Španělsko

Granada – jedinečná perla Andalusie

Granadě se právem přezdívá město snů. Živá a kosmopolitní metropole leží na úpatí pohoří Sierra Nevada a své návštěvníky láká monumentální pevností Alhambra, největší arabskou čtvrtí ve Španělsku, okolní panenskou přírodou i dynamickou noční atmosférou.

Název Granada označuje ve španělštině granátové jablko, které v okolí vskutku hojně roste a najdete jej i ve znaku města. Původně maurské sídlo je dnes cílem tisíců turistů, kteří touží spatřit orientální architekturu elegantně zasazenou v nádherných zahradách s pomerančovníky.

Granada a zasněžené pohoří Sierra Nevada

Klenotem Granady je bez jakýchkoliv pochybností pozoruhodná arabská pevnost Alhambra řazená na seznam divů moderního světa a zapsaná na seznam UNESCO. Její majestátnost dodnes připomíná bohatou arabskou historii města a násrovskou dynastii, která stála za její výstavbou. Složitě propracované detaily stěn i stropů, překrásné fontány, pozoruhodná sochařská díla a velkolepé zahrady činí z tohoto exotického místa jednu z nejnavštěvovanějších lokalit v celém Španělsku.

Pevnost Alhambra

Pokud si chcete prohlédnout Granadu z ptačí perspektivy, určitě zamiřte na rozhlednu Mirador de San Nicolas. Můžete si užít nepřekonatelný pohled nejen na Alhambru, nýbrž i na pohoří Sierra Nevada. Chvíli potrvá, než se dostanete nahoru, ale za překrásné výhledy to zaručeně stojí! Rozhlednu najdete ve čtvrti El Albaicín, největší arabské čtvrti Granady i celého Španělska. Tato středověkými uličkami protkaná čtvrť v sobě nese nejcharakterističtější rysy celého města a rozhodně patří na seznam zvědavých návštěvníků.

Za zmínku stojí také místní katedrála postavená v renesančním stylu, kde jsou pohřbeni katoličtí králové Ferdinand a Isabela – „Reyes Católicos“, kteří štědře financovali Kolumbovy výpravy do Nového světa a kteří převzali Granadu z rukou posledního násrovského panovníka Boabdila. V přilehlém okolí platí zákaz vjezdu automobilům, můžete tedy nerušeně objevovat kouzlo místních uliček a užívat si libých zvuků flamenca.

Granada

Ovládne-li Vás nečekaně hlad, granadské tapas bary se o vše postarají. K jakémukoliv drinku automaticky dostanete totiž něco malého k jídlu. A pokud si chcete skutečně dopřát pravé španělské jídlo, vydejte se např. do restaurace Ruta de Veleta, kde se za 45 Euro královsky najíte a ochutnáte i místní červená a bílá vína.

A kdy do Granady vyrazit? Už počátkem jara sahá rtuť teploměru k příjemným 20 stupňům a pokud tedy nepatříte k milovníkům extrémních teplot, pak je jaro nebo podzim přesně Váš čas.

V univerzitní Granadě žije hodně mladých lidí a je to znát zejména v noci. Divoké tóny flamenca si vychutnáte v okrajové části města Sacromonte, kde Vás kastaněty vtáhnou do víru tance. Noční život si však užijete i v samotném centru, kde je plno barů a diskoték.

Toužíte-li po klidu, pak se vydejte do hor. Narazíte zde na různé komunity, naprosto soběstačné a nezávislé na moderním světě. Pěstují si sami ovoce a zeleninu, tabák, chovají dobytek a dokonce vyučují své děti. Někteří také vyrábějí rukodělné šperky, s kterými se poté vydávají na trh do Granady. Právě zde si asi nejlépe uvědomíte, že pro Granadu opravdu platí slova, jimiž ji charakterizoval slavný rodák, básník Federico García Lorca: „Je to město stvořené pro sny a snění.“

Cestomilka

Cestomilka Jitka o Andalusii

"Andalusie je jako puzzle. Najdete zde vlivy různých kultur, které prošly jižním Španělskem. Vlivy náboženské i světské z různých koutů světa se tu snoubí v dokonalé harmonii. Do toho všeho se svojí anglickou dokonalostí vstupuje kousek země zvané Gibraltar...."

Další podobné články

Sevilla – španělský zázrak

Vaya con Dios! – nechť Vás bůh provází. Tento, pro Španělsko typický, pozdrav dozajista zaslechnete i v Seville, hlavním městě Andalusie, které se, stejně jako Córdoba, rozkládá na řece Guadalquivir. „Perla Andalusie“, tak bývá Sevilla často nazývána pro svou jedinečnou, radostí a vitalitou protkanou, atmosféru.

Zobrazit více