Španělsko

Palác Alhambra – fascinující sídlo maurských králů

Andalusie, jižní cíp Španělska kdysi obývaný arabskými Maury, rozhodně nepatří mezi cestovatelsky opomíjené regiony. Ročně se zde za horkým sluncem, rozmanitou přírodou a nádhernou euro-arabskou kulturou a architekturou vydá nespočet romantických i dobrodružných duší. Pojďme se podívat na jednu z turisticky nejoblíbenějších destinací. Je jím největší z andaluských klenotů, grenadský palác Alhambra, který je často označován jako „nejkrásnější dům světa“.

Zpátky do historie

Rok 732 byl pro evropskou civilizaci přelomový. Právě v říjnu toho roku franský král Karel Martel se svou armádou u Poitiers porazil výbojné Umajjovce a tím pro jednou zastavil arabské snahy podmanit si Evropu. Z evropské půdy se však Arabové nestáhli úplně. Usadili se na jihu Španělska, kde po dalších sedm staletí z velkolepé Granady kralovali. A kralovali dobře.

Rudý hrad, Alhambra, vznikl právě v posledním staletí arabské nadvlády nad Andalusií. Svou barvu si zachoval díky cihlám sušeným na horském andaluském slunci. Méně pravděpodobný původ je pak odvozen od odrazu světel pochodní dělníků, kteří do dlouhých nocí na paláci neúnavně pracovali. Poetické, že? Další hádankou je pak samotný název paláce. Někteří říkají, že Alhambra svůj název získala od arabského al-qala’a al-hamra, rudý hrad. Jiní vidí v původu názvu jméno zakladatele Muhammada Ibn al-Ahmara. Poslední verze příběhu za jménem vidí zkomoleninu arabského Dar al Amra, Dům pána. Věříme, že už si sami vyberete verzi, která se vám zamlouvá nejvíce.

Alhambra arch Granada illustration with alhambra sunset photo mount

Rudá Alhambra

Maurové, jak se obecně říkalo všem Arabům, kteří vládli severu Afriky a jihu Pyrenejí, si potrpěli na krásu a monumentálnost. A to přenesli i do svého „skromného díla“, do tohoto úžasného komplexu budov. Po reconquistě, jak se říká vytlačení Maurů z Pyrenejí, měli křesťanští španělští panovníci poněkud jiný pohled na estetiku. Většinu nádherných maurských arabesek přemalovali na bílo, renesanční architektuře musely ustoupit i celé části budov. Ani v novověku se památce nedostávalo patřičné úcty, znehodnocování jednotlivých částí pokračovalo. Alhambra získala poitalštěný šmrnc, vysokou cenou za to bylo odstřelení některých ze „zbytečných věží“. A nebýt jednoho do Alhambry zamilovaného sabotéra, který poškodil výbušniny, byl by Napoleon vyhodil celý palác do povětří. Až po zemětřesení na počátku 19. století započala postupná rekonvalescence celé Alhambry.

Co můžete vidět?

Alhambra není jen pouhým palácem. Skládá se ze tří částí, hradu, paláce a „podhradí“, respektive budov pro služebnictvo. Vše je pak vystavěno s precizností a elegancí Maurům vlastní. Ano, i přes všechny snahy následujících majitelů o pokřesťanštění architektury, onen nesporně arabský glanc byl zachován a vy se jím můžete pokochat i v dnešních dnech.

Alcazaba, jak se říká hradní části, tvoří zbytky nejstarších budov – kasáren, lázní a věží, které křesťané ponechali a po vzoru vlastním vyšperkovali. Právě na vrcholku nejvyšší z věží v roce 1492 zavlála vlajka Isabely Kastilské a Ferdinanda Aragonského, nezvratný důkaz o tom, že reconquista byla dokonána a Evropa definitivně patřila Evropanům. Vy z ní budete mít nádherný výhled na Granadu a okolní přírodu Sierry Nevady. Pověst také praví, že žena, která zazvoní na zdejší zvon, se do roka provdá nebo minimálně nalezne svou osudovou lásku. A to je výzva. Nevynechejte ani kostel Iglesia de Santa María de la Alhambra, který v 16. století nahradil palácovou mešitu.

Palaciós Nazariés, islámskou perlu celé Alhambry a snad nejimpozantnější islámskou stavbu v Evropě s ikonickou vodní nádrží ve středu a zahradami určitě neminete. Nesmíte. Do paláce se dostanete přes Mexuar, líbezně vyzdobené místnosti, které dříve sloužili čekajícím na audienci u emíra. Podívejte se hlavně na dřevěné vyřezávané stropy, projděte si pokoje s krásnými nástěnnými malbami, pestrými stropy, za které by se nemuseli stydět ani největší králové králů. Patio de los Leones, geometricky dokonalé nádvoří lvů ze 14. století, se pyšní kašnou s tuctem mramorových lvů.

Patio de los Leones

Palacio de Carlos V vám zase povypráví příběh o renesanci až agresivně vklíněné do Alhambry. Právě v něm pak najdete zdejší muzeum plné zajímavých exponátů, které se pojí s granadskou historií. Generalife, harmonické palácové zahrady s emírovým letním palácem, budou vrcholkem vaší návštěvy, kde po celém dni budete moci s klidem spočinout.

Je toho více, co v Alhambře můžete vidět. Nechtěli jsme vás však nudit další desítkou španělsko-arabských názvů a popisků, jen navnadit k tomu, abyste tuto andaluskou krásku, Alhambru, krapet poznali a snad ji i navštívili. Vždyť osobní poznání jsou ta nejúžasnější a o Alhambře to platí dvojnásob.

Pokud tam půjdete sami, doporučujeme vám si zarezervovat vstupenky online. Jak jsme řekli, je to velmi oblíbené místo a je docela běžné, že v odpoledne je již bezradně vyprodáno. Anebo nám jednoduše napište! Můžeme si společně domluvit celé vaše andaluské dobrodružství.

Cestomilka

Cestomilka Jitka o Andalusii

"Andalusie je jedinečná část Španělska, kde se snoubí arabská architektura s evropskými prvky, kde uvidíte překrásné vrcholky Pyrenejí a kde ochutnáte tapas nebo tradiční víno sherry."

Další podobné články

Granada – jedinečná perla Andalusie

Granadě se právem přezdívá město snů. Živá a kosmopolitní metropole leží na úpatí pohoří Sierra Nevada a své návštěvníky láká monumentální pevností Alhambra, největší arabskou čtvrtí ve Španělsku, okolní panenskou přírodou i dynamickou noční atmosférou.

Zobrazit více