Nizozemí

Amsterdam: jedno z nejkrásnějších měst Evropy

Amsterdam, to není jen „pár bílejch vran“, ale hlavně úžasná porce historie a dobrodružství snoubená v jeden impozantní celek, který musíte poznat. Vydejte se s námi do kosmopolitního Amsterdamu, oázy svobody a lásky.

Amsterdam výjimečný

Amsterdam, hlavní město Nizozemí, patří mezi nejkrásnější města Evropy, o tom není pochyb. Jeho krása však není žádná tuctovka, jedná se bez nadsázky o naprostý unikát mezi světovými metropolemi. A my si nyní společně řekneme, v čem jeho výjimečnost tkví.

Traditional old buildings in Amsterdam, the Netherlands

Tradiční měšťanské domy v Amsterdamu

Amsterdam historický

Amsterdam je nádherný! Pestrobarevné měšťanské a kupecké domy nad úzkými vodními kanály, lodě a hausbóty, životem překypující hlavní třída Damrak, monumentální budova Centrálního nádraží, náměstí Dam nebo kostel svatého Mikuláše, to vše vám jednoduše vezme dech.

Stejně jako každoročně miliony jiných cestovatelů, i vy byste měli zamířit na plovoucí trh květin, který se nachází na kanálu Singel. Jedná se o světový unikát, kde jsou stánky plné pestrobarevných květin – od semínek až po nejrozkvetlejší z květů – umístěny přímo na historických lodích. Zde také můžete nakoupit jeden z mnoha tradičních nizozemských suvenýrů.

Určitě při svých toulkách nevynechejte ani kouzelnou čtvrť Jordaan, která si vás podmaní bohémskou atmosférou nebo enklávu klidu a míru – park Vondelpark.

Pokud patříte mezi milovníky umění, navštivte slavné muzeum Van Gogha, kde se můžete ponořit do života a díla tohoto významného nizozemského umělce. Nevynechejte ani Rijksmuseum, které hostí rozsáhlou sbírku nizozemského umění, včetně slavného obrazu „Noční hlídka“ od Rembrandta.

Amsterdamské kanály

Amsterdam dobrodružný

Amsterdam nenabízí jen procházky kolem vodních kanálů lemovaných nádhernými kulisami měšťanských domů, ale také spoustu nevšedních zážitků. Mezi nejlepší určitě patří plavba lodí po grachtech – městských kanálech. Plavba lodí vám nabídne pohled na město z trochu jiné perspektivy a věříme, že se pro vás stane kratochvílí, kterou si rádi zopakujete. Pokud náhodou plánujete svou návštěvu v Amsterdamu pojmout romanticky, právě plavbu lodí po grachtech rozhodně nesmíte vynechat.

Poněkud odlišné romantické příběhy pak můžete nasbírat v Rosse Buurt, čtvrti červených luceren. Zde vás zpoza skleněných vitrín budou na pět minut vášnivé lásky lákat krásky všech barev, tvarů a národností. Nemusíte však jít „rovnou do akce“, abyste si atmosféru této vykřičené ulice mohli vychutnat, klidně můžete jen posedět na zahrádce jednoho z mnoha zdejších barů a restaurací.

A co v Amsterdamu ochutnat? Kromě holandských sýrů musíte vyzkoušet i bitterballen, křupavé masové kuličky. Na milovníky sladkého čekají zase stroopwafels, tenké válečky z křupavého těsta naplněné sladkým sirupem nebo poffertjes – malé nadýchané lívanečky podávané s máslem a práškovým cukrem. Milovníkům zlatavého moku samozřejmě nesmí uniknout ochutnávka piv a nemusí to být zrovna Amstel nebo Heineken, Amsterdam ukrývá celou řadu malých pivovarů, kde je pivo ještě o úroveň lepší.

amsterdam, červené lucerny

Čtvrť červených luceren

Pro nejodvážnější návštěvníky jsou tu legendární coffee shopy. Věřte, že je hledat nemusíte, vůně vám napoví. V coffee shopech Vám nabídnou celé menu konopných produktů, od běžných květů, přes předbalené jointy, až po vesmírné brownies nebo gumové medvídky. Pokud po takové zkušenosti zatoužíte, ověřte si, že jste opravdu zavítali do coffee shopu a ne do jednoho z milionu obchůdku se suvenýry. Ty totiž také nabízí konopné produkty, nicméně bez účinných látek.

Další podobné články

Zaanse Schans

Skanzen Zaanse Schans: zapomenutý holandský venkov

Skanzen Zaanse Schans je cestou do života holandského venkova v minulých staletích. Objevte tradice a řemesla, která stále rezonují v tomto malebném koutu Nizozemí. Nyní virtuálně, brzy určitě osobně na jedné z vašich dalších objevných cest.

Zobrazit více