Francie

Odhalte málo známá místa královského sídla Versailles

Zámek a zahrady ve Versailles by měl vidět každý, kdo zamíří do Paříže. Lesk a sláva tohoto překrásného královského sídla ohromuje lidstvo již po několik staletí a jeho obliba stále roste. Důkazem jsou desítky autobusů a zástupy lidí mířící k pokladně. Naše kroky dnes však minou dlouhou frontu do zámeckých interiérů i zámeckých zahrad s fontánami a rovnou zamíříme do míst, kde hledal úkryt král a kde i dnes jen výjimečně narazíme na podobné zvědavce jako my.

Velký Trianon a zahrady

Až na úplném konci versailleských zahrad, asi po 40 minutách chůze, dojdete k překrásné stavbě Velkého Trianonu. Malebný letohrádek byl postaven již za krále Ludvíka XIV. Původně porcelánová stavba měla sloužit k odpočinku králi, který utíkal z paláce Versailles před přísnou etiketou, dvořany i početnou královskou rodinou. Zde rozjímal v náručí své milenky Madame de Montespan. Poté co porcelán nevydržel náporu počasí byla na jeho místě vystavěna mramorová kopie. Po smrti Madame de Montespan sem Ludvík XIV. přivedl svou novou milenku Madame de Maintenon s níž prožil posledních 30 let svého života a uzavřel tajný sňatek. Za Velké francouzské revoluce byl Velký Trianon téměř zničen. Obnovit jej dal až Napoleon Bonaparte pro svou první manželku Marii Luisu. Trianon se stal jejich oblíbeným výletním místem. Dnes je tato perla versailleských zahrad ukrytá za vysokými stromy královského lesoparku a zamíří sem jen zlomek turistů.

Velký Trianon

Jednopatrový palác s rovnou střechou skrytou za balustrádami je veřejnosti přístupný vždy od 11:00 hodiny. Jde o dílo dvorního architekta Julese Hardouina Mansarta. Ten vycházel při návrhu stavby z pokynů, které mu dal sám král Slunce Ludvík XIV. Osobně na výstavbu bedlivě dohlížel. Dnes uvnitř uvidíme krásně zařízené místnosti v empírovém stylu a pozoruhodnou sbírku historických kočárů a povozů. Překrásně osázené a geometricky tvarované zahrady, které jsou součástí Velkého Trianonu, dnes navštíví jen málokdo. Místo je skutečnou oázou klidu a škála barevných květin má uklidňující charakter.

Doporučení Cestomilů: Hned na začátku versailleských zahrad je stanice vláčku, který jede až k Velkému Trianonu. Není sice zdarma, ale ušetří Vám energii i čas 🙂

Velký Trianon

Malý Trianon a doména Marie Antoinetty

Jen pár desítek metrů od Velkého Trianonu dojdete k druhému letohrádku. Malý Trianon byl původně navržen pro milenku Ludvíka XV. Madame de Pompadour. Ta však zemřela ještě před jeho dokončením, a tak nakonec připadl další králově milence Madame du Barry. Po nástupu Ludvíka XVI. dostala malebný letohrádek darem královna Marie Antoinetta. Místo se pro ni stalo příjemným únikem z formálnosti královského dvora. V okolí Malého Trianonu nechala zbudovat malou vesničku nazývanou Hameau. Malebné selské domečky, mlýn, kvetoucí zahrádky, domácí zvířata a nádherná příroda byly pravým opakem naškrobené krásy versailleského dvora. Královna si zde spolu se svými dětmi a přáteli vychutnávala potěšení z jednoduchého selského života. Převlečeni za sedláky okopávali malé zahrádky, organizovali pikniky, hráli divadlo a hry.

My dnes můžeme při prohlídce interiérů Malého Trianonu obdivovat krásný nábytek a zařízení v ladném barokním stylu. Vesnička Marie Antoinetty je pak potěchou pro oko.

Doporučení Cestomilů: Posaďte se na dřevěné lavičce a užijte si o samotě nerušenou atmosféru idylického venkova. Pohled na zeleň je blahodárný pro oči i duši.

Vesnička Hameau

Míčovna ve Versailles

Vydáte-li se na procházku městem Versailles, narazíte v ulici Rue du Jeu de Paume na budovu staré míčovny. Budova byla vystavěna v 17. století pro potřeby dvora. Šlechta zde již v té době hrála rozmanité míčové hry mezi jinými i tzv. Paume, což byl předchůdce dnešního tenisu. V roce 1789 se zde odehrála tzv. Míčová přísaha. Více jak polovina poslanců poslanecké sněmovny se zde sešla a slíbila si, že se nerozdělí, dokud nevytvoří francouzskou ústavu. Byl to začátek Francouzské revoluce. Dnes je v míčovně umístěno muzeum věnované právě onomu revolučnímu století.

Trhy ve Versailles

Každou sobotu a neděli se poměrně klidné náměstí mění v mumraj. V kamenných tržních budovách i kolem řady stánků se proplétají lidé s košíky a nakupují čerstvé potraviny na sváteční oběd. Vyzrálé ovoce, krásně uspořádaná zelenina, stovky smradlavých sýrů, sušené salámy, čerstvé ryby a další pochutiny lákají k nákupu každého kolemjdoucího. A přestože jsou zde ceny vyšší než v supermarketu, sotva se tudy propletete. Tržní náměstí je lemováno kavárnami a restauracemi s nabídkou tradičních francouzských specialit.

Doporučení Cestomilů: Zajděte si na oběd do normandské restaurace. Slané i sladké palačinky Vás zasytí a potěší Vaše chuťové pohárky.

Zeleninová zahrada ve Versailles

Nedaleko od míčovny a kostela sv. Ludvíka najdete mimo jiné také zeleninovou zahradu Potager du Roi, která kombinuje ovocné dřeviny a zeleninové druhy na ploše tří hektarů a je jednou z nejpropracovanějších zeleninových zahrad. Dnes je přístupná veřejnosti, která zde může obdivovat krásné zeleninové záhony.

Další podobné články

Kam v Paříži za typickou francouzskou kuchyní?

Při pobytu v Paříži touží asi každý ochutnat místní kuchyni a navštívit typickou francouzskou restauraci. Víte ovšem kam zamířit, jakou cenu očekávat a co si z jídelního lístku vybrat? Připravili jsme pro Vás pár tipů, v čem se jednotlivé restaurace liší a co si objednat.

Zobrazit více