Itálie

10 důvodů, proč navštívit Sicílii

Nechte se unést Sicílií, italským rájem plným slunce, vína, historie a přírodních krás, které neustále lákají cestovatele z celého světa.

Sicílie, královna Středozemí

Sicílie, to je místo, kde si můžete připadat jako v pohádce. Italské ostrovní území v srdci Středozemního moře vám nabídne mnoho pádných argumentů, proč ho zařadit na začátek vašeho seznamu cestovatelských destinací. My jsme pro vás vybrali top 10 důvodů, proč by tomu tak mělo být, proč i vy byste si měli na Sicílii zaletět!

Panoramic View Over Sicilian Coastline and Cofano Mountain, San Vito Lo Capo

Pobřeží Sicílie

1. Sicílie, to je historie na každém rohu

Sicílie je živým muzeem antických civilizací. Při procházkách jejími ulicemi budete mít možnost doslova na každém kroku objevit nějakou zajímavou památku. V Agrigentu můžete obdivovat impozantní starověké řecké chrámy, které stále stojí pevně na svých místech. Ve městě Syrakusy objevíte římský amfiteátr, kde si můžete představit vzrušení při klání starověkých gladiátorů či řecké divadlo, kde se odehrávaly komedie i tragédie antické epochy. A pokud se vydáte do vnitrozemí, narazíte na města s krásnými hrady, které vám připomenou středověkou historii.

2. Přírodní krásy ostrova

Sicílie nabízí neuvěřitelně rozmanité a ohromující přírodní scenérie. Začněte sopkou Etna, nejvyšší sopkou Evropy, která se v zimě pokryje sněhem a v létě vás okouzlí svými sopečnými krajinami. Pokračujte ke skalním útesům Scala dei Turchi, kde se bílý vápenec setkává s azurovým mořem.
V národním parku Zingaro Vás uchvátí pobřežní příroda a krásné pláže. Z dalších přírodních krás nesmíme opomenout sopečné Liparské ostrovy nebo malebnou soutězku Gola di Alcantara, kterou vyhloubil jeden z lávových proudů Etny a otevřel cestu průzračně modré řece lemované pitoreskními skalními útvary.

Pohled na Etnu

3. Pohádková Taormina

Taormina, malé město na východním pobřeží Sicílie, působí přímo pohádkovým dojmem. Posazená na útesu s panoramatickým výhledem na moře a sopku Etnu, nabízí nádherné procházky uličkami s kvetoucími zahradami a elegantními butiky. Největším pokladem je antické řecké divadlo, které hostí koncerty a divadelní představení, a odkud se otevírají pohledy, které vás doslova ohromí. Příjemným zakončením procházky po Taormině se stane večeře v některé z místních restaurací.

taormina

Kouzelná Taormina

4. Pláže jako z pohlednice

Sicílie se může pochlubit plážemi, jež vypadají jako z pohlednice. Najdeme je po celém ostrově. Mezi ty nejlepší se řadí pláže San Vito lo Capo a Spiaggia dei Conigli na ostrově Lampedusa, kde najdete bílý písek a průzračně čisté vody, které vás zvou k relaxaci a koupání. Velmi oblíbeným letoviskem pro dovolenou a lenošení na pláži se stalo Giardini Naxos.  Nabízí nepřeberné množství ubytovacích kapacit a také nádhernou písečnou pláž.

5. Památky UNESCO

Sicílie má hned několik UNESCO památek, které jsou němými svědky její bohaté historie. Agrigento s řeckými chrámy patří mezi nejznámější místa na Sicílii. Zdejší svatostánky se dochovaly lépe než mnoho jejich současníků v samotném Řecku.  Skrytou perlou na seznamu UNESCO jsou pozdně barokní města z údolí Noto. Nejznámější z nich jsou Ragusa, Scicli, Modica či Noto, o kterém se hodně hovořilo v souvislosti se svatbou Aleny Šeredové. Na seznam se také dostala Villa Romana del Casale s nádhernými mozaikami.  V neposlední řadě je třeba zmínit i Syrakusy a nekropoli Pantalica a ostrov Ortigia, jenž byly díky svým krásám a jedinečnosti taktéž zahrnuty na seznam UNESCO.

Concordia chrám v Údolí chrámů, Agrigento

Chrám Concordia v Agrigentu

6. Sicilská gastronomie

Sicílie se považuje za gastronomický ráj. Každý milovník dobrého jídla zde najde kousek svého štěstí.

Co ochutnat? Začněte slavnou sicilskou pizzou, která se liší od jakékoli jiné pizzy v Itálii svou nadýchaností a svěžestí. A pak jsou tu arancini, malé kuličky radosti. Jsou z rýže, plněné masem, zeleninou nebo sýrem, obalované a smažené. Opravdová delikatesa! A samozřejmě, nemůžeme zapomenout na sladkosti – cannoli, což jsou křehké trubičky plněné ricottovým sýrem a pokapané čokoládou, a cassata, sladký dort, který vás okouzlí svými barvami a chutí.

arancini

Arancini

7. Sicilské festivaly

Sicílie je známá svými festivaly a oslavami, které vám umožní ponořit se do místní kultury. Karneval v Catanii je jedním z nejznámějších a nabízí ohromující průvody masek a bujarého veselí. Obvykle probíhá na přelomu ledna a února. Taorminský filmový festival se odehrává na konci června a patří mezi významné událostí, které lákají mnoho slavných osobností světového filmu. Tyto akce vám ukáží, jak Sicilané dokáží oslavovat.

8. Pohostinní lidé

Sicilané jsou nesmírně hrdí na svou zemi a jejich pohostinnost je známá po celém světě. Když přijdete na Sicílii, budete se cítit jako vítaní hosté. Místní lidé jsou srdeční a vždy připraveni vám pomoci. Nejlepším způsobem, jak poznat kulturu Sicílie, je sdílet chvíle s jejími obyvateli.

Palermo

Palermo

9. Slunce a víno

Sicílie se proslavila svými vynikajícími víny. Region má dlouhou tradici výroby a nabízí širokou škálu vín, která si můžete vychutnat. Nero d’Avola je jedním z nejslavnějších sicilských vín, plné ovocných tónů a strukturovaných chutí. Marsala, sladké dezertní víno, je další specialitou, kterou musíte ochutnat. Produkuje se v okolí stejnojmenného města na západě ostrova. A všechno to můžete doplnit slunečními paprsky, které na Sicílii září téměř po celý rok.

10. Nezapomenutelné zážitky

Sicílie nabízí nekonečné možnosti pro dobrodružství. Zkuste si potápění u pobřeží a objevte podmořský svět s jeho bohatým životem. Nebo se vydejte na pěší túry v horách, kde si užijete úchvatné výhledy a poznáte sicilskou přírodu. Navštivte starobylá města, kde se čas zastavil, a projděte se jejich úzkými uličkami lemovanými kostely a historickými budovami a paláci. A v neposlední řadě ochutnejte místní kuchyni. Ať už na pravidelném trhu nebo v restauracích.

Další podobné články

Syrakusy

Syrakusy – antická pokladnice i rodiště Archiméda

Syrakusy jsou nejen městem s bohatou historií a kulturním dědictvím, ale také místem, kde se můžete nechat hýčkat sicilskými pochoutkami. Skočte na letadlo a objevte tento skrytý poklad Sicílie, který vás zaručeně nadchne.

Zobrazit více