Izrael

Mrtvé moře: léčivé bahno i stav beztíže

Mrtvé moře má řadu nej, která stojí za jeho návštěvu. Jde o nejníže položené místo na zemi, jde o jednu z nejslanějších vodních ploch na světě a zažijete zde opravdový stav beztíže. A kde? Mezi Jordánskem, Izraelem a Palestinou.

Proč je Mrtvé moře mrtvé?

Název „Mrtvé moře“ byl používán po staletí a předpokládá se, že pochází z bible. Staří Hebrejci jej označovali jako „Slané moře“ a svůj současný název získalo pravděpodobně až v překladech do dalších jazyků.

Z vědeckého pohledu se moře nachází v pouštní oblasti a nízká hladina vody, malý přítok a vysoká rychlost odpařování způsobuje hromadění soli, což ztěžuje přežití jakéhokoliv života. Díky vysoké salinitě, která je sedmkrát vyšší než v oceánu, si ale můžete užít jedinečný jev. Nemůžete se v něm potopit pod vodu. Ta vás tak nadnáší, že si můžete ležet a klidně číst knížku.

Vůbec nemusíte plavat, voda vás bude krásně nadnášet.

Proč má Mrtvé moře modrozelenou barvu?

Vysoká koncentrace soli a minerálů činí vodu nehostinnou pro většinu forem života. Nemohou v ní žít ryby ani další vodní živočichové, zabraňuje i růstu řas a dalších rostlin. Přesto se najde někdo, kdo si ve slané vodě libuje. Jsou to extremofilní mikroorganismy a bakterie. Jde např. o typicky zelené řasy Dunaliella. Díky všem těmto faktorům má Mrtvé moře charakteristickou modrozelenou barvu.

Užijte si pohodovou rekreaci i léčebnou kůru bahnem

Odnepaměti je moře známé především pro své léčivé vlastnosti vody a bahna a svým návštěvníkům nabízí řadu lázeňských procedur a wellness služeb. V regionu je nemálo hotelů a resortů, které tyto služby přímo nabízejí.

Bahno z Mrtvého moře má černou barvu a hustou, krémovou konzistenci. Je bohaté na minerály, zejména hořčík, draslík a vápník, které mají terapeutické vlastnosti při léčbě různých kožních problémů jako jsou psoriáza, ekzém a akné. Pomáhá i při bolestech svalů a kloubů, stejně jako při relaxaci.

Bahno z Mrtvého moře je velmi populární i v kosmetice a používá se při výrobě nejrůznějších výrobků jako jsou mýdla, pleťové vody, masky a krémy. Pokožku vyživuje, pomáhá zlepšit její strukturu a tón a tím i omlazuje.

Vždy se však doporučuje před aplikací bahna na celé tělo nejdříve otestovat malý kousek pokožky.

I když se to podle názvu nezdá, je Mrtvé moře křehký ekosystém, hladina vody neustále klesá a neuvážená těžba bahna může mít negativní dopad na životní prostředí. Proto, chcete-li Mrtvé moře navštívit, neváhejte, určitě to stojí za to.

Další podobné články

View of Antibes, France

Antibes: Jachty, Picassovo a úžasný Marineland

Pokud toužíte po jedinečném dobrodružství, Antibes je místo, které vaši touhu naplní. Od plavby na luxusní jachtě, přes zážitky v Picassově muzeu až po radost a úžas ve světě zábavy Marineland, zde zažijete vzácné okamžiky, které vám zůstanou v srdci navždy.

Zobrazit více