Španělsko

10 důvodů proč navštívit Madrid

Madrid sice není středem vesmíru, nicméně nejen díky poloze jej můžeme pasovat na středobod Španělska. Toto živelné město nikdy nespí. Milujete kulturu, lahodné jídlo, sport či zábavu – prostě milujete život? Pak Madrid, hlavní a největší město Španělska, nesmíte na svých cestách za poznáním vynechat. Co konkrétně vyzkoušet, navštívit a kam směřovat své kroky v této španělské metropoli?

1. Královský palác

Jako oficiální rezidence španělské královské šlechty byl osídlován tento madridský skvost do roku 1931. Nicméně i v současné době je královskou rodinou nadále využíván a to zejména při důležitých oficiálních státních setkáních či událostech. Především však palác vítá turisty a návštěvníky, jenž se na jeho, místy až dech beroucí, krásu přišli či přijeli podívat na vlastní oči. S otevřenou náručí vítá ty, jenž chtějí nasát jeho osobitou atmosféru. Vaši pozornost jistě upoutá zdejší zbrojnice, kde se s rytíři na koních v plné zbroji vrátíte do napínavých dob nelítostných soubojů a bitev. Nejen milovníky hudby dozajista okouzlí housle samotného mistra Stradivariho a vynechat nesmíte ani komnatu Karla III. Jako vzácný klenot na hrdle krásné ženy pak působí místní královská kaple. Budete-li si chtít prohlédnout palác v celé jeho kráse, doporučujeme si na prohlídku vyhradit celé odpoledne.

Královský palác

2. Museo Nacional del Prado

Stejně jako královský palác, také muzeum del Prado si zaslouží vaši pozornost. Že nepatříte zrovna ke znalcům uměleckých děl? Nevadí. I pro laika bude návštěva tohoto muzea s jedinečnou sbírkou obrazů a soch čítající tisíce uměleckých děl zážitek. Poodkryjte tajemství a obdivujte díla velkolepých malířů, jakými byli Rembrandt, Goya, Rubens a řada dalších. Chcete-li si návštěvu vychutnat bez zbytečné časové tísně, doporučujeme si na ni vyhradit celý den. Pokud jste však přišli nahlédnout pouze ze zvědavosti, můžete využít vstupu zdarma, který je návštěvníkům umožněn ve dnech od pondělí do pátku mezi 18-20 hodinou, v neděli a sváteční dny pak mezi 17-19 hodinou. V tomto čase však očekávejte velké množství lidí, kteří možnost bezplatného vstupu využijí stejně jako vy.

Muzeum Prado

Museo Nacional del Prado

3. Debod

Již podle vzhledu tohoto chrámu vám bude zcela jasné, že o typicky španělskou stavbu dozajista nejde. Proto vám při pohledu na něj nejspíše vyvstane otázka, jak se tento, přes 2000 let starý, památný egyptský chrám dostal na územní španělského Madridu? Stalo se tak vlivem “protipovodňového opatření”, během stavby Asuánské přehrady v šedesátých letech devatenáctého století. Mnoho památek bylo tehdy ohroženo, avšak také zachráněno díky pomoci ochotných států, které Egyptu podaly pomocnou ruku. Na záchraně posvátných budov mělo velkou zásluhu také Španělsko. Jednalo se hlavně o památky z místa zvaného Abu Simbel. A jako projev díků zůstal Španělsku Debod, současná dominanta parku del Oeste. Chrám, jenž je pozoruhodný za denního světla, avšak své největší kouzlo poodhalí právě v době, kdy slunce zachází za obzor.

Chrám Debod

4. Chocolateria San Gines

Milujete čokoládu? Není moc lidí, kteří by této lahodné pochoutce dokázali jen tak odolat. A vy ani nemusíte. Vyhlášená zdejší čokolaterie San Gines byla vybudována již roku 1894 a v současné době je pořád jednou z nejvyhledávanějších v celém Madridu. Přijďte si pochutnat na šálku kvalitní čokolády. Společně s tradičními křupavými churros – výbornými smaženými tyčinkami z odpalovaného těsta obalovanými v cukru a skořici – se vám dostane lahodné, vydatné snídaně, která vám příjemně nastartuje den.

Churros s čokoládou

5. Mercado San Miguel

Že jste si po ranní dávce čokolády a churros naprosto rozdráždili chuťové buňky? Tak to je ten správný okamžik vydat se do světoznámé madridské tržnice – Mercado San Miguel. Pokud chcete ochutnat to nejrozmanitější ze zdejší gastronomie, učiníte tak právě zde. Skleněné vitríny přitahují pohledy kolemjdoucích jako magnet. Nepřeberné množství čerstvých sýrů, oliv, mořských plodů, přepravky s čerstvým ovocem a zeleninou, ale i řada vinoték, bister a kavárniček. A že tržnice svatého Michala není jen místo gurmánských zážitků, toho jsou si všichni místní dobře vědomi. A vy to po její návštěvě zjistíte také. Velkou měrou totiž přispívá k utužování společenského života. Tapas u skleničky dobrého vína s přáteli – v tomto duchu se nese zdejší atmosféra.

Mercado San Miguel

6. Plaza Mayor

Kde v Madridu uvidíte pohromadě nejvíce balkónů? No přece na Plaza Mayor. Centrální náměstí Madridu je jimi doslova obklopeno. Nádherné historické budovy s podloubím, kde naleznete velké množství kavárniček a obchůdků. Plaza Mayor žije čilým turistickým ruchem a bezesporu stojí alespoň za chvilkové zastavení.

Plaza Mayor

7. Parque del Retiro

Budete-li mít ruchu španělské metropole až nad hlavu, vítané zklidnění zajisté najdete v parku Retiro. Oáze klidu, místě jako stvořeném pro piknik a sladké nicnedělání. Park o rozloze 140 hektarů čítá rozmanitá romantická zákoutí, kde můžete spočinout. Dlouhé promenády lemované historickými sochami hlídajícími vaše kroky. Jezero, jehož hladinu čeří vesla pramic, jenž jako hejno labutí tiše brázdí zdejší vody. Tomu všemu vévodí památník španělského krále Alfonsa XII., který jakoby na všechno dění zde tiše dohlížel.

Parque del Retiro

8. Plaza de Toros las Ventas

Býčí zápasy jsou pro mnoho lidí neustále poměrně kontroverzní téma, nicméně ve Španělsku se jedná o naprosto běžnou záležitost a rituál, který ke zdejší kultuře neodmyslitelně patří. Máte-li touhu nelítostný a krvavý boj mezi toreadorem a divokým býkem vidět na vlastní oči, zavítejte do místa zvaného Plaza de Toros las Ventas. Tato býčí aréna pojme přes 20 tisíc diváků a zápasy se zde konají pravidelně od března do října.

Jste si už nyní jisti, že krvavé běsnění mezi člověkem a býkem není nic pro vaše oči? Ani přesto návštěvu madridské býčí arény předem nezatracujte. Samotná aréna totiž za prohlídku bezesporu stojí. Stejně tak zdejší muzeum “Museo Taurino”, ve kterém můžete vidět vše, co souvisí s býky a koridou. Možná se vám otevře nový pohled na tento, pro mnohé, drastický způsob zdejší “zábavy”.

Plaza de Toros las Ventas

9. Estadio Santiago Bernabéu

Patříte-li mezi zaryté sportovní fanoušky, domácí fotbalový stadion proslulého týmu Realu Madrid si jistě ujít nenecháte. Zápasy mají svou nezaměnitelnou atmosféru, a na zdejším špičkově upraveném trávníku běhají nositelé těch nejvěhlasnějších fotbalových jmen. Pokud však nehodláte utratit jmění za fotbalové utkání, ani přesto nemusíte zoufat. Stadion včetně sálu s nablýskanými trofejemi svých fotbalových ikon si můžete prohlédnout i tak.

10. Noční život

Mnohokrát slýcháme o městech, které nikdy nespí. Můžeme-li však tento status zcela oprávněně někomu přiřadit, je to právě Madrid. Živoucí organismus, kde den s nocí mnohdy splývají v jeden celek. Projděte si živými madridskými ulicemi, zajděte do místních barů a rozvlňte tělo v rytmu temperamentního flamenca.

Noční Madrid

Cestomilka

Cestomilka Jitka o Madridu

"Madrid nabízí nespočet možností, co dělat. Na zájezdu se mnou se vydáte po stopách umělce El Greca, objevíte tajemství pevnosti Alcázar, ochutnáte typickou španělskou kuchyni a podíváte se na pravé Flamenco."

Další podobné články

Ulice Gran Vía

Nejkrásnější tváře Madridu

Navštívit tak velké město jakým je Madrid a pokusit se stihnout vidět vše důležité a zajímavé, to může být slušný oříšek. Od rozličných muzeí, přes všechny skvělé restaurace, kde se najíst jednoduše musíte, až po nejkrásnější zákoutí města, je toho opravdu mnoho. My vám to však ulehčíme. Zde je pár tváří metropole Španělska, které i pro vás dělají z Madridu město, které musíte navštívit.

Zobrazit více