Itálie

Syrakusy – antická pokladnice i rodiště Archiméda

Syrakusy jsou nejen městem s bohatou historií a kulturním dědictvím, ale také místem, kde se můžete nechat hýčkat sicilskými pochoutkami. Skočte na letadlo a objevte tento skrytý poklad Sicílie, který vás zaručeně nadchne.

Magické Syrakusy

Syrakusy, malé město na východním pobřeží Sicílie, jsou jedním z těch magických míst, která vás okouzlí na první pohled svou historií a pohltí jedinečnou atmosférou. Bez jakéhokoli uvítání vás vtáhnou do světa, kde minulost a přítomnost tančí spolu v ideální harmonii. Co všechno vám může toto starobylé město nabídnout?

Syrakusy

Syrakusy

Z historie Syrakus

Syrakusy, založené Řeky v roce 734 př. n. l., jsou doslova živým muzeem antického světa. Řecké divadlo, kde se konala první představení tragédií, římský amfiteátr nebo umělá jeskyně zvaná Dionýsovo ucho vás přenese zpět v čase. Procházka historickým centrem města povede kolem památek, jako je chrám Apollóna, katedrála, Aretuská fontána s rostlinami papyru či hrad Maniace ze 13. století, který sloužil pro obranu města. Syrakusy jsou místem, kde historie dýchá na každém kroku.

Syrakusy jsou také rodištěm slavného Archiméda, jednoho z největších vědců v dějinách. Jeho dílo ovlivnilo matematiku, fyziku a inženýrství. Socha slavného učence Vás uvítá při vstupu na ostrov Ortigia. Navštivte jeho rodné  město a nechte se inspirovat géniem, jehož myšlenky přesahují čas a prostor.

The fountain on the square Archimedes in Syracuse. Sicily, Italy

Archimedovo náměstí

Kulturní mozaika

Syrakusy jsou místem, kde se stýkají různé světy a kultury, a tato kulturní rozmanitost je stále patrná ve všem, co toto město nabízí. Historický vývoj Syrakus zahrnuje vlivy Řecka, Říma, Byzance, Arabů, Normanů a Španělů, což vytvořilo jedinečnou kulturní mozaiku.

Při procházce uličkami města budete obklopeni nádhernou architekturou, která odráží různé historické epochy. Byzantské chrámy stojí vedle normanských kostelů a arabských paláců, což vytváří zajímavé kontrasty a spojení mezi různými kulturami. Například katedrála Narození Panny Marie nacházející se v srdci ostrova Ortigia, kombinuje normanskou a barokní architekturu a je výborným příkladem kulturního mísení.

Každý rok se v Syrakusách koná několik kulturních festivalů a událostí, které oslavují bohatství kulturního dědictví. Jedním z nejznámějších je „Sagra di Santa Lucia,“ odehrávající se kolem 13. prosince, který připomíná a uctívá patronku města, svatou Lucii. Během oslav se město promění v zářící moře svíček a ohňostrojů, a trhy nabízejí tradiční sicilské pokrmy a ukázky typických řemesel.

Do Syrakus za sicilskou gastronomií

Syrakusy jsou nejen kulturním a historickým pokladem, ale také gastronomickým rájem. Sicilská kuchyně, která je  známá jako jedna z nejlepších v Itálii, vás okouzlí svou autentičností a bohatstvím chutí.

Čerstvé Mořské Plody: Díky své poloze u moře jsou Syrakusy známé pro své čerstvé mořské plody. V restauracích najdete ryby a mořské plody připravované jednoduše, aby se zachovala jejich přirozená chuť. Zkuste tradiční sicilskou rybí polévku zvanou „zuppa di pesce“ nebo „spaghetti ai ricci di mare,“ což jsou těstoviny s mořskými ježky.

Sicilské Těstoviny: Sicílie je proslulá těstovinami a Syrakusy nejsou výjimkou. Zkuste „pasta alla siracusana,“ což jsou těstoviny s rajčaty, olivami, kapary a čerstvým bazalkovým pestem. Tato jednoduchá, ale chutná kombinace vás okamžitě přenesou do sicilského středomořského ráje.

Sicilské Dezerty: Známé sicilské dezerty, jako jsou cannoli (křehké těsto plněné sladkým ricottovým sýrem) a cassata (tvarohový dort), jsou neodolatelné. Jsou bohaté na chuť a dotváří ideální sladkou tečku každého sicilského jídla.

Místní Vína: K sicilským pokrmům si určitě dejte skleničku lokálního vína. Sicílie je známá svými vinařstvími, která produkují vína s plnou chtuí a bohatou vůní. Zkuste víno z hroznů Nero d’Avola, které je považováno za sicilského „krále vín.“

Syracuse Sicily, large square and source Arethusa in Ortigia, aerial view

Syrakusy na dlani

Další podobné články

Palermo

10 důvodů, proč navštívit Sicílii

Nechte se unést Sicílií, italským rájem plným slunce, vína, historie a přírodních krás, které neustále lákají cestovatele z celého světa.

Zobrazit více