Francie

Provence: levandule, skalní města i luxusní jachty

Provence, známá také jako Provensálsko, je slunečný region obklopený z jihu Středozemním mořem, ze severu alpskými vrcholy a ze západu řekou Rhônou. Návštěvníky láká tento region od jara do podzimu. Mnoho turistů přijíždí především za rozkvetlými levandulovými poli na konci června a července. Provence ale nabízí řadu dalších krásných míst, unikátních zážitků a gurmánských lákadel, která musíte zažít.

1. Luxusní města a přístavy plné jachet

Pokud byste rádi zažili atmosféru luxusu, jachet a kasin, vydejte se na jih regionu Provence-Alpes-Côte d’Azur. Zde doporučujeme navštívit Cannes proslavené květnovým filmovým festivalem. Toto přímořské letovisko Vás ohromí dlouhými písečnými plážemi, filmovým palácem a luxusními obchody.

Naproti tomu město Nice vyzařuje pohodu a klid. Procházka po místní Anglické promenádě, květinové trhy a romantické uličky Starého města Vás vtáhnou zpět do minulosti. V malém a slavném městečku Saint-Tropez se zase budete cítit jako ve výkladní skříni při procházce malým přístavem plným krásných jachet. Nezapomeňte navštívit také policejní služebnu z filmu Četníci, kde ztvárnil hlavní roli slavný Luis de Funes.

Přístav plný luxusních jachet v Monte Carlu

2. Překrásné přírodní scenérie

Stojíte-li o opravdovou Provence, vydejte se do vnitrozemí. Objevíte nádherné přírodní scenérie v podobě malých horských pásem Les Alpilles, Lubéron, náhorní plošiny Vaucluse či hory Mont Ventoux známé z Tour de France.

Kaňon du Verdon, nejhlubší kaňon v Evropě, je ideální pro pěší turistiku. Cyklo nadšenci si mohou celý kaňon objet na kole a milovníci vody mají příležitost pronajmout si kanoe nebo vodní šlapadlo u jezera svatého Kříže a vydat se k ústí řeky Verdon.

Chcete-li objevit opravdu originální přírodní scenérie, věnujte jeden den návštěvě chráněné přírodní rezervace Camargue. Oblast leží v deltě řeky Rhôny a je proslulá bílými polodivokými koňmi a černými býky, kteří se pasou na mokřadech podél silnic. Do dáli se zde táhnou vinice, rýžoviště a největší rákosové porosty v Evropě. Toto místo je ideálním hnízdištěm mnoha chráněných ptačích druhů. Mezi nejznámější patří plameňáci, několik druhů volavek a kolibříci. Budete-li se chovat tiše, plameňáky a při troše štěstí i polodivoké bílé koně budete mít na dosah ruky.

Kaňon Verdon

Kaňon du Verdon v Provence

3. Kouzlo skalních vesniček

Romantické duše si přijdou na své ve vnitrozemí. Již během cesty údolím se Vám naskytnou nádherné pohledy na vesnice usazené ve skalách. Těmto sídlům se říká „vesnice na bidýlku“ a v Provence jich napočítáme hned několik desítek. Mezi nejznámější patří Les Baux-de-Provence s monumentální zříceninou majestátního obranného hradu.

Cestou dále do vnitrozemí narazíte na nejfotografovanější a turisticky nejnavštěvovanější vesničku Gordes. Sem je nejlépe zavítat hned po ránu, později místo ztrácí kouzlo pod návalem fotografie chtivých turistů. Na druhé straně údolí leží vesnice Ménerbes, kde v minulosti bydlel známý spisovatel Peter Mayle, autor díla Rok v Provence nebo Dobrý ročník. Labužníci zde mohou navštívit dům lanýžů a vína a v přilehlé restauraci ochutnat místní delikatesy.

Gordes, Provence

Vesnička Gordes je nejkrásnější z rána

4. Provensálské Colorado

Toužíte-li vidět něco opravdu netradičního, vydejte se k vesnici Rustrel. Nachází se zde tzv. Provensálské Colorado. Jedná se o opuštěný bývalý lom, kde se v minulosti těžila okrová hlinka. Dnes je prostor volně přístupný veřejnosti a návštěvníci se mohou vydat na procházku mezi vegetací a rudě zbarvenými kopci. Najdete zde snad všechny odstíny okrové barvy od nažloutlé až po temně rudou. K vidění jsou také pozůstatky po těžbě včetně kolejí a starých vozíků. Nejkrásnější barevná podívaná se naskýtá po dešti, kdy se začnou jednotlivé tóny slévat do barevných potůčků.

Odstínů okrové barvy najdete v Coloradu desítky

5. Vůně levandule

Mnoho turistů míří do Provence za kvetoucími lány levandule. Pokud mezi ně patříte i Vy, pak se vydejte k románskému klášteru Sénanque. Místní mniši se živí pěstováním levandule a produkcí levandulových výrobků. Klášter je celý obklopen touto fialovou a příjemně vonící květinou.

Toužíte-li si v levanduli doslova zaplavat, vydejte se do vyšších nadmořských výšek dál do vnitrozemí. Na plošině poblíž města Valensole se rozkládají levandulové lány opravdu do nedohledna. V době sklizně nabízí řada továren a malých rodinných výroben návštěvu s ukázkou procesu získávání esenciálního oleje z levandule.

Abbaye de SèmAbbaye de Sèmamque, Francia

Záhony levandule připomínají fialové moře

6. Provensálské trhy

K dalším lákadlům regionu Provence patří téměř každodenně pořádané trhy. Konají se v každém městě i větší vesnici minimálně jednou týdně. Pro návštěvníka z našich končin je to okouzlující podívaná. Místní producenti prezentují své stánky plné těch nejčerstvějších potravin a pochutin vysoké kvality.

Na trh je nejlepší vyrazit brzy ráno, kdy je vše ještě krásně čerstvé. Mezi nejznámější tržní města patří město Aix-en-Provence. Zde jsou trhy dokonce třikrát týdně. Ve městě Arles se koná každou sobotu největší trh celého regionu. V tu dobu ulicemi neprojdete. V Nice se pak pořádají trhy každý den na Cours Selaya přímo ve středu Starého města.

Trhy v Provence

7. Provensálští krokodýli

Na závěr dovolené si dopřejte něco zcela netradičního. Největší krokodýlí farma v Evropě připomíná skutečnou džungli. Po mostech přecházíte nad nehybnými těly třímetrových monster a cítíte opravdový respekt. Věřte mi, že blíže byste ani jít nechtěli. Přibližně 350 otevřených tlam a očí Vás bedlivě sleduje, aniž byste to vůbec tušili.

Cestomilka

Věrka

Cestomilka Věrka o Provence

"Region Provence-Alpy-Azurové pobřeží je oblast opravdu rozsáhlá. Na každém kroku něčím překvapí a Vy si ji zamilujete. Kdo do tohoto regionu Francie jednou zavítá, nebude se mu už chtít žít nikde jinde."

Další podobné články

Provence L

Spisovatel Peter Mayle miloval Provence

Každý, kdo viděl film Dobrý ročník nebo četl knihu Rok v Provence, se do Provence zamiloval! Film zpracovaný podle stejnojmenné knihy britského spisovatele Petera Mayla se stal jedním z největších bestsellerů všech dob. A i díky němu se Provence stala vyhledávanou turistickou oblastí a místem, které chce každý vidět.

Zobrazit více