Francie

Tajemná Bretaň plná legend a příběhů

Z pohádek jsme již vyrostli, ať už si to s upřímným srdcem přiznáme, nebo to se srdcem těžkým popíráme. Nemůžeme si však pomoci, ať už je nám dvacet nebo šedesát, stále nás ty nad přirozené příběhy lákají. Vracíme se k nim vždy, když se za denního snění chceme jen tak nechat unášet fantazií nebo jen v této těžké době potřebujeme pro změnu slyšet, že dobro vždy zvítězí.

Legendami opředená

Každá kultura má takové příběhy. Ústy babiček vyprávěné vyjukaným a dychtivým uším vnoučat, předávány jsou již po celé generace, celá staletí. I Francie žije pověstmi a legendami. A nejen tak ledajakými. Jedny z největších světových legend o souboji dobraa zla pochází právě z Bretaně, poloostrova na severozápadním pobřeží Francie.

Celá Bretaň je protkána magickými nitkami, které vyvěrají na mnoha posvátných místech. Právě tam stojí megality jako němí svědkové dob, kdy hranice mezi světem profánním a posvátným neexistovala, dob legend o králi Artušovi, mocném Merlinovi a druidech. Pojďte si tyto až pohádkové příběhy připomenout při procházce Bretaní, nejmystičtější částí Francie a keltského světa vůbec.

Pravěké hádanky z Morbihanu, Carnacu a Locmariaqueru

Ar Mor Bihan, Malé moře. Pod tímto jménem jste mohli ve starých spisech najít zmínky o přírodním zálivu na jihu Bretaně, kde první jiskry svých ohňů lidé vykřesali již v pravěkých dobách. Právě ti a jejich potomci zaplnili Morbihan a jeho okolí jedněmi ze světově nejstarších megalitických struktur. Sloužily jako oltáře pro oběti prastarým bohům? Vzpomínky na padlé? Nebo jako observatoře, ze kterých staří druidové četly z hvězd osudy své a světa? Kdo ví.

Názor si přeci jen můžete udělat sami. Navštivte proslulý Carnac. Nedaleko zálivu se tyčí celé řady menších či větší menhirů. Pokud se dáte do počtů, snadno se dostanete až na číslo tří tisíc kusů. Možná vám kroky mezi nimi napoví více o jejich účelu. Další nápovědy menhirové hádanky stojí nebo leží kousek od města Locmariaquer, a to včetně monumentálního Velkého menhiru. Své jméno si zasloužil, měří přes 20 metrů a váží celých 280 tun. Právoplatně je tak největším menhirem, který kdy byl vztyčen na evropské půdě. Po všech těch letech si však tento statný stařík užívá zaslouženého odpočinku na zemi.

Kdo ví, jaká další tajemství ještě Morbihan ukrývá. Většinu z 365 ostrůvků, které plnily záliv, dávno spolkly vody Atlantiku. A co oceán vezme, to již nevydá. Do dnešních dní jich zbylo jen 40 ostrovů, o to více jsou však magičtější. Jedním z největších je Île aux Moines, v překladu Ostrov mnichů. Tam kdysi pochodeň posvátna po druidech převzali mniši ve svém klášteře. V současnosti po něm zbyly jen ruiny, ale pořád nabízí při procházkách krásnou přírodou nezapomenutelné malebné scenérie. Společně s ostrovem Île d’Arz patří mezi velice oblíbené turistické destinace, kde návštěvníci hledají právě onu magickou sílu dob prastarých, harmonii a klid přírody.

Středověké příběhy z Rennes, Vitré, Saint-Malo a Concarneau

Ty čarovné příběhy však v pravěku neskončily, to ani náhodou. Ani když se z primitivních chýší staly osady a z osad města, neztratila Bretaň nic ze svého kouzla. Naopak, stále rostlo s každou vydlážděnou ulicí a k nebi vystavěnou katedrálou. I dnes můžete navštívit rybářské vesničky a historická města, které nesou odkaz tradice a vypovídají nahlas či potichu o dobách dobrých i zlých.

Rennes

Rennes je bretaňským centrem obchodu, kultury a vzdělání již od nepaměti. Ačkoliv jej v roce 1720 postihl ničivý požár a další rekonstrukce starého města musela přijít po 2. světové válce, stále zde Rennes pyšně stojí, nyní již jako moderní velkoměsto. Historické jádro rozhodně stojí za návštěvu, 11. – 13. století dýchá z kláštera Notre-Dame en Saint-Melaine, o kousek dále se můžete nechat unést sakrálností v katedrále Saint-Pierre. Díky památkám jako Place de la Mairie, radnici a kostelu Saint-Sauveur pak můžete poznat Rennes krásné, jako vytržené ze 17. století.

Vitré

Vitré je prostě božím místem pro všechny, kteří miluji historii a středověk obzvláště. Patří mezi jedno z mála evropských měst, jejichž historické centrum zůstalo od středověku takřka nedotčené a směle tak může vypovídat o dobách králů, ale i šašků a nevolníků. Nejikoničtější je ulice Rue de la Baudrairie, ve které se na sebe tísní staré baráčky, krámky a kavárny. Po té se můžete vydat do gotické katedrály Notre-Dame, ale hlavně k Château de Vitré, masivnímu hradu z 11. století, rozhodně nejkrásnějšímu v celé Bretani. Pokud vás chlad jeho zdí nebude lákat, věříme, že podhradí s polo roubenými domy rozhodně neodoláte.

Saint-Malo

Saint-Malo vypráví jiný příběh, možná ještě hrdější. Tento přístav se svou romantickou náturu jen marně pokouší schovat za hrubými vysokými zdmi. Protože se vždy jednalo o pobřežní opevněné město, 2. světová se na něm neuvěřitelně podepsala. Zbyly jen ty chladné zdi a mezi nimi takřka nic. Místní keltská krev ale město znova vystavěla a vrátila mu skoro vše z původní krásy. Projděte se po mocných hradbách a dostane se vám výhledu, který jednoduše nezapomenete. Celé město s nádhernou katedrálou a pevností, písečné pláže i okolní ostrůvky budete mít jako na dlani.

Concarneau

Concarneau je třetí největší rybářský přístav v zemi. Uvnitř něj se skrývá opevněné historické město, které i po těch staletích stále rezonuje rytmy středověku. Pokud Concarneau navštívíte v létě, můžete se vydat zchladit k Atlantiku, město je obklopené bílými písečnými plážemi, které k tomu přímo vybízí.

Líbí se vám Bretaň? Věříme, že ano. A to jsme vám představili jen její část! Další příběhy si můžete vyslechnout nebo rovnou prožít přímo na místě. Stačí se tam vydat. Ještě čekáte..?

Cestomilka

Věrka

Cestomilka Věrka o Bretani

"Těžko se vysvětluje nepopsatelná atmosféra tajemné Bretaně. Všechno to, co tu cítíte ve vzduchu, když se moře tříští o skaliska, pocit divokosti, když se postavíte na hranu skály nad mořem a vítr vám duje do tváře, pohled na loďky poklidně se houpající ve zdejších přístavech, malebné kalvárie, kde na Vás dýchá historie, mlčící menhiry, o kterých nevíte, co si myslet, výborné plody moře nebo delikátní palačinky, osvěžující cidre,.... to a mnoho dalšího nabízí Bretaň :). "

Další podobné články

Bretaňská vesnička Locronan – místo kde se zastavil čas

Jednu z nejkrásnějších vesnic v celé Francii najdete v západní Bretani, v kraji Finistère. Malá kamenná vesnice Locronan si dodnes zachovala svou historickou podobu a pokud si odmyslíte auta, přijde vám, že se zde zastavil čas již před několika staletími. Budou-li vám uličky Locronanu povědomé, zapátrejte ve své domací filmotéce 🙂

Zobrazit více