Skalní město Petra: sedmý div světa v jordánské poušti

Jméno Petra pochází z řeckého slova pétrá, což znamená skála. A do skály vytesané je i historické a archeologicky velmi cenné město Petra v Jordánsku. Do růžova zbarvené pískovcové útesy a do detailů propracovaná architektura města jsou jedinečným originálem, který na světě nemá obdoby. A proto skalní město láká ročně tisíce návštěvníků.

Stručná historie Petry

Uprostřed jordánské pouště a růžovo-červených skal, které mění své odstíny podle slunce, se skrývá monumentální skalní město Petra.

Petra byla založena jako hlavní město Nabatejského království kolem 6. století p. n. l. Nabatejci byli zkušení obchodníci a Petra se stala centrem obchodních cest spojujících Arábii, Egypt i Sýrii. Město vzkvétalo do doby, než Římská říše dobyla Nabatejské království ve 2. století n. l. Poté Petra začala postupně ztrácet na významu a po pár ničivých zemětřeseních a muslimské invazi v 7. století n. l. upadla v zapomnění úplně.

Mohutné hrobky v Petře

Znovuobjevení ztraceného města

Znovuobjevena byla Petra v roce 1812 švýcarským cestovatelem Burckhardtem. Ten se údajně převlékl za Araba, aby se vyhnul pozornosti, a  do skalního města vstoupil. Byl prvním člověkem ze Západu, který viděl město po stovkách let a jeho vyprávění vyvolalo zájem mezi vědci i cestovateli. V následujících letech se Petra stala ohniskem archeologických expedic a restaurátorských snah.

Během jordánské občanské války v roce 1970 utrpěla Petra nenapravitelné škody. Stala se vojenskou základnou, terčem rabování a ničení. Navzdory tomu zůstala oblíbenou turistickou destinací a významnou kulturní a historickou památkou, která byla v roce 1985 zapsána na seznam světového dědictví UNESCO a v roce 2007 jmenována jedním z nových sedmi divů světa.

Pokladnice Al-Khazneh

To nejkrásnější co v Petře vidět

Jediná cesta, která do starobylé Petry vede, je éterická soutěska zvaná Siq. Je dlouhá asi 1 kilometr a v některých místech se hravě dotknete obou stěn. Ale nebojte se, projdou zde všechny typy postav. Hned první stavbou, kterou po východu ze soutěsky uvidíte, je světově známá Al-Khazneh neboli Pokladnice. Do nejmenších detailů vytesaný chrám sloužil jako hrobka a vy ji budete znát díky průčelí, které je na obálce snad každého cestovatelského časopisu s tématikou Jordánska.

Jen o kousek dál najdete divadlo v římském stylu pro cca 8 tisíc diváků a dále také obelisky, chrámy, obětní oltáře a ulice se sloupovím. Vysoko nad tím se tyčí impozantní klášter Ad-Deir, ke kterému vede 800 schodů vytesaných do skály. V areálu se nacházejí také dvě zajímavá muzea: Petra Archaeological Museum a Petra Nabataean Museum, která představují nálezy z vykopávek v oblasti Petry a umožňují nahlédnout do pestré minulosti skalního města.

Během prohlídky nesmíte vynechat ani královské hrobky. Některé z nich si můžete prohlédnout i zevnitř.

Město Petra je obklopeno řadou vyhlídek, na které mohou návštěvníci snadno vystoupat. Pokud tedy plánujete návštěvu, je nejlepší vzít si spolehlivou turistickou obuv.

 

Kaňon Siq vedoucí přímo k Pokladnici

Unikátní vodovodní systém

Předpokládá se, že Petra měla v době svého rozkvětu kolem 20 000 obyvatel. A jelikož se nachází v pouštní oblasti, potýkali se její obyvatelé s jedním velkým problémem – vodou. V době sucha to byl nedostatek a v době dešťů nebezpečné záplavy. Nabatejci si ale věděli rady. Velmi obratně totiž využívali všech vědomostí a znalostí které získali při obchodních stycích s jinými kulturami, proto se v jejich stavbách odrážejí prvky helénské, egyptské i asyrské architektury.

Ve městě vybudovali unikátní systém potrubí, přehrad a cisteren, který sloužil ke sběru, skladování a distribuci dešťové vody pro celoroční použití. Díky tomu mohli ve městě pobývat i v obdobích sucha a zároveň se jim zlepšily výnosy plodin. Budete-li mít sebou zkušeného průvodce, určitě vám pozůstatky po tomto důmyslném vodovodním systému ukáže.

Návštěva Petry v noci

Toužíte-li po jedinečném zážitku, vydejte se do Petry dvakrát. Nejprve ráno, abyste si celý areál prohlédli za světla a poté znovu v noci. Jen 3 dny v týdnu se skalní město po západu slunce rozzáří stovkami světýlek během nočního představení Petra by Night. Pokladnice, před kterou se představení koná, je nasvícena desítkami lampionů a během představení se rozzáří mnoha barvami.

Kde u Petry složit hlavu

Možnosti ubytování kolem Petry je hodně, od levných hostelů a penzionů až po luxusní hotely. Mnoho z nich se nachází v nedalekém městě Wadi Musa, odkud je do Petry snadný přístup.

Chcete-li poznat to nejtradičnější ze života obyvatel pouště, ubytujte se v některém z beduínských kempů. V okolí Petry je jich hned několik. Jsou tvořeny několika beduínskými stany, ve kterých poznáte typickou kulturu a pohostinnost. Obvykle se nacházejí v okolní poušti a nabízejí klidné prostředí dál od turisticky přecpané Petry.

Návštěvníci si mohou vychutnat jídla vařená beduínskými hostiteli, jít na túry s průvodcem do okolní pouště a pozorovat noční hvězdnou oblohu. Pobyt v beduínském táboře poblíž Petry vám zaručí jedinečný a nezapomenutelný zážitek ať už jste dobrodružná povaha nebo nikoli.

Beduínský kemp

Další podobné články

Mrtvé moře: léčivé bahno i stav beztíže

Mrtvé moře má řadu nej, která stojí za jeho návštěvu. Jde o nejníže položené místo na zemi, jde o jednu z nejslanějších vodních ploch na světě a zažijete zde opravdový stav beztíže. A kde? Mezi Jordánskem, Izraelem a Palestinou.

Zobrazit více