Francie

10 důvodů proč na dovolenou do Provence

Již jste několikrát viděli film Dobrý ročník, Petera Mayla čtete už podruhé a ještě stále nejste rozhodnutí, kam na dovolenou? Pak se nechte zlákat levandulovými poli, zelenými olivovými háji, skalními městečky, vůní bylinek a lahodným vínem. A zažijte Provence!

1. Levandulová pole a klášter Sénanque

Zcela osamoceně jsou po kraji roztroušeny staré kláštery. Jedním z nich je i románský klášter Sénanque u známého městečka Gordes. Šedé zdi tohoto stále funkčního cisterciáckého kláštera oživují ze všech stran rozkvetlá pole levandule. Klášter Sénanque byl postaven již ve 12. století a dodnes je obýván mnichy. Jejich zpěv, linoucí se z místního kostela, dojme snad každého. Kdo by se chtěl uchýlit na pár týdnu do ústraní a je připraven účastnit se tichého klášterního života, bude na písemnou žádost bratry vřele přijat.

Hlavní obživou mnichů jsou rozsáhlé řady modrofialových květů levandule, kvetoucí vždy od konce června do poloviny září. Právě v tuto dobu se nádherná vůně levandule rozlévá celým údolím a každý závan větru ji jen zintenzivňuje. Levandulové produkty jsou pak k zakoupení v místním malém obchůdku. Pokud budete putovat krajem Provence, klášter Sénanque určitě nevynechejte!

Klášter Senanque

Klášter Sénanque

2. Přírodní regionální park Camargue

Bílí koně, růžoví plameňáci a polodivocí černí býci. I takto by se dala charakterizovat záplavová oblast delty Rhôny o rozloze asi 95 000 hektarů. Přírodní park Camargue u Středozemního moře vznikal v průběhu tisíců let naplaveninovou činnosti. Díky naplavenému materiálu se v bažinatých oblastech vytvořily náspy, které daly vzniknout lagunám. Dnes jsou to ideální místa pro plameňáky, kteří jsou ve zdejších rybnících a rýžovištích častými hosty. Kromě těchto dlouhonohých elegánů žije v Camargue zhruba 400 dalších ptáku. Proto se zdejší rezervace stala rájem ornitologů. Laičtí návštěvníci si ovšem také přijdou na své. Krásy této jedinečné oblasti si mohou vychutnat při projížďce na kole nebo z koňského sedla. Podél hlavních cest nabízí farmy možnost zapůjčení koně. Můžete si tak užít romantickou projížďku u moře, po náspech rybníků, okolo rýžových polí či přírodní rezervace Camargue. Doporučujeme zaplatit si vstupné a vydat se také do ornitologického parku, kde se ocitnete téměř na dosah k plameňákům, volavkám, ibisům, pisilám či rackům. Poslední dobou se zde také rozmnožily nutrie. Tak se nelekněte, když některá vyskočí z křoví přímo před vás! 🙂

Přírodní rezervace Camargue

3. Křížová chodba katedrály Saint-Trophime

Katedrálu svatého Trophima naleznete ve městě Arles, na náměstí Republiky, přímo vedle radnice. Katedrála sama o sobě se honosí nejkrásnějším románským portálem v celé Provence. Stojíte-li před ní, nic nenapovídá tomu, že se za budovou nachází největší kulturní skvost v celé jižní Francii. Jde o křížovou chodbu patřící

ke katedrále s nádhernou výzdobou. Do křížové chodby se dostanete přes vnitřní nádvoří arcibiskupského paláce. Chodba dokumentuje hned dva umělecké styly. Část výzdoby hlavic sloupů je v románském stylu z 12. století a zbylá čast byla dobudována a zkrášlena v gotickém slohu ve 14. století. Místo na každého návštěvníka dýchne neuvěřitelným klidem a rozjímavou náladou. Nezapomeňte vystoupat po schodišti do prvního patra a z něj vyjít na střechu křížové chodby. Na střešní terase oceníte výhled nejen na celý komplex katedrály, ale i na malebné střechy města Arles.

Křížová chodba v Arles

Katedrála Saint-Trophime

4. Gordes: skalní vesnička na bidýlku

Slavné Gordes je nejfotografovanější provensálskou vesnicí. Víte proč? No protože patří mezi nejkrásnější vesnice Francie! Říká se jí vesnice na bidýlku díky poloze na skále, na hraně náhorní plošiny Vaucluse. Její kaskádovité uspořádání uchvátí při příjezdu každého a vybízí k pořízení úžasných fotografií. Do Gordes se vydejte buď brzy z rána nebo naopak v podvečer. Vyhnete se tak tisícům návštěvníků, kteří přijeli za stejným cílem jako Vy!

Také je Vám ten malý kruhový objezd při vstupu na náměstí povědomý? Ještě aby nebyl! Připomíná totiž scénu z filmu Dobrý ročník, který se zde natáčel. Dokonce i místní restaurace posloužila jako jedna z kulis pro natáčení.

Vesnice Gordes, Provence

Vesnička Gordes

Dominantu Gordes tvoří hrad datovaný do 11. století. Často se v něm konají výstavy umění a najdete zde také turistickou informační kancelář. Doporučujeme projít se úzkými a křivolakými uličkami až ke kostelu svatého Firmina, patrona obce. Ocitnete se na samé hraně vesnice a celé údolí řeky Calavon a protější pohoří Lubéron budete mít jako na dlani. V Provence po ránu nenajdete krásnější výhled. Pokud plánujete navštívit Gordes v úterý, budete mile překvapeni typickým provensálským trhem, který zabírá všechna volná prostranství kolem hradu. Určitě ochutnejte nakládané olivy, přivoňte k pravým marseillským mýdlům a nechte se zlákat kouskem skvělého nugátu z Montélimaru. Na rozloučenou usedněte do některé z místních kaváren a vychutnejte si jedinečnou atmosféru u kávy či sklenky vína.

5. Trhy v Aix-en-Provence

Město vod a umění. To je oficiální přízvisko dříve lázeňského města Aix-en-Provence. Milovníci typických provensálských trhů přezdívají Aix-en-Provence také jako město trhů. Třikrát v týdnu ožívá stará část města stánky trhovců, kteří nabízí vše, co si jen můžete představit. Trhy se nachází hned na třech místech ve městě. Na hlavním městském korzu Cours Mirabeau se dá koupit oblečení. Takový klobouk nebo kabelku z Provence Vám doma budou určitě závidět! U Justičního paláce mají své stánky starožitníci a prodejci typických provensálských produktů, jako jsou látky, mýdla, koření nebo keramika. Horní část náměstí patří místním zelinářům, lahůdkářům a pekařům. Před radnicí již tradičně můžete koupit květiny, ale také čerstvé ryby, ovoce, zeleninu, mýdla a mnoho dalšího. Řada prodejců nabízí své zboží k ochutnání. Proto se vůbec neostýchejte a ochutnejte. Nezavazuje Vás to ke koupi, stačí poděkovat a pokračovat v klidu dál svou cestou.

Trhy v Aix-en-Provence

Při procházce Aix-en-Provence narazíte na každém náměstí na kašnu či fontánu. Z některých dokonce stále vytéká termální voda. Poznáte to jednoduše! Kašna je vždy obrostlá mechem a lišejníkem. Při bezcílných toulkách ulicemi v horní části města narazíte na katedrálu Saint-Sauveur nebo se můžete vydat po stopách místního rodáka Paula Cézanna. Stezka je značená v dlažbě zlatými značkami.

6. Papežský palác v Avignonu

Papežské město Avignon zažilo největší slávu v letech 1309 až 1378, kdy se zde usídlili papeži. Z tohoto období pochází Papežský palác, největší gotický palác na světě. Komplex ohromí již pohledem z venku. Výška a mohutnost budovy budí respekt i dnes. Papežský palác se každoročně stává hlavním dějištěm proslulého divadelního festivalu, proto je celé první nádvoří trvale vybaveno tribunou a jevištěm.

Interiéry paláce zaujmou především monumentálními prostory jednotlivých sálů. Na několika místech se dochovala výzdoba zdí, hlavně v papežských komnatách. Při prohlídce paláce narazíte i na sochu našeho panovníka Karla IV. Nebuďte překvapeni! Karel IV. měl k Francii velice úzký vztah a avignonský papež Klement VI. byl jeho blízký přítel. Dvě Karlovy podobizny se nachází v místní malé sochařské sbírce. Busta na zdi je darem České Republiky z 20. let 20. století a jde o přesnou kopii busty z chrámu svatého Víta v Praze. Prohlídková trasa vede návštěvníky na střechu jedné z obranných věží, odkud se nabízí krásné výhledy na Avignon a také na protější městečko Villeneuf-d´Avignon a řeku Rhônu. Ke krátkému odpočinku vybízí malá kavárnička na vrcholu věže. Poté už trasa vede přes byt komořího s velmi specifickými portréty všech avignonských papežů a audienční síň do obchodu se suvenýry.

Avignon

Město Avignon

7. multimediální show Carrières de lumières v Baux-de-Provence

Nedaleko malebné skalní vesnice Les-Baux-de-Provence na Vás čeká jedinečný a neopakovatelný zážitek! Jde o unikátní multimediální projekci v prostorách starého a nepoužívaného lomu na vápenec v masivu Les Alpilles. Již od roku 1977 ožívají lomy příběhy velkých malířů, umělců, uměleckých směrů a přírodních scenérií. Téma se každý rok mění. Letos (r. 2016) můžete v lomech prožít příběh Snu noci svatojánské od slavného umělce Marca Chagalla. V loňském roce lomy zkrášlili velikáni renesance Michelangelo, Leonardo a Raffael a příští rok se vydáme za umělci baroka Arcimboldem, Hieronymem Boschem a dalšími.

V roce 1960 si lomy vybral pro natáčení svého filmu „Orfeova závěť“ surrealista Jean Cocteau. Dnes se film promítá v druhé části objektu a v lomech se dokonce zachovala sochařská výzdoba vytvořená pro natáčení.

Jedinečnost těchto vápencových lomů a multimediální projekce se nedá slovy popsat. Návštěvník vše pochopí teprve poté, co vstoupí a nechá se pohltit úžasnou atmosférou.

Skalní vesnice Les-Baux-de-Provence

8. Římské památky v Nîmes

Město Nîmes získalo v období antiky své druhé jméno: malý Řím v Galii. Toto pojmenování svědčí o rozvinutosti a vyspělosti města již v době římské a také napovídá, že množství antických staveb zde bylo opravdu velké. Do dnešní doby se jich několik zachovalo a to ve skvělém stavu.

Na prvním místě bych jmenovala antickou arénu. I dnes se stále používá pro různé kulturní akce a také pro pořádání typických jihofrancouzských býčích zápasů. Další velmi důležitou a skvěle zachovanou památkou je chrám Maison Carée. Tvoří dominantu jednoho z hlavních náměstí ve městě a uvnitř se promítá krátký film „Hrdinové Nîmes“.

Maison Carée

Do Nîmes se však nejezdí jen kvůli antickým památkám. Do místní moderní architektury se vepsala jména slavných soudobých architektů. Naproti antickému Maison Carée najdete moderní umělecké a konferenční centrum Carée d´Art od sira Normana Fostera. Francouzi milují kontrast starého a nového a tyto dvě stavby jsou toho krásným příkladem. Další moderní stavba se nachází kousek od centra města. Domy Némausus od slavného francouzského architekta Jeana Nouvela byly postaveny jako jedny z prvních bytů pro sociálně slabší. Navíc odkazují na galského boha Nemausa, podle něhož bylo město pojmenováno.

Při objevování Nîmes nezapomeňte zajít do Zahrad u fontán. Jsou to jedny z prvních veřejných zahrad ve Francii. Byly postaveny na místě antických lázní a jejich pozůstatky můžete obdivovat uprostřed zahrad. V levé části jsou zachovány rozvaliny chrámu bohyně Diany. Pokud vám nevadí trocha námahy, vystoupejte v zahradách na vrchol kopce se zbytky galo-římského opevnění a pokud ještě budete mít trochu sil, zaplaťte si lístek a zdolejte Tour Magne, odkud budete mít celé město jako na dlani.

9. Olivové háje a lisovny olivových olejů

V Provence se již tradičně pěstují olivovníky. Po krátké odmlce způsobené velkými mrazy v roce 1956 se pěstování oliv a produkce olivového oleje opět rozšířila. Proto když zavítáte do tohoto regionu, byla by škoda nenavštívit některou z lisoven a dozvědět se více o olivách, olivovém oleji a dalších výrobcích z oliv. My jsme si za cíl vybrali jednu malou rodinnou lisovnu. Příjezdová cesta je již tradičně lemována polem s pestrobarevnými petúniemi. Prohlídka začíná venku pod nejstarším olivovníkem, kterému se podařilo přežít velké mrazy. Přímo od majitele se dovídáme informace o stromech, pěstování i sklizni. Další část prohlídky se odehrává přímo v moderním zázemí lisovny, kde přesně pochopíme, co se s plody děje, než z nich vznikne lahodný extra panenský olivový olej. Ovšem to nejlepší přichází na konec. Degustace oleje. Ano! Opravdu je to stejné jako s vínem! I olej se koštuje. Po vzorcích oleje přichází na řadu tapenády (pasty z oliv), zeleninové kaviáry a jako bonus ještě džemy těch nejneuvěřitelnějších kombinací chutí. Ochutnáváme džem kaštanový s whiskey, jahodový s mátou a pepřem, fíkový s perníkovým kořením a také olivový :-). Při odchodu se neudržíme a odcházíme s lahvinkou oleje v podpaží.

Olivový háj

10. Notre-Dame de la Garde v Marseille

Bazilika Panny Marie Strážné tvoří dominantu města Marseille. Tyčí se na 162 metrů vysokém kopci nad městem. Byla postavena mezi lety 1853 až 1864 v románsko-byzantském stylu. Pozlacená socha Panny Marie střeží ze špičky věže baziliky celé město. V minulosti stoupali námořníci před důležitými a obtížnými plavbami nahoru za Pannou Marií, aby ji požádali o plavbu bez potíží a o šťastný návrat domů. Když se vše splnilo, nechala posádka vyhotovit malý model lodi a věnovala jej jako poděkování bazilice. Mnoho těchto modelů dodnes najdete v interiéru, který okouzluje i složitou výzdobou bohatou na zlacení a rozmanité ornamenty. Z teras kolem baziliky se nabízí nádherné výhledy do širokého okolí. Lze dohlédnout až na známý ostrov If s obávanou stejnojmennou pevností nebo ještě dále až na Frioulské ostrovy. Milovníci fotbalu mohou z výšky obdivovat stadion fotbalového klubu Olympique Marseille. Pozorní návštěvníci najdou na stěnách baziliky otvory po kulkách, které zde byly záměrně zanechány jako připomínka osvobozeneckých bojů z roku 1944. Při pěším sestupu dolů do města je vidět tank americké armády, jenž tu zůstal jako memento.

Notre-Dame de la Garde

Cestomilka

Věrka

Do kouzelné Provence s Cestomilkou Věrkou

"Provence je jedním z regionů Francie, kam se vždy stále ráda vracím. Sluncem nabitý vzduch, milí Provensálci a desítky pochutin na trzích a na talířích v restauracích mě utvrzují v tom, že člověk pro šťastný život potřebuje málo! :-) "

Další podobné články

Provence L

Spisovatel Peter Mayle miloval Provence

Každý, kdo viděl film Dobrý ročník nebo četl knihu Rok v Provence, se do Provence zamiloval! Film zpracovaný podle stejnojmenné knihy britského spisovatele Petera Mayla se stal jedním z největších bestsellerů všech dob. A i díky němu se Provence stala vyhledávanou turistickou oblastí a místem, které chce každý vidět.

Zobrazit více