Španělsko

Nejkrásnější tváře Madridu

Navštívit tak velké město jakým je Madrid a pokusit se stihnout vidět vše důležité a zajímavé, to může být slušný oříšek. Od rozličných muzeí, přes všechny skvělé restaurace, kde se najíst jednoduše musíte, až po nejkrásnější zákoutí města, je toho opravdu mnoho. My vám to však ulehčíme. Zde je pár tváří metropole Španělska, které i pro vás dělají z Madridu město, které musíte navštívit.

1. Madrid historický

Pojďme si hrát na pravé turisty! Náměstí Plaza Mayor je středobodem všeho historického, co ve městě můžete najít. Nehraje si na to, ta energie je zde skutečně cítit. Můžete si tu dát předražený šálek café con leche, studovat sochu Filipa III. nebo pozorovat turisty před zdejším informačním centrem.

Puerta de Alcala s impresivní neoklasickou bránou je dalším místem, jehož vynechání budete horko těžko vysvětlovat všem historickým nadšencům a milovníkům Španělska. Zejména večer vypadá božsky, tak si na něj vyhraďte pár minut.

Palacio Real, sídlo španělské královské rodiny, je sněhově bílá krása, kterou chcete poznat nejen zvenčí, ale i zevnitř a vidět, jak se žije šlechtě. Hned vedle něj se nachází katedrála de la Almudena, která sice nepatří mezi nejimpresivnější španělské katedrály, ale i tak je honosná a pyšná. Má být proč, Madrid totiž katedrálu vůbec neměl mít, stát a církev se nemohli shodnout, kam s ní.

Palacio Real

2. Madrid šumný

Hlavní turistická tepna vede od věhlasné budovy Metrópolis k náměstí Plaza de Espaňa. Svou procházku můžete začít už v bodě A. Metrópolis je pohledná, bronzovou sochou korunovaná budova, určitě ji neminete bez povšimnutí. Od ní se můžete vydat po kilometr dlouhé Gran Vía plné obchůdků, kaváren, restaurací, barů a kasin, zapadnout kamkoliv dle libosti a utratit trochu z našetřených eur.

Gran Vía

Určitě přijměte pozvání na skleničku do legendárního baru Museo Chicote, které muzeem vůbec není. Zastavte se u moderní budovy Telefónica, skočte na nějaký španělský film do Palacio de la Prensa a projděte se kolem pomníku Miguela de Cervanta ve středu náměstí Plaza de Espaňa.

Unikátní zážitky a malé artefakty můžete každou neděli nakoupit na ulici El Rastro. V tento den se zde otevřou stovky malých stánků, kde můžete najít jak oblečení z druhé ruky, tak například staré gramofonové desky, starožitnosti, šperky a umělecké předměty všeho druhu. Je to ideální místečko pro nákup něčeho na památku.

3. Madrid umělecký

Madridský umělecký trojúhelník je pro každého milovníka umění něčím jako trojúhelník bermudský. Jeden se v něm ztratí a ještě bude rád. Pokud patříte mezi ně, Museo del Prado, Reina Sofía a Thyssen-Bornemisza, vrcholy tohoto trojhranu na Paseo del Prado jsou tím, co hledáte a čekáte od uměleckého středobodu, kterým Madrid skutečně je.

Umění v Madridu však není schováno jen do velkých hal muzeí, navštívit můžete i mnohé pestré galerie, které jsou rozesety po celém městě. Za návštěvu stojí například urbanismu zaslíbená Elena Ochoa’s Ivorypress.

Muzeum Prado

Museo del Prado

4. Madrid z perspektivy ptačí

Na Madrid je naprosto skvostný pohled z vrchu. Pokud si chcete udělat úchvatné panorama, nebo jen mít pocit, že vám španělská aglomerace leží u nohou, existuje pro to dokonalé místo. Na střeše Circulo de Bellas Artes můžete v klidu a míru pozorovat celé město s jeho monumenty, rušnými ulicemi, parky a mrakodrapy. Ten pohled stojí za to. A když k tomu přidáte západ slunce a nějaký ten drink…

Circulo de Bellas Artes

5. Madrid rozjařený

Hledáte místo, kde si zajít na skleničku dobrého vína nebo orosené pivo? Zamiřte na Plaza de la Cebada, náměstí s bary pro místní vyhlášené nekonečnou zábavou. O víkendech pak praskají ulice Cava Baja a Cava Alta ve švech. Je zde divoký nejen večerní život. Zvláště pokud patříte mezi mladší ročníky, nebudete mít problém si za chvilkou broukat „…viva la vida loca.“

6. Madrid klidný

A teď něco pro klidnější povahy. Možná se vám to nebude zdát, ale Madrid rozhodně není skoupý na zelené plochy. Nabízí mnoho parků, kde se můžete zašít do stínu stromů za rozpáleného odpoledne. Největším parkem je Casa de Campo, který má úctyhodných 1700 hektarů. Třeba vás bude bavit místní ZOO nebo využijete jezera k romantické projížďce na jedné z malých loděk. Anebo si poslechnete nějaký z volně dostupných koncertů? Zazpíváte si? Zatančíte? Nebo jen usnete s knihou na nose?

Skromnější avšak lépe dostupný z centra je park Parque del Buen Retiro, který se svým rybníčkem, alejemi, fontánami a monumenty dostatečně uspokojí každého, kdo se chce na chvilku vymanit z ruchu velkoměsta.

Park Retiro

7. Madrid s plným bříškem

Musíte vyzkoušet místní kuchyni. Ne, nic neříkejte, prostě musíte. Je to jako poznat umění dalším smyslem. Tak směle do toho!

Madrid je metropolí se vším všudy, i zde se mísí všechny regionální kuchyně z celé země a vy tak můžete ochutnat naprosto cokoliv. Samotný Madrid má však dvě speciality. První je codico, místní opravdu výrazná polévka vývarového typu, která je vynikajícím startérem každého pořádného obědu nebo večeře. Pokud nepohrdnete pouličním jídlem, pak je pro vás jako dělaný kalamárový sendvič. Rozpečená bagetka, svěží domácí majonéza, smažené kalamáry a citrón. Mňam!

Nebavíme se s těmi, co nemají rádi čokoládu. Tací lidé jsou značně podezřelí. Pokud čokoládu milujete, nebo byste se do ní rádi zamilovali, navštivte čokoládovnu San Ginés. Koblihové churros máčené v teplé čokoládě vám udělá dobře nejen po prohýřené noci. Stane se oblíbeným sladkým doplňkem na vašich procházkách městem.

Sladké churros s čokoládou

Vidíte? Madrid má mnoho tváří, pro každého nějakou. Věříme, že i vám se bude líbit minimálně jedna z jeho podob, až se budete jeho ulicemi procházet a zamilovávat se na každičkém kroku. Nám se to tak stalo…

Cestomilka

Věrka

Cestomilka Věrka o Madridu

"Madrid je pro mě tepající metropolí, která uspokojí každého návštěvníka. Samotní Španělé jej považují za město zaslíbené zábavě, kde noční život tepe do ranních hodin a mnozí míří z hospůdek přímo do práce. Po cestě zhltnou rychlé churros s čokoládou a jedou dál:)."

Další podobné články

10 důvodů proč navštívit Madrid

Madrid sice není středem vesmíru, nicméně nejen díky poloze jej můžeme pasovat na středobod Španělska. Toto živelné město nikdy nespí. Milujete kulturu, lahodné jídlo, sport či zábavu – prostě milujete život? Pak Madrid, hlavní a největší město Španělska, nesmíte na svých cestách za poznáním vynechat. Co konkrétně vyzkoušet, navštívit a kam směřovat své kroky v této španělské metropoli?

Zobrazit více