Francie

Tajuplný ostrov Mont-Saint-Michel v Normandii

Hora svatého Michala je mystické místo, oplývající velmi zvláštní atmosférou. Právě díky své tajuplné atmosféře se stal ostrov Mont-Saint-Michel druhým nejnavštěvovanějším místem ve Francii.

Ostrov je zasvěcen svatému Michalovi, veliteli nebeských vojsk. V minulosti přitahoval poutníky z celé Evropy a cesty, po kterých se k hoře kráčelo, se přezdívaly cesty do ráje. Dnes se k ostrovu Mont-Saint-Michel sjíždí hlavně turisté.

Přijedete-li k ostrovu Mont-Saint-Michel časně z rána, bude zahalen mlhou a odkrývá se Vám velmi pomalu a poeticky. Kdysi dávno přicházeli poutníci pěšky a museli překonat nástrahy moře, aby se dostali k opatství. Vždy čekali na odliv a poté procházeli nestálým terénem k hoře, mnohdy nedošli a utopily se v pohyblivých píscích. Moderní poutníci využívají nově zbudovanou cestu bezpečně vedoucí k úpatí vesnice.

Pokud si chcete užít klidné atmosféry místa, přivstaňte si a dorazte s předstihem před ostatními návštěvníky. Uvidíte vesnici pod klášterem téměř tak, jako středověcí poutníci. Prázdné uličky, tichá atmosféra a klidný průchod nahoru ke klášteru oceníte, teprve až se budete vracet z prohlídky zpět. To se zcela jistě budete brodit davy protijdoucích návštěvníků. Chcete-li se masovosti vyhnout, zvolte jako cestu zpět procházku po hradbách. Hned jak vyjdete z kláštera, odbočte doleva nahoru po schodech. Některá z mnoha restaurací na hradbách bude jistě otevřená a tak si budete moci vychutnat ranní kávu s úžasnou vyhlídkou na záliv Saint-Michel.

A co Vás čeká při návštěvě samotného kláštera? Když dorazíte k branám opatství před 9 hodinou, zařadíte se mezi první návštěvníky. Vychutnáte si prostory opatství v tichosti a atmosféře, která k tomuto místu patří. Zcela právem se klášteru přezdívá zázrak – merveille. Středověcí stavitelé se mistrně vypořádali s velmi netypickým terénem a doslova klášter omotali kolem skály. Nižší patra tvoří oporu těm nad nimi. Jako koruna na skále sedí navrchu gotický kostel ze 13. století. Právě jemu se přezdívá zázrak.

Při prohlídce projdete prostory kláštera, zhlédnete jídelnu, místnost pro hosty kláštera a v neposlední řadě nádhernou křížovou chodbu a rajskou zahradu s vyhlídkou na otevřené moře. Okruh Vás vyvede přes obchod se suvenýry do zahrady vinoucí se po hradbách. Už i z těchto míst lze pozorovat rychle se přibližující příliv. V zálivu svatého Michala se v rámci Evropy vyskytuje největší rozdíl hladiny přílivu a odlivu. V extrémních případech až 13 metrů.

Pár praktických rad na závěr. Dnes se již svým vlastním dopravním prostředkem nedostanete až k hradbám ostrova. Na pevnině se nachází obří záchytné parkoviště. Z něj si můžete vybrat mezi několika možnostmi, jak se dostat k ostrovu. Vydáte-li se pěšky, počítejte s půl hodinou velmi svižné chůze. My doporučujeme si procházku nechat až na cestu zpět. Pro přesun na ostrov využijte autobusu, který jezdí zdarma mezi parkovištěm a ostrovem, jděte po šipkách navette gratuite. Po cestě zastavuje ještě na 2 dalších zastávkách, u obchodu a u hráze přes říčku Couesnon, která tvoří hranici mezi regiony Bretaně a Normandie. Pokud si chcete cestu opravdu užít, můžete si připlatit za projížďku moderně vypadajícím kočárem taženým koňmi.

Naproti stanovišti autobusu zdarma se nachází informační středisko, kde Vám podají informace nejenom o Mont-Saint-Michel, ale i o širokém okolí, o možnostech vyžití, cyklostezkách, kulturních akcích,… Nachází se zde taktéž toalety a automaty pro zaplacení parkovného. Ty najdete i blíže samotným parkovištím.

Po prohlídce kláštera jistě dostanete hlad. Kolem hlavní uličky vedoucí vesnicí se nachází mnoho restaurací a občerstvení. Každý návštěvník zde najde možnost vyhovující jeho rozpočtu. Doporučujeme vyzkoušet slávky, stoprocentně budou čerstvé a místní nebo slané palačinky zvané galette. Každý si může vybrat náplň do palačinky, která mu nejlépe vyhovuje.

Cestomilka

Věrka

Tajuplný ostrov Mont-Saint-Michel

"Mont-Saint-Michel! Místo, kde se spojuje modrá obloha s azurovou barvou moře a kde se zastavil čas již před řadou staletí. Magická atmosféra místa Vás vtáhne natolik, že jej nebudete chtít opustit!! Cestomilka Věrka

Další podobné články

Étretat útesy

Normandie, málo navštěvovaný kout Francie. Neprávem?

Normandie nepatří rozhodně k nejnavštěvovanějším turistickým cílům ve Francii. Řekneme-li Normandie, většinou se nám vybaví spojenecké vylodění v tzv. den D. Někteří si také představí úchvatné a okouzlující opatství Mont Saint-Michel, avšak spojení města Rouen s Normandií není vůbec samozřejmostí, ačkoliv se jedná o její hlavní město. Nabízí tento kraj návštěvníkům ještě něco víc?

Zobrazit více