Francie

Provensálská kuchyně s vůní bylinek a léta

Ochutnejte s námi kuchařské umění francouzského regionu Provence a zamilujte se! Jednoduché pokrmy v sobě snoubí vůni bylinek, čerstvost i sílu jižního slunce. A právě díky těmto třem elementům je kuchyně v Provence proslulá po celém světě.

Tajemství provensálské kuchyně

Největším tajemstvím provensálské kuchyně je čerstvost. Čerstvé maso, zelenina, ovoce a bylinky zakoupené ráno na trhu jsou těmi nejlepšími in grediencemi každého provensálského kuchaře.

Dalším tajemstvím je trpělivost. Víno i sýry potřebují čas, aby uzrály a po pár týdnech nebo letech čekání potěšily naše chuťové pohárky.  K masu se přistupuje podobně. Napřed se naloží a poté je dlouho pomalu dusí. Proto i z méně výběrových kousků masa dokáží Provensálci vykouzlit pokrm, ze kterého se Vám udělají boule za ušima 🙂

Jedno z klíčových tajemství představuje spousta čerstvých i sušených bylinek! V úplně každém pokrmu naleznete směs intenzivních vůní, která dává jídlu tu správnou chuť. Bylinky kuchaři různě nakládají v oleji, octu či vínu a používají je k marinování, pečení, vaření i dochucování.

Provensálská kuchyně dle ročních období

Provensálskou kuchyni můžeme rozdělit podle ročních období. V létě si například místní dopřávají lehké pokrmy v podobě velkých salátů, ryb a čerstvých plodů moře. K salátům Vám často nabídnou skvělou česnekovou majonézu aïoli. V zimě se naopak uchylují ke kuchyni velmi vydatné. V jídelníčku proto nechybí zvěřina, různé druhy pernaté zvěře nebo králíci.

Salát Nicoise

K jídlu patří neodmyslitelně víno. Francouzi vybírají víno vždy podle objednaného jídla. V létě se situace dá velice elegantně vyřešit některým z lehčích růžových vín. Pokud máte rádi červené, doporučujeme ochutnat jednu ze značek ze světoznámé oblasti Châteauneuf-du-Pape, případně z oblasti Côte du Rhône. Před jídlem samozřejmě nesmí chybět nejoblíbenější aperitiv této oblasti. Prakticky to znamená, že ve sklenici dostanete pastis. Po jídle se pak na vytrávení skvěle hodí místní pálenka marc.

Olivy nesmí chybět

Mezi speciality Provence patří olivy. První olivovníky zde začali pěstovat již staří Řekové. Teplé a suché klima je pro ně ideální a i dnes je vidět, že se jim v tomto francouzském regionu výborně daří. Olivy se tradičně podávají k aperitivu, přidávají se do omáček, salátů a používají se rovněž při výrobě octu a majonézy.

Snad nejtypičtějšími produkty z oliv jsou oleje a tapenády. Za studena lisované olivové oleje se tradičně přidávají zejména do salátů z čerstvé zeleniny. Olivové tapenády, tedy pasty z drcených oliv se zase výborně hodí k čerstvé bagetě jako chuťovka k aperitivu.

Olivová tapenáda

Cestomilové doporučují

Pokud byste měli chuť na něco opravdu typického provensálského, zkuste marseillskou bouillabaise. Pod tímto názvem se skrývá hustá polévka z několika druhů ryb (ropušnice, mník, štítník), která je podávána s ostrou pastou rouille. Chcete-li objevovat další chutě, vyzkoušejte třeba některé z mnoha menu nabízejících ochutnávku nejrůznějších mořských plodů.

Bouillabaise

Sýr jako dezert

V provensálské kuchyni nechybí pochopitelně ani sýry. Přímo v Provence se vyrábí známý kozí sýr Banon s ochrannou známkou původu. Zraje zabalený v kaštanových listech, v nichž jej naleznete i na pultech místních obchodníků.

Menu po provensálsku

Předkrmy

Salát z Nice

(listový salát kombinovaný s rajčaty, vajíčkem, tuňákem a ančovičkami, ozdobený černými olivami a proužky cibule)

Vařené slávky

(slávky vařené s různými příchutěmi – na víně, se šalotkou, smetanové)

Polévka s pistou

(zeleninová polévka s pastou z bazalky, česneku a olivového oleje)

Rozpečený kozí sýr na toastu

—————-

Hlavní jídla

Bouillabaise

(rybí specialita z Marseille vařená z několika druhů ryb)

Dušené maso po provensálsku

(hovězí, telecí, býčí, popř. jehněčí maso dlouho dušené v marinádě z červeného vína)

Nákyp z tresky se salátem

(treska rozmačkaná s olejem, smetanou, česnekem a bramborem)

Zapečená zeleninová mísa

(cukety, rajčata, lilek, cibule zapečená na kozím sýru s bylinkami)

—————

Dezerty

Crème caramel

(vaječný krém s karamelovou polevou)

Jablečný koláč

Citronový koláč

Mandlový dort se šlehačkou

—————

Dobrou chuť Vám přejí Cestomilové !

Další podobné články

Provence L

Spisovatel Peter Mayle miloval Provence

Každý, kdo viděl film Dobrý ročník nebo četl knihu Rok v Provence, se do Provence zamiloval! Film zpracovaný podle stejnojmenné knihy britského spisovatele Petera Mayla se stal jedním z největších bestsellerů všech dob. A i díky němu se Provence stala vyhledávanou turistickou oblastí a místem, které chce každý vidět.

Zobrazit více