Anglie

London Eye: nejnavštěvovanější vyhlídka v Londýně

Londýnské oko neboli London Eye je nejnavštěvovanější londýnskou atrakcí. Stojí v samotném srdci britské metropole a každoročně přivítá více než 3 miliony lidí. Za krásného počasí uvidíte až do vzdálenosti 50 kilometrů. A to už za návštěvu stojí, co říkáte?

Londýn z ptačí perspektivy? Určitě ano

Londýn je vskutku městem nádherným a jen málokoho nepohltí jeho uhrančivá atmosféra. Zákruty řeky Temže, zelené plochy Hyde Parku, věže a vížky prastarých kostelů a katedrál a mohutné siluety moderních mrakodrapů, to vše je nezbytné při návštěvě britské metropole vidět a prožít. Existují dvě perspektivy, jak londýnské „nej“ poznat. První je ta lidská, stačí si všechna místa obejít, během dne nebo dvou to určitě stihnete. Tou druhou je perspektiva ptačí. V tom případě neexistuje nic jednoduššího, než navštívit světově známé Londýnské oko a mít během chvíle celý Londýn jako na dlani!

London Eye neboli londýnské oko

Kde London Eye najdete?

Když se před rokem 1999 londýnští radní rozhodovali, kam London Eye umístit, muselo je osvítit shůry. London Eye totiž nakonec stojí v samotném centru celé metropole a je tedy moderním sousedem dalších londýnských velikánů, kterými jsou například Big Ben nebo Westminsterský palác. To atrakci přidalo nejen na dostupnosti, ale i atraktivitě. Dost možná proto je to nejnavštěvovanější, nejvýnosnější a zároveň nejlépe hodnocená londýnská památka! Ročně se na kole protočí až 4 milióny návštěvníků.

Pohled na Temži a Westminsterský palác

Londýnské oko v číslech

Londýnské oko má od základů po vrchol kola neuvěřitelných 135 metrů. Průměr samotného kola je pak 120 metrů, což z něj v roce otevření dělalo nejvyšší „kolotoč“ tohoto typu na světě. Až po pár letech mu světové prvenství ukradla kola nejdříve z čínského Nanchangu, poté Singapuru a nakonec v roce 2014 kolo z Las Vegas. To je o 32 metrů vyšší. První místo v Evropě si London Eye stále drží a nezdá se, že by v brzké domě mělo o tento post přijít.

Pokud si říkáte, že London Eye není nic pro vás, protože se bojíte výšek, zkusíme vás vyvést z omylu. London Eye není žádné prosté ruské kolo, kde sedíte na lavici a nohy vám visí do té neuvěřitelné stometrové propasti. London Eye má 32 uzavřených kapsulí nebo-li kabinek. Každá má klimatizaci a je určená pro 25 lidí. Ti se mohou po kabince jak volně pohybovat a rozhlížet se po celém městě, tak se pohodlně usadit. Zajímavostí pak je, že neexistuje kabinka č. 13. Ano, právě toto nešťastné číslo bylo při záměrně číslování vynecháno. Kdo by do takové kabinky také vlezl, že?!

Z kabiny je úžasný výhled

Kam až oko dohlédne

Nejlepšího výhledu z London Eye se vám samozřejmě dostane, když je na nebi azuro a svítí slunce. Za těchto podmínek budete schopni zahlédnout až padesát kilometrů čtverečních z celého Londýna a okolí. A že je na co se dívat. Ale nemusíte se bát Oko navštívit ani v horším počasí, pokud nebude mimořádně mlhavo, dostane se vám trochu jiného, přesto pořád impozantního výhledu na Londýn. Na londýnskou parádu z London Eye budete mít celou půlhodinu. A my věříme, že si užijete každou minutu!

Další podobné články

Univerzitní město Oxford

Oxford: 6 důvodů proč navštívit nejznámější univerzitu světa

Celkem 8 panovníků, 47 držitelů Nobelovy ceny, 56 premiérů a prezidentů, 12 svatých, 89 arcibiskupů, 18 kardinálů, jeden vzdoropapež, nespočet věhlasných spisovatelů a vědců. Pokud jste si přečetli nadpis, určitě je vám jasné, co všechny výše uvedené osobnosti spojuje. A zároveň tento výčet vysvětluje, proč je Oxford pravděpodobně nejznámější a nejprestižnější univerzitou světa.

Zobrazit více