Španělsko

Gibraltar – skála plná opic na konci Evropy

Láká Vás představa cesty do míst, kde se bez problémů domluvíte anglicky, kde potkáte volně žijící opice a přitom vůbec nemusíte opustit Evropu! Gibraltar je potom jasnou odpovědí.

Jedinečný svět Gibraltaru

Gibraltar je britská korunní kolonie s přibližně třiceti tisíci obyvateli. Na pouhých šesti a půl kilometrech čtverečních se tu rozkládá naprosto jedinečný svět, kde Vás místní překvapí svou španělskou srdečností a britskou zdvořilostí. Bývalá vojenská základna nabízí dostatek zábavy i nočního života a pobyt zde je nefalšovaným zážitkem. Nahoru se snadno dostanete pěšky či lanovkou.

Ze 426 metrů vysoké skály zahlédnete při vhodné viditelnosti, což je v těchto krajích přibližně 320 dní ročně, africký kontinent. Nádherným a romantickým zážitkem je posezení na jedné z mnoha gibraltarských vyhlídek za soumraku při pohledu na rozsvěcující se africké pobřeží. I John Lennon ocenil romantiku místa a zakončil zlatá šedesátá léta svatbou s Yoko Ono právě na Gibraltaru.

Název Gibraltar pochází ze zkomoleniny někdejšího arabského výrazu „Džabel Al Tarik“, tedy Tárikova skála. V roce 711 totiž dobylo Gibraltarskou skálu vojsko vedené právě Tárikem ibn Zijádem. V době stěhování národů pak odtud vypluli barbarští Vandalové do Afriky.

Pohled na Gibraltar

Opičí gangy a turisté

Na poloostrově Gibraltar žije kolem stovky opic, přesněji řečeno Makaků bezocasých. Fungují v tlupách, které se navzájem považují za konkurenci a cílem každé tlupy je chránit své nejmladší či naopak nejstarší členy. Nahoře na skále žijí dva lidé, kteří mají za úkol držet případné neshody opičích tlup alespoň trochu na uzdě. Ovládají několik málo mimických výrazů, kterými s opičkami komunikují. Dle staré legendy a údajné pradávné dohody totiž bude muset Velká Británie navrátit Gibraltar Španělskému království záhy poté, co zemře poslední z opic. A protože se obyvatelé Gibraltaru cítí více jako Britové než Španělé, toto zkrátka nemohou dopustit.

Z drtivé většiny gibraltarských restaurací vyvážejí denně na skálu zbytky, aby se opičky poměly. Stejně tak činí místní nemocnice, vězení i ostatní obyvatelé, kterým zkrátka zbylo trocha jídla. Opice jsou tedy poměrně rozmazlené, dalo by se říci až drzé. Pokud se však naučíte jejich základní řeč, není důvod k obavám. Ukážete-li všechny své zuby v širokém úsměvu, značí to nabídku k přátelství. Pokud však vyšpulíte rty do tvaru písmena O a třeba k tomu i trochu zasyčíte, vězte, že opice tomu porozumí jako nepříliš zdvořilému výrazu a potom již nezbývá čas na údiv, ale pouze čas na cestu dolů pro vakcínu proti vzteklině. Ano, koušou. Ale pouze, pokud vyšpulíte rty. Takže vřele doporučujeme ukazovat pouze zuby. Potom se ani nemusíte bát nastavit dlaň s oříšky a opičky si je jeden po druhém vyberou, samozřejmě velmi něžně.

Všudypřítomní makakové

Pár perliček závěrem

Jak již bylo zmíněno, Gibraltar je bývalá vojenská základna a ve skalách naleznete nejeden bunkr, nezřídka osídlený povětšinou polskými, ale občas i českými bezdomovci. Z důvodu blízkosti Afriky tu samozřejmě funguje drogový obchod a proto je Gibraltar 24 hodin denně hlídaný vojáky, kteří sledují především Afriku, zda náhodou neuvidí loď či člun, který by pašoval do Evropy pravý africký hašiš.

Úředními jazyky Gibraltaru jsou angličtina a španělština, ovšem často narazíte, stejně jako ve Velké Británii, na větší množství lidí, kteří ovládají takzvané esperanto. Pokud máte vášeň pro cigarety či jiné tabákové výrobky, na Gibraltaru je pořídíte výrazně levněji než ve Španělsku. Jestliže však budete přistiženi při pokusu přenést přes gibraltarsko-španělské hranice kartón cigaret častěji než třikrát týdně, může se stát, že Vám bude zabaven.

Pro vstup na Gibraltar je zapotřebí cestovního pasu. Gibraltar je jedním z mnoha divů Evropy a i zde platí, že pokud jej jednou navštívíte, počítejte, že Vás uchvátí způsobem, který nedovolí, aby Vaše první návštěva byla zároveň i návštěvou poslední.

Cestomilka

Cestomilka Jitka o Andalusii

"Andalusie je jako puzzle. Najdete zde vlivy různých kultur, které prošly jižním Španělskem. Vlivy náboženské i světské z různých koutů světa se tu snoubí v dokonalé harmonii. Do toho všeho se svojí anglickou dokonalostí vstupuje kousek země zvané Gibraltar...."

Další podobné články

Granada – jedinečná perla Andalusie

Granadě se právem přezdívá město snů. Živá a kosmopolitní metropole leží na úpatí pohoří Sierra Nevada a své návštěvníky láká monumentální pevností Alhambra, největší arabskou čtvrtí ve Španělsku, okolní panenskou přírodou i dynamickou noční atmosférou.

Zobrazit více