Francie

Nejslavnější okamžiky Eiffelovy věže

Eiffelova věž je v současnosti nejnavštěvovanější památkou v Paříži. Bylo tomu tak i dříve? Kdo je skutečným autorem projektu? A co zachránilo slavnou ocelovou dámu před zničením? Pojďme společně najít odpovědi na tyto otázky, odhalit tajemství Eiffelovy věže, projít se všemi patry a užít si krásný výhled na město pod námi. Na cestu Vám dáme i pár užitečných rad.

Kdy to všechno začalo, a kdy to mělo skončit

Eiffelova věž byla zbudována ku příležitosti Světové výstavy konané v roce 1889 v Paříži na oslavu 100. výročí začátku Velké francouzské revoluce. Její stavba trvala dva roky, dva měsíce a pět dní a v té době šlo o skutečně náročný technický a architektonický výkon. Věž měla být po dvaceti letech demontována. Zachránila ji ale věda a vědecké experimenty, které na ni byly prováděny. Právě z ní byl poprvé vyzkoušen první radiologický a později telekomunikační přenos. V roce 1903 se stala centrem vojenské rozhlasové stanice a od roku 1925 se z ní začal vysílat první rozhlasový pořad pro veřejnost. Později se přidalo i televizní vysílání.

Namále měla Eiffelova věž za druhé světové války, když Adolf Hitler navštívil Paříž a byl uchvácen širokými bulváry, monumentálními stavbami a kompozičně sladěnou architekturou. Eiffelova věž mu ale celkový dojem města narušovala.

Od 80. let 20. století je Eiffelova věž jako technický památník pravidelně renovována, restaurována a upravována potřebám stále rostoucího množství návštěvníků.

Slavné odhalení Eiffelovy věž a první světelná show

Přesně 31. 3. ve 13:30 byla slavnostně odhalena Eiffelova věž. Vystoupat po jejích schodech ovšem mohli pouze slavné osobnosti a přátelé Gustava Eiffela.

V květnu roku 1889, několik dní před otevřením veřejnosti, byla Eiffelova věž poprvé osvětlena stovkami plynových lap. Tato světelná show se pak opakovala každý večer po dobu trvání výstavy. Během ní mohli návštěvníci navštívit ruskou, francouzskou nebo vlámskou restauraci, případně anglo-americký bar v prvním patře věže. Ještě téhož roku byl do druhého patra instalován výtah a na samém vrcholu Eiffelovy věže vznikla meteorologická laboratoř.

Gustav Eiffel si pak v nejvyšším patře zřídil malý apartmán, kde přijímal významné hosty a vynálezce. Dodnes tam můžete vidět jeho voskovou podobu v čilém jednání s Edisonem.

Sportovní akce na Eiffelově věži

V roce 1905 se na Eiffelově věži konal velkolepý šampionát v běhu po schodech do druhého patra. Vítěz to zvládl za rekordní čas 3 minuty a 12 sekund!!! Zvládnete to také?

Méně šťastný sportovní výkon se na ocelové dámě konal v roce 1912. Z jejího prvního patra se pokusil sletět ve speciálním parašutistickém oblečení rakouský krejčí. Bohužel vzduchem neplachtil a zemřel ihned po pádu na zem za přítomnosti desítek pozorovatelů.

Pokud se domníváte, že jízda na kole opravdu šíleným terénem je záležitostí moderní doby a nudících se teenagerů, tak se pletete. Již v roce 1923 se jeden amatérský cyklista vsadil, že sjede po schodech Eiffelovy věže. Dole již na něj čekali ochránci práva, aby mu za tento odvážný a riskantní kus řádně vyčinili 🙂

V roce 1952 předvedla Rose Gold své akrobatické vystoupení na vysuté hrazdě ve druhém patře Eiffelovy věže, tedy ve výšce 118 metrů nad zemí. Vše probíhalo bez sítí a přihlížejícím okolo Eiffelovy věže se opravdu tajil dech.

Americký pilot Robert Moriarty proletěl v roce 1984 mezi pilíři Eiffelovy věže. V tomto roce se rovněž udál první zdárný parašutistický seskok z vrcholu věže.

Eiffelova věž jako vysílač, televizní i radiový

Pár let po slavnostním otevření proběhl z úplně první pokus o radiový přenos mezi Eiffelovou věží a nedalekým Pantheonem. Úspěšně! 🙂 A již v roce 1925 došlo i k první zkoušce televizního vysílání a krátce před začátkem druhé světové války (1936) se na Eiffelově věži objevila první televizní anténa.

Velká premiéra světové telekomunikace se odehrála v roce 1987 právě na Eiffelově věži. Pro tuto operaci bylo použito 9 satelitů a 64 telefonických obvodů. Celá akce byla realizována společností Telecom France.

Kolik lidí už Eiffelovku navštívilo?

V roce 1959 na věž vystoupal 35 miliontý návštěvník. Desetiletý chlapec získal z rukou dcery Gustava Eiffela klíčky od nového vozu. Paradoxem bylo, že ani jeden z jeho rodičů neuměl řídit 🙂

V roce 1983 oslavila věž 100 miliontého návštěvníka.

Výhled z Eiffelovy věže

Jedinečné chvilky Eiffelovky v datech

1925 – na věži se objevil velký osvětlený nápis automobilky „Citroën“
1900 – byl instalován hydraulický výtah ku příležitosti další světové výstavy v Paříži
1907 – na Eiffelově věži byly instalovány gigantické hodiny
1934 – na věži byl instalován největší teploměr na světě (měřil 160 metrů)
1937 – ku příležitosti výstavy umění a techniky byl v prvním patře instalován největší lustr na světě. Deset kilometrů fluoreskujících trubic v různých barvách a třicet projektorů proměnilo vnitřek prvního patra ve světelnou fontánu
1956 – Eiffelova věž se objevila v několika scénách slavného filmu „Usměvavá tvář“ v hlavní rolí s Audrey Hepburn
1957 – požár Eiffelovy věže , který vypukl na televizním vysílači v nejvyšším patře
1958 – nové osvětlení věže za pomoci 1290 projektorů umístěných na Martových polích
1965 – první elektrický výtah pro 110 osob
1969 – v prvním patře Eiffelovy věže bylo otevřeno veřejné kluziště
1981 – započala velká rekonstrukce Eiffelovy věže, která trvala několik následujících let
1999 – dne 31. prosince Eiffelova věž přivítala nové milénium velkolepým představením. Od tohoto dne každou celou hodinu večer se věž na dobu pěti minut rozzáří 20 000 žárovičkami

Užitečné rady na cestu

Na Eiffelovu věž vyrazte brzy ráno, nejlépe ještě hodinu před otevřením. Máte tak velkou šanci, že ve frontě strávíte méně něž 40 minut 🙂

Druhou variantou je koupit si lístek v předprodeji. Popravdě je to něco jako loterie. Šance, že se Vám podaří v určitý den, hodinu a minutu kliknout na políčko „koupit“, je opravdu mizivá 🙁

Máte-li dobrou fyzičku, vydejte se do druhého patra po schodech. Fronty zde bývají kratší a také rychleji ubíhají. Na výtah do třetího patra si ale frontu stejně budete muset vystát 🙁

Pokud už jste se ocitli v Paříži pod Eiffelovou věží, vyjeďte si až na samý vrchol do třetího patra. Výhled i jízda výtahem stojí za to! 🙂

Cestomilka

Jana

Autorka článku, Cestomilka Jana

"Paříž je motýl. Paříž je včela.
Paříž je růže, hozená do kostela.
Paříž je všecko, co neztratí nikdy svůj pel.
Paříž je rozum, který mi uletěl!"

"I těmito slovy, kterými Vítězslav Nezval popsal krásnou a nezkrotnou Manon, by se dal popsat charakter Paříže. Města, které nikdy nespí, které nepřestává překvapovat a jde stále s dobou!"

Další podobné články

Kam v Paříži za typickou francouzskou kuchyní?

Při pobytu v Paříži touží asi každý ochutnat místní kuchyni a navštívit typickou francouzskou restauraci. Víte ovšem kam zamířit, jakou cenu očekávat a co si z jídelního lístku vybrat? Připravili jsme pro Vás pár tipů, v čem se jednotlivé restaurace liší a co si objednat.

Zobrazit více