+420 774 449 306    (Volejte Po-Pá 8-17 hod. )

Provensálská kuchyně s vůní bylinek a léta

Provensálská kuchyně s vůní bylinek a léta
Ochutnejte s námi kuchařské umění francouzského regionu Provence a zamilujte se! Jednoduché pokrmy v sobě snoubí vůni bylinek, čerstvost i sílu jižního slunce. A právě díky těmto třem elementům je kuchyně v Provence proslulá po celém světě.

Tajemství provensálské kuchyně

 

Největším tajemstvím provensálské kuchyně je čerstvost. Čerstvé maso, zelenina, ovoce a bylinky zakoupené ráno na trhu jsou těmi nejlepšími ingrediencemi každého provensálského kuchaře.

 

Dalším tajemstvím je trpělivost. Jak víno, tak sýry, potřebují čas, aby uzrály a po pár týdnech nebo letech čekání potěšily chuťové pohárky svých konzumentů.  K masu se přistupuje obdobně. Napřed se naloží a poté se dlouho a pomalu dusí. Proto i z méně výběrových kousků masa dokáží Provensálci vykouzlit pokrm, ze kterého se vám udělají boule za ušima :-)

 

Jedním z posledních tajemství je spousta čerstvých i sušených bylinek! V úplně každém pokrmu naleznete směs intenzivních vůní, která dává jídlu tu správnou chuť. Bylinky se různě nakládají v oleji, octu či vínu a používají k marinování, pečení, vaření i dochucování. 

 

 

Provensálská kuchyně dle ročních období

 

Provensálská kuchyně by se dala rozdělit podle ročního období. V létě si místní dopřávají lehké pokrmy v podobě velkých salátů, ryb a čerstvých plodů moře. K salátům Vám často nabídnou místní skvělou česnekovou majonézu aïoli. V zimě se naopak uchylují ke kuchyni velmi vydatné. V jídelníčku nechybí zvěřina, různé druhy pernaté zvěře nebo králíci.

 

K jídlu se samozřejmě popíjí místní víno. Francouzi vybírají víno vždy podle objednaného jídla. V létě se situace dá velice elegantně vyřešit některým z lehčích růžových vín. Pokud máte rádi červené, doporučujeme ochutnat jednu ze značek ze světoznámé oblasti Châteauneuf-du-Pape, případně z oblasti Côte du Rhône. Před jídlem samozřejmě nesmí chybět nejoblíbenější aperitiv této oblasti. Prakticky to znamená, že ve sklenici dostanete pastis. Po jídle na vytrávení se skvěle hodí místní pálenka marc.

 

olivy nesmí chybět

 

Mezi speciality Provence patří olivy. První olivovníky v Provence začali pěstovat již staří Řekové. Teplé a suché klima je pro něj ideální a i dnes je vidět, že se jim zde skvěle daří. Olivy se tradičně podávají k aperitivu, přidávají se do omáček, salátů a používají se rovněž při výrobě octu a majonézy.

 

Snad nejtypičtějšími produkty z oliv jsou oleje a tapenády. Za studena lisované olivové oleje jsou ideání zejména do salátů z čerstvé zeleniny. Olivové tapenády, tedy pasty z drcených oliv se zase výborně hodí k čerstvé bagetě jako chuťovka k aperitivu.

 

cestomilové doporučují

 

Pokud byste měli chuť na něco opravdu typického, zkuste marseillskou bouillabaise. Jedná se o  velmi hustou polévku z několika druhů ryb (ropušnice, mník, štítník), která se podává s ostrou pastou rouille. Chcete-li objevovat další chutě, vyzkoušejte některé z mnoha menu nabízejících ochutnávku nejrůznějších mořských plodů.

 

sýr jako dezert

 

V provensálské kuchyni samozřejmě nechybí sýr. Přímo v Provence se vyrábí známý kozí sýr Banon s ochrannou známkou původu. Zraje zabalený v kaštanových listech, v nichž jej naleznete i na pultech místních obchodníků.


 

Menu po provensálsku

 

Předkrmy

 

Salát z Nice

(listový salát kombinovaný s rajčaty, vajíčkem, tuňákem a ančovičkami, ozdobený černými olivami a proužky cibule)

 

Vařené slávky

(slávky vařené s různými příchutěmi – na víně, se šalotkou, smetanové)

 

Polévka s pistou

(zeleninová polévka s pastou z bazalky, česneku a olivového oleje)

 

Rozpečený kozí sýr na toastu

----------------

 

Hlavní jídla

 

Bouillabaise

(rybí specialita z Marseille vařená z několika druhů ryb)

 

Dušené maso po provensálsku

(hovězí, telecí, býčí, popř. jehněčí maso dlouho dušené v marinádě z červeného vína)

 

Nákyp z tresky se salátem

(treska rozmačkaná s olejem, smetanou, česnekem a bramborem)

 

Zapečená zeleninová mísa

(cukety, rajčata, lilek, cibule zapečená na kozím sýru s bylinkami)

---------------

 

Dezerty

 

Crème caramel

(vaječný krém s karamelovou polevou)

 

Jablečný koláč

 

Citronový koláč

 

Mandlový dort se šlehačkou

---------------

 

Dobrou chuť Vám přejí Cestomilové !


 

Provence a Azurové pobřeží, letecky

S PRŮVODCEM | 2* - 3* HOTEL

Zažijte krásu levandulí provoněné Provence, poznejte kamenná městečka i mekku parfémů Grasse. Zájezd si spestřete letem ve vrtulníku nad Cannes, návštěvou Casina a odpočinkem u moře.

Provence pro náročné, letecky

S PRŮVODCEM A ŘIDIČEM | 5* VILA

Zažijte dovolenou snů! Vlastní vila se zahradou a vyhřívaným bazénem, večeře v restauracích s michelinskou hvězdou, degustace slavného Châteauneuf-du-Pape a průvodce s řidičem po celou dobu.

To nejkrásnější z Provence, letecky

S PRŮVODCEM | 3* HOTEL

Objevte ta nejkrásnější místa regionu Provence. Sluncem zalitá levandulová pole, skalní městečka, starobylé kláštery a vybraná francouzská kuchyně omámí všechny Vaše smysly.

Provence, po stopách Dobrého ročníku

S PRŮVODCEM | 3* HOTEL

Vydejte se po stopách filmu Dobrý ročník do Provence. Navštivte vinařství Château la Canorgue, městečko Gordes a pohoří Luberon, ochutnejte provensálskou kuchyni i místní vína.

Levandulová Provence, z Vídně

S PRŮVODCEM | 3* HOTEL

Vydejte se s námi za krásami Provence. Objevte kouzlo papežského Avignonu, přivoňte k levandulovým polím, navštivte ornitologický park a  ochutnejte skvělou provensálskou kuchyni.

Levandulová Provence letecky z Prahy

S PRŮVODCEM | 3* HOTEL

Vydejte se s námi za krásami Provence. Objevte kouzlo papežského Avignonu, přivoňte k levandulovým polím, navštivte ornitologický park a ochutnejte provensálskou kuchyni.

Provence a jihozápadní Francie

S PRŮVODCEM | 3* HOTEL

Objevte s námi levandulí vonící Provence a to nejkrásnější z kraje Languedoc. Projdeme se antickým městem Nimes, navštívíme vinařskou usedlost, akvadukt Pont du Gard i největší viadukt světa.

Provence a kaňon du Verdon, letecky

S PRŮVODCEM | 3* HOTEL

Objevte největší přírodní krásy regionu Provence s Cestomilkou Věrkou. Vydejte se do kaňonu du Verdon, ke slavným vinicím Châteauneuf-du-Pape i do provensálského Colorada. 

 

 

PROVENCE LETECKY

DOPORUČUJEME!
S PRŮVODCEM | 3* HOTEL Vychutnejte si slunce, vůni levandule a provensálského koření na poznávacím zájezdu do Provence s Cestomilkou Věrkou. Zamíříte do kaňonu du Verdon, ke slavným vinicím Châteauneuf-du-Pape i do papežského Avignonu.

 

 

Připravujeme pro Vás

 

Další sérii přednášek pro Vás připravujeme na letošní podzim 2017. Nechte se překvapit zajímavými tématy!

 

Tým Cestomilů

 

Proč cestovat s námi?

Jsme největší specialisté na Francii v ČR 


Užijete si jedinečné zážitky


Upravíte si program dle Vašich přání


Získáte zájezd přesně na míru


Odpočinete si ve vyšším standardu hotelů


Poznáte nové cestovatele a přátele


Vychutnáte si malou skupinu 


Ušetříte čas při cestování letadlem

 

 

Může vás také zajímat

 

 

NAŠE NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY