Francie

Po stopách vylodění v Normandii

Normandie. Po vyslovení tohoto slova se někomu vybaví kousek francouzského pobřeží při Atlantiku, který se pyšní svou surovou krásou. Většina z nás si však Normandii spojuje s jednou z největších katastrof, které se kdy člověk vůči člověku dopustil – 2. světovou válku.

Normandie prožívala 2. světovou válku od začátku stejně jako zbytek Evropy. Byl to však rok 1944, který se do historie Normandie zapsal osudově a kvůli kterému se Normandie zapsala do světových dějin. Právě zde totiž došlo k největšímu a nejkrvavějšímu vylodění Spojeneckých vojsk. 6. června, Den D, akce Overlord. Osudový den pro desítky tisíc vojáků a začátek konce Hitlerovy Třetí říše.

Pojďme se společně podívat, kde a jak na tento osudný čas vzpomíná samotná Normandie a kde i vy se můžete při svých toulkách nádherným krajem zastavit a zavzpomínat.

Pláž Omaha

Na pláži Omaha, jak bylo označeno pobřeží mezi vesnicemi Vierville-sur-Mer a Colleville-sur-Mer, došlo v Den D k největším masakrům. To víme nejen z historie, ale i například z úžasného velkofilmu Zachraňte vojína Ryana. Procházka po této pláži, pohled na pozůstatky německých bunkrů, ale především na nekonečné řady až devíti tisíců bílých křížů na hřbitově padlých amerických vojáků v Colleville-sur-Mer bude pro vás zážitkem, který zamrazí.

Nedaleko pláže a hřbitova můžete také nakouknout do velkolepého muzea akce Overlord, které vás v čase vrátí nejen do dob vylodění, ale i osvobození Paříže a celé Francie. Je to úchvatná podívaná.

Pomník na pláži Omaha

Boj o Normandii v Bayeux

Pláž Omaha nyní střeží hroby amerických vojáků. Ti britští jsou pochováni v Bayeux, kde se také nachází muzeum bojů o Normandii. Interaktivní expozice monitoruje boje napříč Normandií, zhlédnout můžete taktéž zajímavý historický film, který toto téma umělecky pojímá a vzdává hold nejen padlým vojákům, ale i civilistům.

Muzeum bitvy o Normandii v Bayeux

Pláž Arromanches les Bains

Chceme-li mluvit o britských úspěších během operace Overlord, musíme zmínit pláž u městečka Arromanches les Bains. Právě zde se jim podařilo zničit německé bunkry a vybudovat provizorní přístav, který se stal branou do Normandie pro spojenecká vojska, přístav Mulberry. Dnes v těchto místech můžete najít nejen zbytky přístavu, ale i muzeum, které vystavuje mimo jiné i funkční modely právě tohoto přístavu. V muzeu také uvidíte film o Druhé světové válce, který obsahuje i poutavé archivní záběry.

Zbytek kesonu z přístavu Mulberry

Pláž Juno

Nesmíme zapomenout ani na zásluhy a ztráty kanadské. Těm byla přisouzena pláž Juno. V roce 2003 právě zde skupina veteránů a nadšených dobrovolníků dala vzniknout unikátnímu muzeu, jakožto vzpomínce na chrabré kanadské vojáky, kteří položili své životy za svobodu Evropy.

Pláž Utah

Zdejší muzeum je postaveno přímo na pláži, kde došlo k vylodění. Vypráví příběh nejen o vylodění samotném, ale i o nezbytných přípravách až k samotnému úspěchu. Osahat si můžete i vozidla, nebo například jeden z šesti posledních bombardérů B26 na světě! Poslechnout si můžete autentické nahrávky pamětníků a přeživších, ke zhlédnutí se nabízí také kritiky oceněný válečný dokument „Vítězství na písku“. Celkově se muzeum snaží o to, aby návštěvník pochopil celý kontext vylodění, důvody Spojenců k jejich rozhodnutí, a proč byla celá akce úspěšná.

Památník na pláži Utah

Roh mrtvého muže

Nedaleko od pláže Omaha je další vzpomínkou na 2. světovou křižovatka u Saint-Come-du-Mont, tzv. Dead’s Man Corner. Tak tomu místu po prvním setkání začali říkat američtí parašutisté, kteří měli za úkol získat a udržet do příjezdu „kavalerie“ jinak nepříliš významné, ale strategicky položené městečko Carentan. Úkol to byl těžký, do posledního muže je měli bránit Zelení ďáblové, elitní jednotka Wehrmachtu. Nakonec se však podařilo a dnes na této křižovatce, přesně v domě, kde „ďáblové“ sídlili, můžete najít úžasné muzeum s opravdu zajímavou expozicí.

Pokud tam zamíříte, nezapomeňte si na vlastní kůži vyzkoušet, jaké to asi bylo, letět v těch hrozných dobách nad nepřátelským územím a vědět, že co chvíli musíte seskočit!

V muzeu Dead’s Man Corner

Neradi to říkáme, ale být v Normandii a nevzdat aspoň návštěvou hold těm, kteří své životy položili i za nás a naši společnost, to může být až hříchem. Tak na to nezapomeňte, až se budete pobřežím Normandie toulat. Byla by škoda nezavzpomínat, protože z čeho jiného, než z historie bychom se měli učit..?

Další podobné články

Étretat útesy

Normandie, málo navštěvovaný kout Francie. Neprávem?

Normandie nepatří rozhodně k nejnavštěvovanějším turistickým cílům ve Francii. Řekneme-li Normandie, většinou se nám vybaví spojenecké vylodění v tzv. den D. Někteří si také představí úchvatné a okouzlující opatství Mont Saint-Michel, avšak spojení města Rouen s Normandií není vůbec samozřejmostí, ačkoliv se jedná o její hlavní město. Nabízí tento kraj návštěvníkům ještě něco víc?

Zobrazit více