Francie

Louvre – největší muzeum světa

Bývalé sídlo francouzských králů s více než šest století dlouhou historií, největší muzeum světa, domov Mony Lisy a dalších 380 000 exponátů ze všech koutů naší planety, jedno ze tří nejúžasnějších míst v Paříži, kam ročně zavítá přes sedm miliónů návštěvníků. Víte, o čem je řeč? Ano, jedná se o celosvětový fenomén Louvre. Muzeum, ve kterém je historie současností.

Co Louvre pamatuje?

Jak už jsme naznačili, prvopočátky Louvru jakožto monumentálního architektonického díla, sahají až do dob velkých králů, což už nějaký ten pátek bude. Ve 12. století byl Louvre jen strohou opevněnou tvrzí. Až o dvě století později František I. přestavěl pevnost na palác a povýšil tak Louvre na sídlo francouzských králů. František I. do něj také umístil první sbírku umění, čímž započal celou muzejní tradici, která sahá až do dnešních dní.

Palác Louvre

Samotný palác byl s menšími přestávkami takřka neustále upravován a rozšiřován každým z dalších francouzských panovníků. Na konci 17. století Ludvík XIV. našel zalíbení ve Versailles a Louvre používal jen jako reprezentativní sídlo, v němž se začaly hromadit sbírky, převážně ty antické. V tomto období Louvre začaly využívat francouzské akademie umění, pomalu ale jistě se tak stávalo centrem umění a vzdělanosti.

Trvalo ještě dalších dvě stě let, než byl Louvre vystavěn a vypiplán do podoby, jak jej známe nyní. V době, kdy Francie pod taktovkou Napoleona rozšiřovala své impérium, se oficiálně stal veřejným muzeem. V 19. století se zejména díky panovníkům Ludvíkovi XVIII., Karlovi X. a Napoleonovi III. mohl Louvre pyšnit neuvěřitelnými více než 20 000 exponáty. Již tehdy Louvre znala celá vzdělaná Evropa.

Interiér paláce

V osmdesátých letech minulého století započala stavba skleněné Pyramidy v Louvru. Po jejím dokončení v roce 1989 se záhy stala jednou z pitoreskních dominant nejen Louvru, ale i celé Paříže. Nyní si město zamilovaných bez této stavby těžko dokážeme představit. Jejího konceptu pak využila i jiná muzea po celém světě.

Ming Peiova pyramida

Co v Louvru najdete?

Ačkoliv zákon z roku 1888 mluví o sedmi odděleních, v současnosti jich má Louvre osm:

  • Egyptské starožitnosti
  • Blízkovýchodní starožitnosti
  • Řecké, římské a etruské starožitnosti
  • Islámské umění
  • Malby
  • Kresby, rytiny a tisk
  • Skulptury
  • Dekorativní umělecké předměty

Celkem je v Louvru vystaveno zhruba 38 000 jedinečných exponátů, dalších 350 000 jich je před zraky návštěvníků skryto v depozitářích. I tyto skvosty spatří světlo světa při různých příležitostných výstavách nebo při oživení stávajících expozic.

Mezi ty nejznámější výstavní kousky vůbec patří slavná Da Vinciho Mona Lisa, na kterou se stojí fronty, ačkoliv je možné ji vidět jen z dálky a za ochranným sklem. Dále starověký Chammurapiho zákoník, revoluční malba Svoboda vede lid na barikády, nebo také socha nádherné Venuše patří mezi nejoblíbenější exponáty návštěvníků muzea.

Slavná Mona Lisa

Jak jsme však řekli, je toho mnohem, mnohem více, čím se můžete v největším světovém muzeu za úžasné atmosféry pokochat. V Louvru najdete na více než 72 000 metrech čtverečních v podstatě historii celého známého světa. Stává se tak tím, co by měl navštívit nejen každý milovník umění a dějin, ale snad každý smrtelník.

Pokud obětujete 17 eur za vstupné a na toto úžasné místo zavítáte i vy, doporučujeme si vyhradit dostatek času. Je toho tolik k vidění, že za jedno odpoledne všechnu tu krásu rozhodně nestihnete!

Cestomilka

Katka

Cestomilka Katka o Louvru

"Louvre je pro mě jedna velká pokladnice uměleckých skvostů. Ráda se procházím jeho galeriemi a obdivuji díla starých mistrů. Při každé návštěvě objevím něco nového. Louvre se musí dávkovat po troškách, aby Vás neunavil a aby jste se příště chtěli opět vrátit;) Síly můžete nabrat například v Café Marly na nádvoří Louvru."

Další podobné články

Kam v Paříži za typickou francouzskou kuchyní?

Při pobytu v Paříži touží asi každý ochutnat místní kuchyni a navštívit typickou francouzskou restauraci. Víte ovšem kam zamířit, jakou cenu očekávat a co si z jídelního lístku vybrat? Připravili jsme pro Vás pár tipů, v čem se jednotlivé restaurace liší a co si objednat.

Zobrazit více