Francie

Roussillon a legenda o vzniku okrové barvy

Roussillon leží na jihu Francie v kraji Provence. Patří mezi nejkrásnější vesnice země galského kohouta a proto přitahuje během sezony mnoho návštěvníků. Jeho krása opravdu stojí za návštěvu.

Roussillon se pyšní skvělou polohou mezi pohořím Luberon a Vaucluse. Vesnici tvoří semknutý šik domků všech odstínů okrové barvy, což ji činí velice fotogenickou. V turistickém období od června do září zde panuje čilý ruch. Křivolaké uličky kypí životem, všechny obchody i umělecké galerie jsou otevřené a restaurace plné k prasknutí. Hned vedle vesničky zbudovali místní obyvatelé tzv. okrovou stezku. Obec totiž leží na jednom z největších ložisek okru v Evropě. V minulosti byla jeho těžba hlavní ekonomickou činností v kraji. Ovšem krajina velmi trpěla agresivním dobýváním. Dnes se okr vyrábí uměle a krajina je uchráněna před další devastací. Okrová stezka nabízí na dvou trasách návštěvníkům úžasné přírodní scenérie a pohled na třináct odstínů barvy okru doplněné o svěží zeleň okolní vegetace.

Láska, zrada, krev! Aneb co vypráví místní legenda

Okrový pigment má samozřejmě vědecké vysvětlení svého původu. Ovšem místní legenda je daleko zajímavější. Kdysi dávno žil na místním hradě hrabě Raymond z Avignonu se svou paní Sirmondou. Pán, vášnivý lovec, často svoji ženu zanechával samotnou. Netrvalo dlouho a Sirmonda se zamilovala do pážete sloužícího na hradě. Bohužel její muž se vše dozvěděl. Potají zabil ubohého mladíka při partii šachů. Vyřízl mu srdce a přikázal kuchaři, ať ho připraví paní hradu k večeři. Poté, co Sirmonda jídlo pozřela, dozvěděla se o jeho původu. Poděkovala manželovi se slovy, že lepší krmi jí nemohl naservírovat. Hrabě rozčilen slovy své ženy, ji začal pronásledovat po hradu. Sirmonda, raději než by žila bez svojí lásky, vrhla se z nejvyšší věže hradu. Podle legendy její krev zbarvila okolní půdu a od té doby září neodolatelnými barvami okru.

Zmrzlina mnoha chutí

Hned na okraji vesnice kousek od začátku okrové stezky nabízí jedna z kaváren nepřeberné množství druhů zmrzliny. Ochutnejte třeba netradiční levandulovou nebo typickou příchuť černého rybízu. S kornoutkem zmrzliny se opřete o nízkou kamennou zídku a kochejte se barevnými útesy, na nichž leží vesnička. Až dojíte zmrzlinu, budete dostatečně osvěženi na výstup křivolakými uličkami.

Jedinečný výhled na symbol Provence: horu Mont Ventoux

Úzké uličky spolehlivě směřují návštěvníky vzhůru. Zvonice i dnes důležitě stráží vchod do opevněné části vesnice. Okrové fasády domků zpestřené psím vínem a nádobami s květinami lemují cestu nahoru. Zátiší v rohu ozvláštňuje stará pumpa na vodu a činí jej neodolatelným pro fotografy. Návštěva venkovského kostela svatého Michala potěší především v horkém létě. Díky silným zdem uvnitř panuje chlad a teplem zmučeným návštěvníkům posezení v kostelní lavici přináší příjemnou úlevu.
Třešničkou na dortu při návštěvě Roussilonu je rozhled z místa, kde stával hrad a dnes se tu nachází vyhlídková terasa. V pozadí září bílý vrchol Větrné hory (Mont Ventoux), symbolu Provence a oblíbené destinace cyklistů i při Tour de France. Dole v údolí doširoka běží vinice, místy zpestřené levandulovými políčky, a celý idylický obraz doplňují svým cvrkáním cikády. Až se člověku nechce sejít zpět do ruchu dolní vesnice.

Roussillon by určitě neměl vynechat nikdo, kdo chce poznat barvy Provence a baví ho malebné vesnice. Zájemci o okr, jeho těžbu a výrobu mohou zavítat do nedaleké Conservatoire des Ocres ležící nedaleko obce. Zde se dozví mnoho zajímavých informací.

Náš malý tip na závěr: Na návštěvu Roussillonu si určitě neoblékejte oblečení bílé barvy 🙂

Další podobné články

Provence L

Spisovatel Peter Mayle miloval Provence

Každý, kdo viděl film Dobrý ročník nebo četl knihu Rok v Provence, se do Provence zamiloval! Film zpracovaný podle stejnojmenné knihy britského spisovatele Petera Mayla se stal jedním z největších bestsellerů všech dob. A i díky němu se Provence stala vyhledávanou turistickou oblastí a místem, které chce každý vidět.

Zobrazit více