Francie

Japonské a čínské zahrady v Paříži

Paříž patří k nejzelenějším metropolím na světě. Najdete zde zahrady v anglickém, francouzském i italském stylu. Napadlo by Vás, že zde však můžete obdivovat i čínské a japonské zahradní umění?

Parc de Bagatelle

Tento park je součástí Boulogneského lesíku a pro ty, kteří mají rádi klidná zákoutí je to určitě to pravé!

Park vznikl na počátku 18. století na místě zanedbaného zámečku, majetku Karla Filipa, hraběte d´Artois, bratra krále Ludvíka XVI. Zámku se říkalo „Bagatelle“, což v 18. století označovalo místo pro zábavu. Na jednom večírku se s Karlem Filipem údajně vsadila jeho švagrová, královna Marie Antoinetta, že nový park nestihne dokončit do sta dnů. Sázku ve výši sto tisíc liver ale prohrála. Projekt vypracoval zahradní architekt Bélanger za jednu noc a park byl dokončen za 64 dní. Pracovalo na něm téměř tisíc dělníků denně.

Časem přibyla k parku de Bagatelle i konírna, vstupní brána, oranžerie a rozlehlé terasy se sochami. Zámeček byl vystavěn v palladiovském stylu, není však veřejně přístupný.

Dnes je Parc de Bagatelle ukázkou anglo-čínského typu zahrad (v době svého vzniku velmi oblíbeného) s mnoha dekorativními prvky. Najdete tu kromě jezera s jeskyněmi také pagodu, umělé skály včetně vodopádu, travnaté plochy s ptactvem, desítky květin, keřů a stromů.

Na počátku 20. století byla založena okouzlující růžová zahrada, ve které se v období květu dokonale snoubí harmonie vůní a barev. Růží je několik desítek tisíc a přestavují přibližně 12 000 druhů.

Bagatelle je jednou z částí pařížské botanické zahrady.

Jardin Albert Kahn

Židovský bankéř a filantrop Albert Kahn se na počátku 20. století rozhodl financovat vytvoření tohoto pohádkového parku v místě svého bydliště v západní části Paříže. Zahrada o výměře čtyř hektarů je rozčleněna do několika částí, které vznikaly postupně tak, jak Kahn dokupoval okolní pozemky.

Každá část má svůj vlastní styl představující určitý typ zahrady. Japonská s několika typickými domky s posuvnými dveřmi, nezbytnými lucernami, kamennými chodníčky a svatyněmi, azalkami a dřevěnými mosty je oddělena zeleným bambusem od francouzské, jíž dominuje skleník, růžový a ovocný sad. Anglická zahrada je tvořena trávníkem, viktoriánským domem i uměle vybudovanou skálou. Modrý a vogézský les je plný vysokých stromů včetně stoletých cedrů.

Součástí areálu je také sbírka autochromatických fotografií a černobílých filmů, prezentujících život, zvyky, náboženství či kulturu různých zemí a národů. Pokud tedy chcete vidět trochu Japonska v Paříži, vydejte se právě sem.

Květinový park Parc floral de Paris

Parc floral de Paris  najdete na konečně žluté linky metra Vincennes nedaleko Château de Vincennes, oficiálně jde o jednu ze čtyř částí pařížské botanické zahrady. Ještě v 19. století sloužil lesík ve Vincennes jako vojenské cvičiště. Po roce 1860 se dostal do majetku města a tak zde vznikl jakýsi lesopark. Když se v 60. letech 20. století hledalo místo pro uspořádání mezinárodní květinové výstavy, byl vybrán právě Vincennes.

Z původního porostu zůstaly pouze borovice a modříny, vše ostatní bylo přetvořeno do dnešní podoby, lehce inspirované japonským stylem. Ten je rozpoznatelný třeba z převislých střech, chodníků zpola ponořených do vegetace či konstrukce pavilonů. V nich jsou umístěny rostliny z různých koutů světa, kaktusy, sukulenty, tropická vegetace nebo bonsaje.

Uprostřed parku se nachází velké jezero s fontánou, obklopené rozsáhlými květinovými záhony, na jehož konci stojí divadelní amfiteátr, kde se konají především hudební akce. Každý rok například Pařížský jazzový festival.

V parku najdete kolekci 650 druhů kosatců a 250 druhů tulipánů, mnoho různých pelargónií, kapradin, pivoněk, azalek, rododendronů či kamélií. Na podzim můžete obdivovat mnoho stovek druhů jiřin, jejichž mezinárodní soutěž se zde pravidelně koná.

Květinový park ve čtvrti Vincennes je fantastickým místem pro procházky, schůzky, odpočinek i zábavu.

Cestomilka

Ty nejkrásnější zahrady Paříže, Cestomilka Jitka

"Paříž je známá svými památkami, muzei, módou či obchodními domy, ale málokoho již napadne, že má prvenství i v nádherných zahradách. A co teprve čínských a japonských! Objevte se mnou skutečně neznámá místa Paříže."

Další podobné články

Kam v Paříži za typickou francouzskou kuchyní?

Při pobytu v Paříži touží asi každý ochutnat místní kuchyni a navštívit typickou francouzskou restauraci. Víte ovšem kam zamířit, jakou cenu očekávat a co si z jídelního lístku vybrat? Připravili jsme pro Vás pár tipů, v čem se jednotlivé restaurace liší a co si objednat.

Zobrazit více