Francie

Po stopách filmu Dobrý ročník

Také jste propadli romantice filmu Dobrý ročník? Uchvátila Vás nádherná krajina Provence, rozlehlé vinice a přátelská povaha místních? Vydejme se společně na místa, která se ve filmu objevují a kterým propadl i hlavní hrdina filmu Max.

Děj filmu by se dal označit za jednoduchou romanci s typicky americkým šťastným koncem. Nejdříve se Angličan Max a Francouzka Fanny nenávidí, ale postupně se nenávist změní v lásku. Přichází na řadu dilema, zda úspěšný londýnský obchodník může žít v ospalé a klidné Provence, ale láska vše nakonec vyřeší a Max zůstává v usedlosti zděděné po svém strýci a šťastně a spokojeně zde žije s šarmantní Fanny.

Děj je to nenáročný, velmi jednoduchý. Ovšem v tomto filmu jde hlavně o místa, kde se valná část scén natáčela. Navíc skvělý režisér Ridley Scott tomu všemu dodal ty správné ingredience v podobě působivých záběrů kamery na úžasné provensálské scenérie.

Film začíná přeletem velkého dopravního letadla nad údolím řeky Calavon a vesničkou Gordes, která se hrdě tyčí na okraji skály. Jde o nejfotografovanější a nejkrásnější scenérii v Provence. Ačkoliv tudy žádné letové trasy nevedou, divák je okamžitě uchvácen nádherou jižní Francie. Podobnou scénu můžete zažít sami, pokud zastavíte na vyhlídce před vesnicí.

Gordes, Provence

Vesnička Gordes

Po výjezdu z letiště se Max se svým malým autem ocitne na typických klikatých provensálských silnicích vedoucích krásnou krajinou. V jednu chvíli jej zmůže akutní potřeba a on vybíhá za nejbližší strom. Pozorný divák si v pozadí povšimne zříceniny hradu Lacoste nad stejnojmennou obcí, kde dříve sídlila rodina markýze de Sade.

Hrad Lacoste

Max pokračuje v cestě a hledá usedlost Château la Siroque, jež zdědil po svém strýci a kde kdysi trávil dětství. Podaří se mu přejet vjezd, kousek couvá a už se mu začínají vybavovat vzpomínky. Vjíždí k zámečku a pod kamenem si vyzvedává klíč. Po vstupu se mu ihned vrací zážitky z dětství. Prochází usedlostí a zahradou. Tam se my jako návštěvníci Provence nemůžeme podívat, protože Château la Canorgue, což je správné jméno usedlosti, je v soukromém vlastnictví. Co je ovšem přístupné, je zahrada před zámkem s malým jezírkem a kousek vinice včetně domku, kde se prodává místní víno. Doporučujeme zaskočit na ochutnávku.

Château La Canorgue

Další scény se natáčely přímo ve vesnici Gordes. Max nezná cestu k notářce, kde má vyřídit záležitosti týkající se pozůstalosti. Vjede se svým žlutým autem na kruhový objezd uprostřed vesnice a několikrát jej zuřivě obkrouží, aby nakonec vyjel stejnou cestou, kterou přijel. Scéna je to velmi vtipná. Pokud se postavíte za kruhový objezd s hradem po levé ruce, určitě si celou příhodu lehce vybavíte.

Nejdůležitějším místem ve filmu byla restaurace na náměstí, kterou Fanny vlastnila a kde také pracovala. Najdete ji ukrytou pod rozložitým platanem před vstupem do hradu. Dnes se díky filmu v restauraci značně zvýšili ceny, a proto zde nejčastěji uvidíte turisty z Asie, jak si užívají večeři ve slavné filmové restauraci. Několik scén si vybavíte také při procházce ulicemi. Hned pod náměstím je krátké podloubí, u kterého Max zaparkoval auto, aby Fanny vyčinil, že ho nechala na dně bazénu.

Vesnička Gordes

Další záběry filmu se natáčely v malebné vesnici Cucuron. Fanny vezme Maxe na milost a svolí k schůzce. Ta se odehrává u vodní nádrže za zvuku živé hudby a večerní zábavy hostů restaurace. Až se nakonec strhne typická letní bouře a Max s Fanny osiří v dešti schováni pod slunečníkem. Další průběh děje je zřejmý.

Projít se kolem vodní nádrže můžete i Vy. V létě oceníte stín staletých rozložitých platanů, které vodní plochu lemují. Voda v 19. století poháněla  mlýny na mouku, dnes slouží okolí nádrže jako místo setkávání a odpočinku. Doporučujeme nejen procházku okolo vody a posezení v některé z místních kaváren, ale určitě vystoupejte i nahoru do vesnice a projděte se uličkami zatím nepolíbenými turistickým ruchem.

Všechna tato krásná místa a mnohá další objevíte při putování malebným krajem Provence.

Cestomilka

Věrka

Cestomilka Věrka o Provence

"V Provence si každý najde svůj oblíbený koutek, místo, památku či vesnici, která se mu navždy vryje do paměti. Mě osobně baví cestovat po stopách filmu Dobrý ročník a objevovat detaily, kterých jsem si ve filmu nevšimla."

Další podobné články

Provence L

Spisovatel Peter Mayle miloval Provence

Každý, kdo viděl film Dobrý ročník nebo četl knihu Rok v Provence, se do Provence zamiloval! Film zpracovaný podle stejnojmenné knihy britského spisovatele Petera Mayla se stal jedním z největších bestsellerů všech dob. A i díky němu se Provence stala vyhledávanou turistickou oblastí a místem, které chce každý vidět.

Zobrazit více