusií. Ne, Sevillu na svých cestách zkrátka nesmíte vynechat!

Při procházce starým historickým centrem se Vás pravděpodobně zmocní pocit, že se zde zastavil čas. Díky faktu, že ve zdejší architektuře i kultuře jsou patrné stopy arabsko-afrických prvků, a s ohledem na místní teplé počasí si vysloužila Sevilla další netradiční označení a tím je „Brána do Afriky“. Památkami protkaná Sevilla Vám prostě uhrane.

Po stopách památek

Dovolte mi nyní, představit Vám alespoň tři z nich, které naleznete také na seznamu UNESCO.

Alcázar

První, co nesmíte opomenout je prohlídka královského paláce Alcázar, který patří k nejstarším v celé Evropě. Přišli byste opravdu o hodně. V této, původně maurské pevnosti, je toho k obdivu a úžasu opravdu velmi mnoho. Ať se jedná o krásné tapisérie ze 17. a 18. století, či možnost prozkoumání a poodhalení tajemství pokojů, kde se na své cesty údajně připravoval sám Kryštof Kolumbus. V Sále velvyslanců si potom můžete prohlédnout jedinečnost maurského dekoračního umění. Toto královské sídlo prostě nesmíte minout. Ne nadarmo se říká, že zdejší palác patří k jednomu z nejkrásnějších v celém Španělsku.

Dalším Sevillským lákadlem je bezesporu Katedrála Panny Marie. Třetí největší katedrála na světě Vás dozajista uchvátí svou majestátností. Vznikla na místě velké mešity počátkem 15. století. Na délku má úctyhodných 130 metrů, na šířku 76. Celá stavba se skládá z pěti chrámových lodí, k nimž náleží dalších 45 postranních kaplí. Hlavní kaple se může pochlubit největším oltářním nástavcem na světě, pocházejícím z rukou šestadvaceti umělců. Zde spatříte více než 1000 soch, zobrazujících biblické výjevy. V královské kapli se údajně nalézá i hrob Kryštofa Kolumba…Stejně tak je ale tento fakt přisuzován hlavnímu městu Dominikánské republiky a dalším místům, tudíž je nutné brát tuto informaci s nadhledem.

Katedrála Panny Marie

Třetím skvostem z našeho seznamu je Indický archiv, budova z 16. století, proslulá především uzavíráním smluv a obchodů se Západní Indií. Na osmi kilometrech plných regálů, se tu skladuje kolem osmdesáti milionů dokumentů, které se týkají, kromě jiného, také objevení Ameriky, a to včetně Kolumbova deníku.

Romantické serenády

Sevilla jako taková byla vždy spojována se serenádou, tedy instrumentální lyrickou skladbou, kterou zpívali muži za doprovodu kytary milovaným ženám pod okny. Název serenáda pochází z italského „sera“ – tedy večer, protože serenády se hrávaly ve večerních hodinách. Uznejte sami, že málokteré ženské srdce by takové romantice dokázalo odolat!

Podle legendy bylo město založeno samotným Héraklem. Narodili se zde například Hadrián či Traján a neodmyslitelně sem patří i postava Dona Juana. A protože je Španělsko silně katolická země, možná budete mít pocit, že se každá druhá žena jmenuje María. U mužů zase převládá jméno José /Chosé/ a nezřídka se setkáte i s u nás neexistujícím jménem Jesús /Chezus/.

Malé pivo i hříšně velká zmrzlina

Sevilla má svá daná specifika, která Vás mohou mile potěšit, ale také nemile překvapit. Jedním z nich je například to, že často v restauracích bude na Vaši objednávku „cerveza grande, por favór“ (velké pivo, prosím) odpovědí pouhá „dvoudecka“. Což je pro nás, národ pivařů, opravdu nemilá záležitost. Obrat k lepšímu na druhou stranu čekejte v oblasti objednávky zmrzliny. Objednáte-li si malou zmrzlinu, mnohdy dostanete až čtvrt kilovou nálož. V ulici Zaragoza nedaleko od katedrály naleznete velkou domácí cukrárnu a za bezkonkurenčně nejširší nabídkou té nejlepší chlazené sladké pochoutky si potom zajděte k pouličním prodavačům poblíž futuristického náměstí Plaza de la Encarnacion.

Hodláte-li si návštěvu Sevilly vychutnat všemi smysly, v pohodě a klidu, učiňte tak mimo hlavní letní sezónu. Jarní či podzimní dny jsou pro návštěvu tohoto města na jihu Španělska jako stvořené.

Cestomilka

Cestomilka Jitka o Andalusii

"Andalusie je jako puzzle. Najdete zde vlivy různých kultur, které prošly jižním Španělskem. Vlivy náboženské i světské z různých koutů světa se tu snoubí v dokonalé harmonii. Do toho všeho se svojí anglickou dokonalostí vstupuje kousek země zvané Gibraltar...."

Další podobné články

Granada – jedinečná perla Andalusie

Granadě se právem přezdívá město snů. Živá a kosmopolitní metropole leží na úpatí pohoří Sierra Nevada a své návštěvníky láká monumentální pevností Alhambra, největší arabskou čtvrtí ve Španělsku, okolní panenskou přírodou i dynamickou noční atmosférou.

Zobrazit více