Anglie

Hrad Windsor: Sídlo britské královny

Žádná návštěva Londýna by nebyla úplná, pokud byste vynechali Windsor, oblíbené sídlo britské královny. Windsorský hrad je v současnosti druhým největším a zároveň i nejstarším obývaným hradem na světě. Spolu s Buckinghamským palácem a Palácem Holyrood v Edinburghu patří do skupiny tří oficiálních královských rezidencí. Hrad Windsor najdete v anglickém hrabství Berkshire, jen 30 kilometrů od Londýna a jeho návštěva skutečně stojí za to.

Historie hradu Windsor

Windsor nechal takřka před 1000 lety vystavět Vilém Dobyvatel krátce po invazi Normanů. Původně šlo o dřevěný hrad, který stál v místě dnešní kruhové věže. Jeho původní role byla strategická, protože stojí na strmém kopci s výhledem na řeku Temži. Vše se začalo měnit až za vlády Jindřicha II., kdy se rozjely rozsáhlé stavební úpravy. V době jeho panování vznikly první kamenné stavby, k nimž patří i dodnes zachovalá kamenná věž.

Sídlem anglických panovníků se Windsor stal za vlády krále Eduarda III. (1327-1377). V průběhu dějin byl opakovaně přestavován, postupně rozšiřován, až dosáhl dnešních úctyhodných 45.000 metrů čtverečních. Nutno uznat, že je to plocha skutečně dech beroucí. Poslední podobu získal Windsor v 19. století díky Karlovi II. Ten se rozhodl, že z něj vytvoří nejokázalejší a nejkrásnější hrad v Anglii. Dal zbudovat zcela nové části, např. státní apartmá, které je krásně vyzdobené stropními malbami a řezbářskou výzdobou. Jeho následník Jiří IV. se pak postaral o umělecké kousky a vkusné dekorace.

Hrad Windsor

Mohutné hradby Windsoru

Hrad Windsor ve 20. století

V průběhu druhé světové války se stal Windsor útočištěm dvou mladých princezen, Margaret Rose a Elizabeth. Zatímco jejich rodiče podporovali válečné úsilí Angličanů v Londýně, dnešní královna byla v bezpečí za hradbami pevnosti. Právě proto má k němu velmi úzký vztah.

Hrad Windsor

Nádvoří hradu

Kdy na Windsoru zastihnete královnu?

Královna zde se svou rodinou tráví většinu volných víkendů. Zastihnete ji zde ovšem i po dobu jednoho měsíce po Velikonocích (tedy v době od března do dubna) a ještě jeden týden v červnu, kdy zde probíhají dostihy Royal Ascot. Během svého pobytu královna pořádá bankety a různá setkání, na něž zve politiky a další osobnosti z veřejného života. To, že je královna právě na Windsoru, poznáte podle vlající standarty a pravidelného střídání stráží.

Královská garda

Požár na Windsoru

Hrad Windsor sice bez úhony přečkal anglickou válku, zabrat mu však dal požár, který propukl 20. listopadu 1992. Stalo se tak v den 45. výročí svatby královny Alžběty a vévody z Edinburghu. V průběhu rekonstrukce vypukl v jednom z opravovaných pokojů v severovýchodní části Windsoru požár, který se velmi rychle rozšířil a pohltil řadu dalších místností. Celkem jich bylo poškozeno přes sto. Uhasit jej trvalo více než 15 hodin a použilo se 1,5 milionu litrů vody.

Po sečtení škod vyšlo najevo, že požár poškodil jednu pětinu hradu, což činí zhruba 9.000 metrů čtverečních. Dnes však naštěstí po této zkáze není ani památky. Ihned po požáru se rozběhly akce na jeho záchranu a během 5 dalších let byl Windsor navrácen do své původní podoby a krásy. Oprava stála 37 milionů liber. Nutno však říct, že 70% oprav byla uhrazena ze vstupného z prohlídek Buckinghamského paláce. Zbylých 30% bylo uhrazeno z fondu na opravu a údržbu královských paláců.

Windsor je přístupný i pro veřejnost

Přestože jde o královské sídlo, je Windsor zpřístupněný široké veřejnosti. Některé části zámku poprvé zpřístupnila již královna Viktorie. Pro návštěvníky je k dispozici galerie, kaple prince Alberta a kaple svatého Jana. V průběhu zimy se veřejnosti otvírají další prostory, které jsou během léta veřejnosti nepřístupné.

K nejvýznamnějším památkám zámku patří kaple svatého Jiří, která je vystavěna v gotickém slohu a v níž je pochováno deset anglických králů. Jde rovněž o tradiční místo královských svateb. Kromě toho se kaple stala duchovním domovem nejvyššího britského rytířského řádu známého jako Podvazkový řád. Kaple představuje tu nejlepší ukázku církevní gotické architektury v Anglii. Hned vedle ní se nachází vstup do Albertovy kaple, jež byla postavena na rozkaz královny Viktorie, k uctění jejího manžela Alberta, který zemřel na tyfus.

Dalším velkým lákadlem jsou Státní apartmány zařízené luxusním vyřezávaným nábytkem zdobeným zlatem z Anglie a Francie s obrazy od Rembrandta, Rubense nebo Van Dycka. Po stěnách jsou rozvěšeny tapisériemi a gobelíny.

Kaple sv. Jiří

Domeček pro královniny panenky

Při návštěvě Windsoru si nenechte ujít návštěvu Domečku pro panenky královny Marie. Jde o světovou raritu, kterou nechal královně Marii postavit Sir Edwin Lutyens v roce 1924. Výstavba trvala tři roky. Domeček je dokonalou replikou (o velikosti 1:12) londýnského viktoriánského domu, kterému nechybí ani splachovací záchod nebo elektrické osvětlení.

Návštěva Windsoru

Windsor je otevřen veřejnosti celoročně. Otvírací doba je však různá. Od března do října je otevřeno od 9:45 do 17:15, přičemž poslední vstup je povolen do 16:00 hodin. Od listopadu do února zámek otevírá dveře veřejnosti od 9:45 do 16:15, přičemž polední návštěva je vpuštěna v 15:00 hodin.

V období konání banketů či státních návštěv je pro návštěvníky zavřeno. Prohlídka Windsoru zabere přibližně 2 až 3 hodiny. Pokud se chcete vyvarovat frontám a záplavě návštěvníků, doporučujeme vám návštěvu načasovat na dobu po obědě. Vůbec ideální jsou pak zimní měsíce, kdy je čekací doba nejkratší.

Cestomilka

Iveta

Cestomilka Ivet o Windsoru

"Návštěva hradu Windsor opravdu stojí za to. Už jenom pro ten pocit, že procházíte prostory, kudy šla historie Velké Británie a kudy procházeli i britští panovníci. Navíc dnes Windsor opravdu září díky opravám po katastrofickém požáru."

Další podobné články

London Eye: nejnavštěvovanější vyhlídka v Londýně

Londýnské oko neboli London Eye je nejnavštěvovanější londýnskou atrakcí. Stojí v samotném srdci britské metropole a každoročně přivítá více než 3 miliony lidí. Za krásného počasí uvidíte až do vzdálenosti 50 kilometrů. A to už za návštěvu stojí, co říkáte?

Zobrazit více