Itálie

Florencie – nejromantičtější město na světě

Jedna z nových studií italských ekonomů odhalila poměrně zajímavý fakt. V současnosti nejbohatší rodiny ve Florencii jsou ty samé, které byly nejbohatšími již v 15. století! Je to jeden z mnoha důkazů, že se v tomto přenádherném renesančním městě zastavil čas již před několika staletími. I nadále městu dominuje obrovská kopule Florentského dómu, i nadále na každém kroku můžete doslova zakopávat o impozantní díla italských renesančních umělců. I vy můžete poznat italskou krásku Florencii s geniem loci tak úchvatným, že na něj budete navždy vzpomínat s úsměvem na rtech.

Gallerie Uffizi

Florencie je rájem pro všechny milovníky umění a to nejen toho renesančního. Florentskou pokladnicí umění je Gallerie Uffizi, která v sobě skrývá nejvíce renesančních děl na světě. Jsou jich stovky! Pokud ji budete chtít navštívit, stejně jako v jiných metropolích, i ve Florencii platí, že ranní ptáče k umění blíž doskáče. Navštivte Uffizi již ráno a třeba budete mít Botticelliho Zrození Venuše jen pro sebe. Pokud si budete chtít do sytosti vychutnat všechny malby, počítejte s tím, že tři hodiny v galerii strávíte. Přitom nebudete litovat jediné minuty.

Piazzale Michelangelo

Milujete panoramata? My ano! Nejdokonalejší výhled na celé historické centrum Florencie budete mít z Piazzale Michelangelo, vyvýšeného náměstí ve čtvrti Oltrarno. Palazzo Viecchio, Uffizi, Florentský dóm, nábřeží řeky Arno, to vše budete mít z tohoto náměstí před sebou, připravené k fotografii, která dokonale zachytí celičkou nádheru tohoto města. Pro nejkouzelnější okamžiky doporučujeme návštěvu ráno nebo večer, kdy je světlo pro focení nejvlídnější a dokáže podtrhnout celou atmosféru města.

Florentský dóm

Katedrála Santa Maria del Fiore, známá spíše jako Florentský dóm, je dominantou Florencie již více než sedm století. V roce 1296 započali florentští pod vedením architekta Arnolfa di Cambio výstavbu této katedrály. Pokud vám nevadí udělat navíc 463 kroků po 463 schodech, můžete se dostat až na vrchol této goticko-renesanční perly a podívat se na Florencii z ptačí perspektivy. Pokud i poté budete mít dost sil, můžete vyjít až na vrchol zvonové věže Giotto Campanile, která vám nabídne nejen výhled na město, ale i na dóm samotný.

Rande s Davidem

Ačkoliv ve florentském muzeu umění Gallerie dell’Academie sídlí nespočet nádherných exponátů, obrovské řady se před ním tvoří každé ráno hlavně kvůli jednomu muži. Vlastně dvěma. Tím prvním je slavný italský umělec Michelangelo. A tím druhým mužem je jeho pětimetrový výtvor z mramoru – božský David. Socha Davida je považována ze jedno z nejpozoruhodnějších uměleckých děl, a ačkoliv její repliku můžete vidět na mnohých místech světa, originál sídlí právě ve Florencii. Vystát si na něj frontu se opravdu vyplatí, věřte nám.

Piazza della Signoria a Loggia dei Lanzi

Piazza della Signoria je krásné otevřené náměstí, domov mnoha nádherných soch. Pokud jste například nestihli navštívit Gallerii dell’Academia, na tomto náměstí můžete vidět jednu z replik skvostné sochy Davida nebo originální Neptunovu fontánu. Přímo na náměstí stojí také Palazzo Vecchio, středověký opevněný palác, který patří k dalším florentským místům, která musíte vidět. Loggia dei Lanzi, která stojí jen kousek od náměstí, je galerií pod širým nebem, kde vás uchvátí například socha Persea s hlavou Medúzy od Benvenuta Celliniho nebo Únos Sabinek od Giambologny.

Ponte Vecchio a palác Pitti

Mostem všech florentských mostů a jednoznačně jedno z nejvíce fotografovaných míst ve Florencii je Ponte Vecchio. Ačkoliv dříve přes řeku Arno existovalo více mostů s domy, nyní zbyl pouze Ponte Vecchio a i vy se po něm můžete projít a například si ve zdejších zlatnických krámcích zakoupit luxusní suvenýr, který vám bude město navždy připomínat. Přes most se snadno dostanete až k paláci Pitti, který vás pohostí nejen ve své galerii a královských apartmánech, ale hlavně ve svých nádherných zahradách. Tam snadno ve stínu stromů načerpáte energii pro další toulky tímto nádherným městem.

Baptisterium San Giovanni

Naprosto jedinečnou stavbou, kterou nesmíte při návštěvě Florencie minout, je tzv. křtitelnice, florentské Baptisterium. Baptisterium, zasvěcené Janu Křtiteli, patří mezi nejstarší křesťanské stavby ve městě a už od nepaměti sloužilo, jak už jeho název napovídá, ke křtu jeho obyvatel.

Kostel Santa Croce

Bazilika svatého kříže není jen jedinečnou architektonickou stavbou z 13. století, ale hlavně místem posledního odpočinku mnoha florentských velikánů. Věčný mír zde našli například všeumělec Michelangelo, astronom Galileo Galilei, politik a filosof Machiavelli nebo hudební skladatel Rossini.

I vy můžete Florencii vidět a hlavně prožít. Mezi všemi těmi skvostnými památkami, které závidí celý svět, si dát výborné toskánské víno, zkusit místní pizzu, která je dle všeho nejlepší v Itálii, nebo si pochutnat na tradičním florentském dršťkovém sendviči, který se nezdá, ale je zkrátka boží. Takže co zbývá? Vlastně skoro nic. Stačí se jen do té přenádherné toskánské metropole vydat a už nikdy na ni nezapomenout.

Cestomilka

Věrka

Florencie má jedinečnou atmosféru

"Florencie vás nadchne svým jedinečným uměním, které pochází z rukou nejslavnějších italských umělců. Nezapomenutelná je také místní kuchyně, proto pokud se se mnou do Florencie vydáte, ukážu vám, kde si dát nejlepší florentský dršťkový sendvič."

Další podobné články

10 důvodů proč na dovolenou do sluncem a vínem zalitého Toskánska

Už jste poznali půvab Toskánska? Od Alp, přes nejnižší vinařská údolí Chianti, až po teplé moře, Toskánsko je plné krás, které paradoxně jen málo našinců navštívilo. Vydejte se do kolébky renesance, kraje skvělého vína, nejlepšího olivového oleje a neuvěřitelné italské pohody.

Zobrazit více