Francie

Spisovatel Peter Mayle miloval Provence

Každý, kdo viděl film Dobrý ročník nebo četl knihu Rok v Provence, se do Provence zamiloval! Film zpracovaný podle stejnojmenné knihy britského spisovatele Petera Mayla se stal jedním z největších bestsellerů všech dob. A i díky němu se Provence stala vyhledávanou turistickou oblastí a místem, které chce každý vidět.

Kdo je Peter Mayle?

Tento britský spisovatel známý především knihami o životě v Provence se narodil 14. června 1939 v Brightonu jako nejmladší ze tří dětí. Jeho rodina se po druhé světové válce přestěhovala na ostrov Barbados, kde otec získal práci. Peter se vrátil zpět do Anglie až v 16 letech. Svou první práci získal ve společnosti Shell Oil. Zde si uvědomil, že jej ale více zajímá reklama než olejářský průmysl. Napsal proto do reklamní agentury Davidu Ogilvymu, kde měla jeho firma Shell zákaznický účet. Ogilvy mu nabídl práci mladšího výkonného účetního. Peter Mayle ovšem pomýšlel spíše na kreativní práci než na rutinní účetnictví. V roce 1961 se proto stal reklamním textařem v New Yorku. Krátce nato byl poslán do Londýna, aby vedl britský tým firmy. Později se Peter Mayle s několika svými kolegy rozhodl zřídit si vlastní firmu, v níž dlouhou dobu pracoval jako ředitel kreativní sekce. Poté, co byl roce 1974 již unaven světem reklamy, stal se spisovatelem na plný úvazek.

Spisovatel Peter Mayle

Peter Mayle: spisovatel

Od roku 1975 napsal Peter Mayle řadu vzdělávacích knih, zaměřených zejména na sexuální výchovu dětí a mládeže. Publikoval také v řadě novin a časopisů. Na konci 80. let se přestěhoval z Anglie do jižní Francie. Zamýšlel zde psát romány. Nový dům v Ménerbes jej ovšem zaměstnával na plný úvazek, neboť v něm i v jeho okolí bylo pořád co dělat. Po půl roce napsal svému agentovi dlouhý dopis, v němž mu vysvětloval, co mu bránilo pustit se do psaní. Peter Mayle vzpomíná, že mu na to agent tehdy odepsal: „Kdybys dodal podobně laděných ještě dvě stě stran, stálo by to za vydání!“

Zrození fenoménu Provence

Vše nakonec vyústilo v napsání knihy Rok v Provence. Kniha vyšla v pouhých třech tisících výtiscích a autor prý počítal s tím, že si neprodanou hromadu románů odkoupí a jako dárky je rozdá známým k Vánocům. To se ovšem nestalo. I bez velké reklamy se kniha stala mezinárodním bestsellerem a vyhoupla se mezi nejprodávanější publikace na knižním trhu. Získala rovněž řadu ocenění, stejně jako její autor.

Mayle v ní popsal jeden rok svého života ve vesnici Ménerbes v departementu Vaucluse v jižní Francii. Kniha byla později zpracována jako televizní seriál, který určitě stojí za vidění. Vyvolala obrovský zájem o koupi prázdninových domů v Provence. Zejména pro Brity byl Rok v Provence názorným splněním romantické představy o klidném prázdninovém místě. Ceny nemovitostí začaly růst, malé skalní vesničky se začaly plnit a z Provence se stal fenomén. Sám autor byl roku 2002 francouzskou vládou jmenován Rytířem Čestné legie za rozvoj francouzského cestovního ruchu a šíření frankofonie.

Kniha a film Dobrý ročník

O pár let později vyšel další bestseller – Dobrý ročník. V roce 2006 podle něj natočil režisér Ridley Scott stejnojmenný film, v němž si hlavní role zahráli Russell Crowe a Marion Cotillard.

Úspěch a hlavně dotěrní fanoušci bohužel donutili Petera Mayla k dočasnému odstěhování do USA. Dnes ale slavný spisovatel opět žije v Provence. Usadil se ve vesnici Lourmarin nedaleko svého původního domu.

Další knihy Petera Mayla

Psí život

Francouzské hodokvasy

Navždy Provence!

Znovu Provence

Rok v Provence

Hotel Pastis

Provence od A do Z

Podfuk v Marseille

 

….. určitě stojí za přečtení!

Další podobné články

Provensálská kuchyně s vůní bylinek a léta

Ochutnejte s námi kuchařské umění francouzského regionu Provence a zamilujte se! Jednoduché pokrmy v sobě snoubí vůni bylinek, čerstvost i sílu jižního slunce. A právě díky těmto třem elementům je kuchyně v Provence proslulá po celém světě.

Zobrazit více