Francie

Poloostrov Quiberon – malá Florida v Bretani

Bretaň, region v západní Francii, oplývá zvláštní atmosférou. Každý, kdo sem zavítá, je omámen a kraj plný příběhů a tajemné atmosféry si zamiluje. Zatím sice nepatří na první místa žebříčku nejnavštěvovanějších francouzských míst, ale rozhodně má co nabídnout. My se dnes podíváme do jižní Bretaně na poloostrov Quiberon ležící kousek od megalitických řad v Carnacu. Pojďte s námi zjistit, proč se poloostrovu přezdívá Malá Florida.

Trocha historie na začátek

V minulosti byla Bretaň jedním z nejchudších a nejzaostalejších francouzských krajů. Příroda dovolovala pěstovat pouze odolné plodiny jako je pohanka nebo artyčoky. Muži proto často odcházeli za obživou na moře a stávali se z nich námořníci. Byli to právě Bretonci, kteří byli považováni za jedny z nejodvážnějších mořských vlků a objevili mnoho nových území.

Pro poloostrov Quiberon se stal důležitý objev sterilování potravin, který učinil v 19. století chemik Nicolas Appert. Díky nové metodě uchování potravin se z poloostrova stal jeden z nejdůležitějších přístavů pro zpracování sardinek. Postupně zde vznikla řada továren. Na poloostrov Quiberon přijížděly za prací v hlavní sezoně od května do října celé rodiny z nejzápadnějšího koutu Bretaně. Muži vyráželi na lov a ženy pracovaly v továrnách na výrobu sardinkových konzerv.

I dnes při procházce přístavem Port Maria naleznete v obchodech se suvenýry různé konzervy se zdejšími sardinkami. Určitě je ochutnejte!

Od sardinek k lázním

V roce 1882 byla do města Quiberon dovedena železnice a sardinkářský průmysl vystřídal turistický ruch. Návštěvníci přijížděli hlavně za tzv. thalassoterapií, léčili se tedy vdechováním aerosolu, který vzniká tříštěním vln o pobřeží. Na Quiberon zavítalo i několik slavných osobností. Místo si oblíbila herečka Sarah Bernhardtová nebo spisovatelé Gustave Flaubert a Anatole France. Dnes je celý poloostrov klasifikován jaké lázeňský resort a podél pobřeží najdete desítky lázeňských rezortů.

Krásy Divokého pobřeží

Západní pobřeží poloostrova se jmenuje Divoké a již po prvním shlédnutí nenechá návštěvníka na pochybách, proč se tak jmenuje. Prudké vlny se bouřlivě tříští o rozervaná skaliska. Srázy do vody jsou opravdu vysoké a strmé. Na severním konci pobřeží voda za miliony let vytvořila skalní bránu Arche de Porte Blanc na úrovni moře, kam se dá sejít po strmých schodech a smočit nohy v divoké vodě nebo zde pořídit krásné fotografie. Při cestě podél Divokého pobřeží narazíte na několik vyhlídkových míst, některá nabízí i lehké občerstvení v podobě kiosků nebo restaurací. U jedné vyhlídky můžete narazit i na menhir ve tvaru srdce.

Arche de Port Blanc

Výlet na ostrovy

Pokud se rozhodnete strávit na Quiberonu více dní, můžete se vydat na výlet lodí na Krásný ostrov – Belle Ile. Nejsou zde povolena auta, doporučujeme tedy zapůjčení kola a malou projížďku. Ochutnat můžete i něco ze zdejší kuchyně a odpoledne se pohodlně přeplavíte lodí zpět na Quiberon.

Za sportem na poloostrov Quiberon

Milovníci vodních sportů rádi využívají jedinečných přírodních podmínek poloostrova a provozují zde kitesurfing. Nejkrásnější pohled se Vám naskytne ráno při příjezdu na poloostrov, kdy pláž po vaší levé ruce bude plná barevných křídel. Kolem ostrova se dá příjemně jezdit na kole, podél Divokého pobřeží je terén pouze mírně zvlněný, na své si proto přijdou i víkendoví cyklisté. Na východních plážích si pak lze užívat koupání.

Na kole lze objet celý poloostrov. Na nejužším místě poloostrova narazíte na vojenskou pevnost. Němci ji za druhé světové války obsadili a začlenili do Atlantického valu. Na východním pobřeží poloostrova najdete široké písečné pláže a malá rybářská městečka a vesnice. Pro ty, co hledají klid k relaxaci to nejlepší místo.

Oběd na pláži

Při odlivu se místní i návštěvníci vydávají na pláže a hledají slávky, ústřice a další mořské živočichy, kteří poté skončí na talíři při obědě či večeři. Tato aktivita baví především ty nejmenší. Ti dostanou gumáky, drátěné košíčky a tyčky na šťourání mořských potvůrek a už se jde do terénu. Především mezi kameny se dají najít výborné slávky a máte-li štěstí, narazíte i na ústřici. Pokud vás neláká najít si oběd na pláži sami, zavítejte do některé z mnoha restaurací. Po většinou se specializují na ryby a plody moře vše samozřejmě stoprocentně čerstvé. Najdete zde ovšem i klasické restaurace nebo palačinkárny, které jsou pro Bretaň velmi typické.

A kam se podíváme v Bretani příště? Nechte se překvapit.

Cestomilka

Věrka

Bretaň, to je stav duší, říká Cestomilka Věrka

"Tuto větu řekl francouzský spisovatel Louis Michelet a měl pravdu. Bretaň je pro mě pokaždé neopakovatelným zážitkem. Zde se dokážu obrátit sama do sebe a rozjímat, užívat si krásy pobřeží a relaxovat. Navíc mě opravdu chutnají slané bretaňské palačinky a cidre."

Další podobné články

Bretaňská vesnička Locronan – místo kde se zastavil čas

Jednu z nejkrásnějších vesnic v celé Francii najdete v západní Bretani, v kraji Finistère. Malá kamenná vesnice Locronan si dodnes zachovala svou historickou podobu a pokud si odmyslíte auta, přijde vám, že se zde zastavil čas již před několika staletími. Budou-li vám uličky Locronanu povědomé, zapátrejte ve své domací filmotéce 🙂

Zobrazit více