Šarmantní Brusel: Domov Evropské unie

Brusel, srdce Evropy, je fascinující město plné kontrastů a kulturního bohatství. Jako hlavní město Belgie a sídlo EU nabízí nejen historické památky, ale také moderní čtvrti plné života. Objevte co dělá Brusel jedinečným – od vynikající gastronomie a světově proslulých čokolád po pestrý noční život a bohatou uměleckou scénu. Připravte se na cestu plnou nezapomenutelných zážitků!

Brusel, to je nejen Evropská unie

Brusel, hlavní město Belgie, je fascinujícím místem, které nabízí návštěvníkům neuvěřitelnou směsici kultury, historie a moderního šarmu. Toto kosmopolitní centrum je domovem Evropské unie. Stalo se místem velkého politického významu, ale najdeme zde také mnoho úchvatných atrakcí pro návštěvníky. Zde je několik míst, která byste neměli při návštěvě Bruselu vynechat.

grand place, brusel, belgie

Náměstí Grand-Place

Nádherné náměstí Grand-Place

Grand-Place (také Grote Markt) je náměstí, které bylo prohlášeno za světové dědictví UNESCO a je nejznámějším místem v Bruselu. S dechberoucími gotickými a barokními budovami, jako je Radnice a Královský palác, tvoří Grand-Place jedinečnou kulisu, ze které nebudete chtít spustit oči. Navštivte jej ideálně večer, kdy jsou budovy nádherně osvětlené, a užijte si atmosféru při ochutnávce tradičního belgického piva nebo čokolády? Je to na vás.

Hned kousek od náměstí najdete Galerii sv. Huberta, která je považována za Mekku bruselských nákupů. Pokud budete toužit po nějakém luxusním dárečku nebo jen drobné vzpomínce na Brusel, určitě Galerii nevynechejte.

Královský palác

Brusel je domovem belgické královské rodiny. Královský palác, sídlo belgických panovníků, se stal jedním z hlavních symbolů města. I když palác slouží spíše ceremoniálním účelům a není přístupný veřejnosti v celém rozsahu, můžete si prohlédnout exteriér a obdivovat jeho elegantní architekturu.

Atomium: Symbol moderního Bruselu

Atomium, monumentální stavba ve tvaru zvětšeného atomu, byla postavena pro Světovou výstavu v roce 1958. Vnitřek nabízí fascinující výstavy o historii a významu Atomia pro město. Nezapomeňte využít výtah a vyjet na vyhlídkovou plošinu, odkud si budete moci vychutnat kouzelný výhled na hlavní město Belgie.

Ikonické Atomium v Bruselu

Evropský parlament

Brusel se stal hlavním sídlem Evropské unie a Evropského parlamentu. I když prohlídka budovy parlamentu vyžaduje předem rezervovanou prohlídku, stojí za to si ji zajistit. Získáte tak vzácnou příležitost nahlédnout do srdce evropské politiky a prozkoumat výstavy, které osvětlují fungování Evropské unie.

Mini-Europe, kontinent na dlani

Pokud si chcete prohlédnout Evropu během jednoho odpoledne, Mini-Europe je pro vás ideální místo. Expozice představuje nejznámější památky a stavby celého kontinentu ve zmenšeném měřítku a rozhodně je na co se koukat. Najdete tu 350 památek a monumentů. Všechny v měřítku 1:25. Užijte si na živo mocný výbuch Vesuvu či start raketoplánu Ariane.

brusel, manneken pis, belgie

Manneken Pis

Čůrající chlapeček

Manneken Pis aneb Čůrající chlapeček. Tato malá soška se stala už od dob papírových pohlednic jednou z nejznámějších ikon celého Bruselu. Přestože se jedná o poměrně drobnou bronzovou sošku, tak se dostala na seznam míst k navštívení každého, kdo do města zavítá. Dle jedné z legend soška odkazuje na událost ze 14. století, kdy při obléhání Bruselu jeden z místních chlapců počůral zápalnou šňůru výbušnin a zhatil tak plány dobyvatelů o rozvrat městských hradeb.

Otázkou je, do jakého kostýmku asi bude Manneken Pis oblečen v době vaší návštěvy? Má jich totiž více než 900 a s oblibou je často střídá!

Další podobné články

Město Gent, Belgie

Belgie: země čokolády, piva a diamantů

Bez ohledu na to, zda vás láká historie, kultura, architektura nebo kulinářské lahůdky, Belgie vám nabídne všechno. Pojďme se jí podívat na zoubek.

Zobrazit více