Itálie

10 důvodů proč na dovolenou do sluncem a vínem zalitého Toskánska

Už jste poznali půvab Toskánska? Od Alp, přes nejnižší vinařská údolí Chianti, až po teplé moře, Toskánsko je plné krás, které paradoxně jen málo našinců navštívilo. Vydejte se do kolébky renesance, kraje skvělého vína, nejlepšího olivového oleje a neuvěřitelné italské pohody.

Florencie

Těžko říct, jestli italské jméno Firenze, evokující vášnivé plameny, nebo je to naše květnatá Florencie, co více vystihuje romantickou podstatu tohoto nádherného města. O Florencii, hlavním městě Toskánska, se běžně mluví jako o kolébce renesance. Není to jen tak nějaký zbůhdarma titul, který městu přisoudili jeho milovníci. Jiskra renesance, vznešeného uměleckého slohu, který hlásal návrat k antice a jejím hodnotám, zde skutečně byla ve 14. století vykřesána, aby se následně mohla zachvátit celý svět.

Florencie

Architektonické šperky nejen z období renesance můžete i nyní potkávat na každém kroku při procházce městem. Za povinnost se považuje výstup na věž baziliky Santa Maria del Fiore s ikonickou Brunelleschiho kopulí, odkud se vám dostane dech beroucí výhled na celé historické město. A pokud je řeč o tom, co byste určitě udělat měli, nezapomeňte se projít po ikonickém mostu Ponte Vecchio. Na velkém otevřeném náměstí Piazza della Signoria si pod dozorem soch třeba i od Benvenuta Celliniho a Giambologny budete moci dopřát svěží italské jídlo, nebo šálek espressa. S jídlem ale doporučujeme počkat na trhy San Lorenzo, kde najdete celou paletu domácích italských specialit. Například florentské panino con lampredotto – sendvič s pomalu vařeným, trhaným hovězím žaludkem. Zní to zvláštně, víme, ale je to naprosto božské! Galerie Uffizi, která patří mezi nejstarší muzea umění západního světa, vám ve svých sbírkách nabídne díla velikánů jakými byli Michelangelo nebo Leonardo da Vinci.

Siena

Jet do Toskánska a nezastavit se v Sieně? To by byla opravdu velká chyba! Toto město má unikátní historický ráz, atmosféru takřka čarovnou. Zatímco větší Florencie je známá pro svou renesanční fazónu, Siena je dámou v gotickém hávu. Procházka dějinami překypujícími ulicemi samo o sobě je něčím nezapomenutelným. Právoplatným centrem toho všeho je náměstí Piazza del Campo, které leží na úpatí tří majestátních kopců. Pokud náměstí navštívíte, nezapomeňte vystoupat na Torre del Magnia, abyste si gotickou dámu mohli prohlédnout z ptačí perspektivy. Za zmínku také určitě stojí zdejší krásná katedrála a v případě, že budete mít hromadu času navíc, můžete se zrelaxovat ve zdejších termálních lázních. Ty znali už staří Etruskové a Římané. Pokud se do města dostanete 2. července nebo 16. srpna, můžete se stát součástí honosných Palio di Siena, městských slavností a koňských dostihů na samotném náměstí!

Siena

Monteriggioni

Monteriggioni je výjimečným místem i na toskánské poměry. Město, nebo spíše vesnice, je již od 13. století obehnáno vysokými hradbami se čtrnácti věžemi, na které si troufl jen málokdo. Plnily svůj účel hlavně v období, kdy mezi městskými státy Sienou a Florencií panovala zlá krev. Tehdy Monteriggioni chránilo Sienu před znepřátelenými florentskými vojsky. A chránilo dobře. Středověká atmosféra je v ulicích vesnice, plných historických budov a památek, patrná i dnes. Vzhledem k tomu, že je město posazeno 200 metrů nad mořem, budete mít z jeho hradeb úchvatný výhled na okolní krajinu.

Pisa

Po Florencii je Pisa hned dalším historickým centrem Toskánska, které by byl hřích minout. A to nejen kvůli Šikmé věži, světoznámé památce, a náměstí Piazza de Miracoli, ale i dalším, pro mnohé skrytým krásám tohoto města. Piazza dei Cavalieri, Borgo Stretto a Borgo Largo, stejně jako Piazza delle Vettovaglie nebo muzeum San Matteo, Palazzo Blu a nádherný kostel Chiesa della Spina jsou místy, které rozhodně za návštěvu stojí. Pokud ale nepatříte mezi ty, co musí vidět vše, stačí si udělat typickou fotku se Šikmou věží a zbytek času strávit romantickým posezením se sklenkou dobrého toskánského vína v jejím stínu. I o tom je Toskánsko, o italské pohodě, lásce a vínu.

Pisa

Chianti

Dalekosáhlé lány vinic a háje olivovníků na zelené, zvlněné krajině. To jsou scenérie, které k Toskánsku patří. Jen pár kilometrů od Florencie leží právě taková oblast – Chianti. Ano, právě odtud pochází ono výjimečné víno. Máte-li v plánu si toskánskou dovolenou skutečně užít, nezapomeňte si jednu láhev koupit. Tímto vynikajícím vínem můžete zapíjet třeba rozpečenou bagetku máčenou v čerstvě lisovaném olivovém oleji. Zažijete dokonalou chuť Toskánska. Ačkoliv v oblasti Chianti, nádherném italském venkově, v podstatě nemůžete šlápnout vedle, doporučujeme navštívit místa Greve in Chianti, Gaiole nebo Castellina. Pokud budete mít více času, určitě do svého výletu zahrňte i údolí Pessa, kde vás vřele přivítají další vinařská městečka.

San Gimignano

Středověký Manhattan. Tak se říká San Gimignanu, asi nejkrásnějšímu toskánskému městu na kopci. Toto město je známé hlavně díky svým úzkým uličkám a kamenným věžím, které se směle tyčí k nebi již po staletí. Z těch se vám dostane impozantní výhled na venkovskou krajinu, posetou tisíci a jedním řádkem vinohradů. Odtud pochází i víno světového jména Vernaccia. Lahvinka vám rozhodně rozpočet nerozhodí, proto neváhejte a jednu si kupte. Nejkrásnější pohled na Toskánsko se vám dostane z Torre Grossa. Na hlavním náměstí Piazza del Duomo najdete i katedrálu a středověké paláce, stejně jako již zmíněné hlásky.

San Gimignano

Volterra

Vedle San Gimignana je Volterra dalším náhorním, historickým městečkem, které má nezaměnitelný historický šarm. Vystupující z toskánské krajiny, středověce renesanční Volterra se zdmi ze skořicově zbarveného kamene vás přivítá na svém náměstí Piazza dei Priori. Tam najdete věž “Malého prasátka”, románskou katedrálu nebo římský amfiteátr. Volterra je od nepaměti známá pro těžbu alabastru, i vy můžete dílničky na jeho zpracování v uličkách města najít a třeba si pořídit zcela originální suvenýr. Pokud jste fanoušky fantasy série Twilight, určitě víte, že Volterra je sídlem upírského rodu Volturi. A právě ve městě Volterra se natáčela jedna z nejkrásnějších scén celé filmové série.

Val d’Orcia

Mezi další kouzelná toskánská údolí nesporně patří Val d’Orcia. Pokud se k vám dostaly obrázky toskánských samot uprostřed vinohradů a olivovníkových hájů, dost možná to bylo právě z Val d’Orcia, které celé patří mezi památky UNESCO. Táhnoucí se od města Siena až po Monte Amiata, nabídne vám spousta rozkošných míst a městeček jako Pienza nebo Montalcino. Val d’Orcia bude zejména po návštěvě velkých toskánských měst opravdovým balzámem pro vaši duši, srdcová záležitost pro milovníky venkova a vína.

Val d’Orcia

Lucca

I město Lucca má svou přezdívku. “Město stovky kostelů,” tak mu Italové říkají. Specifické je především svým impozantním oválným náměstím Pizza Anfiteatro, katedrálou San Martino a skvěle zachovanými hradbami z 16. století, které přímo vybízejí k okružní procházce. Z té si toto typicky toskánské městečko dokonale prohlédnete, stejně jako nádhernou okolní krajinu plnou zeleně, do které je usazeno.

Montepulciano

Poslední perlou Toskánska, kterou dnes zmíníme, je Montepulciano, město vystavěné na vrcholku kopce mezi údolími Val di Chiana a Val d´Orcia. Proč se zastavit i tady? Ačkoliv zmínky o městě jsou dochovány již z období středověku, ve 12. a 13. století se o něj přetahovaly Florencie se Sienou, což na Montepulcianu zanechalo jizvy. Většina středověkých staveb lehla popelem nebo byla válkami výrazně poškozena. Vzkvétat město mohlo až od 16. století, kdy se konečně osamostatnilo. Město má tedy nesporně renesanční ráz. Protáhněte se hlavní městskou třídou Via Grachiano del Corso a na Piazza Grande si dejte dobrou italskou kávu. Ve stínu kostelů, katedrál, pod dozorem pyšných paláců vám bude nádherně.

Montepulciano

Toskánsko. Vinice, olivové háje, zelené pláně a v nich jako perly nádherná historická města. Co jiného vás může nalákat, abyste se do tohoto nádherného italského kraje vydali? Tak neváhejte. Toskánsko už otvírá láhev dobrého Chianti…

Další podobné články

Florencie – nejromantičtější město na světě

Jedna z nových studií italských ekonomů odhalila poměrně zajímavý fakt. V současnosti nejbohatší rodiny ve Florencii jsou ty samé, které byly nejbohatšími již v 15. století! Je to jeden z mnoha důkazů, že se v tomto přenádherném renesančním městě zastavil čas již před několika staletími. I nadále městu dominuje obrovská kopule Florentského dómu, i nadále na každém kroku můžete doslova zakopávat o impozantní díla italských renesančních umělců. I vy můžete poznat italskou krásku Florencii s geniem loci tak úchvatným, že na něj budete navždy vzpomínat s úsměvem na rtech.

Zobrazit více