Francie

Normandie, málo navštěvovaný kout Francie. Neprávem?

Normandie nepatří rozhodně k nejnavštěvovanějším turistickým cílům ve Francii. Řekneme-li Normandie, většinou se nám vybaví spojenecké vylodění v tzv. den D. Někteří si také představí úchvatné a okouzlující opatství Mont Saint-Michel, avšak spojení města Rouen s Normandií není vůbec samozřejmostí, ačkoliv se jedná o její hlavní město. Nabízí tento kraj návštěvníkům ještě něco víc?

Stejně jako v minulosti uchvátilo normandské pobřeží velkého impresionistického malíře Clauda Moneta, okouzlí i nás příjemná atmosféra lázeňských letovisek a vápencových skalisek. Zajímavé jsou i četné přístavy podél pobřeží. Za vidění stojí malé rybářské městečko Honfleur nebo Dieppe. Z velkých přístavů je nutno připomenout Le Havre, po Marseille druhý největší přístav Francie. Le Havre zaujme především milovníky moderní architektury. Po zničení během druhé světové války byl přestavěn podle plánů architekta Augusta Perreta a stal se hlavním obchodním centrem francouzského severního pobřeží.

Při návštěvě Normandie nesmíme opomenout místa spojená s vyloděním spojeneckých vojsk. Nadšenci pro vojenskou historii si přijdou na své v oblasti Perleťového pobřeží, známého více jako vyloďovací pláže Utah, Omaha, Gold, Juno a Sword. V uvedených místech lze najít mnoho připomínek této velké historické události, neboť podél pobřeží se nachází řada muzeí, památníků, hřbitovů, zbytků opevnění, vojenských baterií a dalších dokladů vylodění.

Dělostřelecká baterie

Poblíž vyloďovacích pláží leží město Bayeux, které se pyšní jedním významným unikátem. V místním muzeu je vystavena téměř 70 metrů dlouhá tapiserie popisující události normandské invaze a dobytí Anglie Vilémem Dobyvatelem v roce 1066. Podle legendy zhotovila tapiserii Matylda, manželka krále Viléma Dobyvatele, za pomoci svých dvorních dam.

Normandii však netvoří jen pobřežní části, nýbrž i velmi zajímavé vnitrozemí. Mírně zvlněná krajina je poseta malebnými městy s typickou hrázděnou architekturou, kouzelnými, turistickým ruchem stále neposkvrněnými vesničkami, venkovskými sídly a zámky s nádhernými zahradami. Podél cest zvou ukazatele k návštěvám rodinných statků, které produkují cidre či calvados, typickou pálenku, která se vyrábí z jablek pěstovaných v rozlehlých sadech právě v této oblasti. Kolem silnic se pase dobytek, který je důležitým pilířem místního živočišné produkce.

Přístav Honfleur

Přístav Honfleur

Další zajímavou zastávkou na cestě Normandií je opatství Mont Saint-Michel. Opatství leží na skalnatém ostrůvku uprostřed zálivu téměř u hranice s Bretaní. V minulosti tento skvost patřil k Bretani, ale jednoho dne říčka Couesnon tvořící hranici mezi regiony změnila svůj tok a přimkla ostrůvek s opatstvím k Normandii. Opatství Mont-Saint-Michel, symbol Normandie a památka světového kulturního dědictví, je po Paříži druhým nejnavštěvovanějším místem Francie. Při návštěvě se nenecháme odradit davem turistů v úzkých uličkách pod opatstvím, ale vystoupáme až nahoru a vychutnáme si úžasnou atmosféru kláštera a nádherné výhledy na záliv pod námi.

Mont Saint Michel

Mont Saint-Michel

Obdivování památek a zajímavostí nás však nenasytí. Ale nemusíme zoufat. I z gastronomického hlediska má Normandie co nabídnout. Velkou součást jídelníčku tvoří ryby a plody moře jako ústřice, slávky a humři. Mezi oblíbené ryby patří mořský jazyk, podávaný často s normandskou omáčkou ze smetany, slávek, garnátů a hub. Mnohé delikatesy a speciality objevíme ale také v normandském vnitrozemí. Z vepřového masa se zde připravují klobásy andouille. Jemně slané jehněčí maso oceňují hlavně gurmáni. Slanou chuť prý maso získává už při pastvě ovcí na pobřežních slaných bažinách. Mezi oblíbené pochutiny se řadí dršťky často připravované na caenský způsob, to znamená dušené se zeleninou a jablečným vínem.

Normandie se proslavila především svými mléčnými výrobky. Ne nadarmo je nazývána regionem smetany, másla a sýrů. Z tučného mléka normandských krav se vyrábí nejkvalitnější francouzské máslo a některé věhlasné sýry jako je například Camembert nebo Livarot.

O Normandii můžeme hovořit také jako o regionu jablek. Ochutnat je můžeme karamelizovaná, naložená v mandlovém krému, smažená v lívanečcích nebo tekutá ve formě již výše zmiňovaného calvadosu. Tento lahodný alkoholický nápoj se často popíjí jako digestif mezi jednotlivými chody. Místní to nazývají „normandskou dírou“, kterou je třeba zaplnit dalším jídlem. Z likérových specialit je třeba zmínit benediktinský likér vyráběný dle tajné receptury ve městě Fécamp. Ještě stále máte v žaludku místo? Vyzkoušejte tedy i další speciality jako je rouenská kachna v krví zahuštěné omáčce nebo plněné vepřové nožičky.

A na závěr si odpovězme na otázku v úvodu. Má Normandie nově příchozím turistům co nabídnout? Bezesporu ano. Proto obujme toulavé boty a prozkoumejme tento opomíjený, ale krásný region.

Další podobné články

Mont Saint Michel

Tajuplný ostrov Mont-Saint-Michel v Normandii

Hora svatého Michala je mystické místo, oplývající velmi zvláštní atmosférou. Právě díky své tajuplné atmosféře se stal ostrov Mont-Saint-Michel druhým nejnavštěvovanějším místem ve Francii.

Zobrazit více