Itálie

Záliv Orosei – nejúchvatnější místo na Sardinii

Jeden z nejkrásnějších a nejpodivuhodnějších koutů Sardinie je Oroseiský záliv – Golfo di Orosei. Jelikož většina návštěvníků míří severněji na světoznámé pláže Costa Smeralda, záliv Orosei není ještě poznamenaný masovým turismem. I když čarokrásné zátoky jako Cala Luna nebo Cala Mariolu už v plné letní sezóně také doslova praskají ve švech.

Průzračné moře a vápenec

Úchvatné divoké pobřeží je lemováno strmými skalami vápencového pohoří Supramonte, takže je docela obtížně dostupné. Některá místa lze obdivovat při pěších túrách všech stupňů náročnosti, některá pouze z moře. Mezi vysokými skalami a křišťálově průzračnými vodami jsou ukryty perly nevídané krásy: zátoky, pláže, jeskyně, fjordy, neskutečně čisté moře mnoha barev, bílý a zlatý písek či mramorové oblázky. Vysoko ve vzduchu plachtí draví ptáci, na mořskou hladinu usedají racci a kormoráni. Prastarý svět, kde se zastavil čas, před vámi rozvine pestrobarevný film netušených pozemských krás, klidu, světla, tepla a barev.

Jeskyně tuleňů

Navštívíte-li jeskyni tuleně mořského, spatříte úchvatnou galerii stalaktitů a stalagmitů odrážejících se v chladných průzračných vodách podzemních řek, jezer a jezírek. Tito nádherní mořští savci se kdysi hojně vyskytovali po celém pobřeží Sardinie, než je začali okupovat lidé. V jeskyni Grotta del Bue Marino přiváděli na svět mláďata.

Kouzelné zátoky a pláže

Slavná pláž Cala Luna neboli Měsíční zátoka. Jiskřivě bělostný písek a několik atypických jeskyní, které vytvářejí tak jedinečnou kulisu, že mnohokrát přilákala filmaře. U pláže pod vysokou skálou je sladkovodní jezírko a za ním vstup do nitra hor – vyschlým korytem řeky Codula Luna. Od jara do podzimu zde kvetou oleandry, prohánějí se kozy se zvonečky na krku, poskakují po strmých skalních stěnách jako kamzíci a suché koryto řeky tak připomíná kvetoucí rajskou zahradu obklopenou čarokrásnou divočinou.

Dalším kouzelným místem je zátoka Cala Sisine. Je zde neuvěřitelné ticho a klid, místy vám zapíská nad hlavou dravý pták, vlny jemně šplouchají o břeh a bělostné oblázky cinkají o sebe v příboji. Kousek dál se ocitnete na místě jako z jiné planety – dvě čarokrásné zátoky zvané Cala Biriola a Venušiny lázně. Kotví zde poměrně hodně plavidel, návštěvníci se nemůžou nasytit koupání v křišťálově průzračných vodách mezi vápencovými skalisky a jeskyněmi.

Čarokrásná divoká Cala Mariolu, neboli Zátoka zlodějů. Název dostala od rybářů, kterým tady kdysi tuleni s oblibou vykrádali sítě s úlovky ryb. Plná romantických skalisek a jiskřivě bílého mramorového písku a štěrku je skutečnou perlou zálivu. Koupání v neuvěřitelně čisté vodě mezi svítícími vápencovými skalisky je nepopsatelným zážitkem.

Dalším skvostem je pláž Cala Goloritzé se svými špičatými skalami jako unikátním diadémem nad klenutým kamenným obloukem spadajícím do moře. V pozadí svítí překrásné kulisy mramorových skal a barva moře, vápence, čistého vzduchu s vůní myrty a slunce vytváří mimořádně nádherné spektrum barev. Nejúchvatnější jsou mihotavé třpytivé efekty odrážející sluneční svit z mořského dna. Tato zátoka je jedním ze symbolů Sardinie a svou unikátní krásou si vysloužila zápis do UNESCO.

Panenská příroda, která vás uchvátí

Den strávený na moři v zálivu Orosei není nikdy dost dlouhý. Člověk má pocit, jakoby se v této skvostné panenské přírodě znovu narodil a zaslechl volání svých nejstarších předků. Najednou je snadné představit si, jak vypadal Ráj…Vjem je natolik silný, že ještě dlouho potom se možná budete dívat na hotelový bazén s fontánou a vířivkou plný chlorované vody s odporem. Ačkoliv vám předtím mohl připadat jako vrchol luxusu…

Cestomilka

Jana

Cestomilka Janča o Sardinii

"Pobyt na Sardinii si užijí jak milovníci překrásných písečných pláží, tak outdooroví nadšenci. Na Sardinii najdete jedny z nejkrásnějších pláží, obklopené průzračným mořem a lemované vápencovými skalami, které kontrastují s modrou barvou moře a vytvářejí tak jedinečnou krajinu."

Další podobné články

Jak se zrodila Sardinie

Jestli existuje na světě místo, kde jsou těsně vedle sebe nakumulovány památky a záhady všech časových ér od geologického utváření Evropy přes prehistorii, antiku, středověk až do současnosti, je to Sardinie. A když si toto starověké muzeum pod širým nebem představíme ještě v ráji divoké, panensky čisté přírody a v křišťálových vodách průzračného moře úchvatných barev, objevíme jeden z divů světa na Zemi.

Zobrazit více