Francie

Prožijte sen noci svatojánské podle umělce Marca Chagalla

Vydejte se za jedinečným zážitkem, který nemá na celém světě obdoby. Navštivte vytěžené vápencové lomy Carrières de Lumières nedaleko malebné vesnice Les Baux-de-Provence, ve kterých již od roku 1977 probíhá promítání speciálních show. Každý rok se téma mění. Letos je na programu slavný umělec Marc Chagall a jeho sen noci svatojánské.

Přestože Marc Chagall pocházel z Běloruska, Francouzi jej nadšeně přijali a již v roce 1937 získal francouzské občanství. Francie jej inspirovala v tvorbě, oblíbil si Paříž i Provence, kde nakonec strávil zbytek svého dlouhého života.

I návštěvníci neznalí jazyka se mohou s klidem vydat do lomů Carrières de Lumières. Představení formou obrazů a hudby vyjádří vše a záleží na každém, co mu umění řekne. V ohromných prostorách show se můžete pohybovat kdekoliv, obrazy a hudba jsou všude kolem vás, na zdech, na stropu i na podlaze. Ocitnete se v jiném světě a na chvíli opustíte realitu.

Během představení vycítíte vše, čím si umělec za celý život prošel. Poznáte scény z běloruské vesničky, kde strávil šťastné dětství. Pochopíte vlivy Paříže v jeho tvorbě. Pocítíte Chagallovy obavy z možné deportace kvůli židovskému původu. Na chvíli Vás scény zavanou do Ameriky do období, kdy jazz ovládal hudební scénu a kdy zde Marc Chagall pobýval kvůli zuřící druhé světové válce. V mnoha obrazech se seznámíte s jeho první ženou Bellou, kterou tolik miloval a jež předčasně zemřela.

Příběh Vás zavede do remešské katedrály, pro kterou umělec vytvořil vitráže, podíváme se do Staré pařížské opery, v níž vymaloval strop, nemine nás ani Metropolitní opera v New Yorku, kde se podílel na vnitřní výzdobě.

Projekce dojala a rozplakala během let nejednoho návštěvníka. Tolik dojmů, pocitů a okouzlení velmi silně působí na každého, kdo vstoupí. Zážitek z lomů Carrières de Lumières se jen těžko vysvětluje. Je třeba jej okusit na vlastní kůži. Proto doporučujeme navštívit a užít si jedinečný okamžik plnými doušky!

V lomech se velmi často konají i další kulturní akce jako například koncerty a představení. V minulosti se v těchto prostorách natáčel surrealistický film od Jeana Cocteau Orfeova závěť, jenž je možné zhlédnout v druhé části lomů. Z natáčení se v interiéru zachovala výzdoba vytesaná přímo pro tento film.

Cestomilka

Věrka

Cestomilka Věrka radí, jak si užít Provence netradičně:

Téměř každý, kdo míří do Provence, touží na vlastní oči spatřit rozkvetlá levandulová pole a vydat se po stopách známých malířů, kteří v tomto regionu žili.
Proč to tento rok nepojmout trochu netradičně? Ve vytěžených vápencových lomech se vžijte do Marca Chagalla a podívejte se na svět malířovýma očima. Při představení se budete cítit jako v jiném světě a na chvíli se z reality všedních dnů zatouláte do říše představ, snů a krásných obrazů.

Další podobné články

Provence L

Spisovatel Peter Mayle miloval Provence

Každý, kdo viděl film Dobrý ročník nebo četl knihu Rok v Provence, se do Provence zamiloval! Film zpracovaný podle stejnojmenné knihy britského spisovatele Petera Mayla se stal jedním z největších bestsellerů všech dob. A i díky němu se Provence stala vyhledávanou turistickou oblastí a místem, které chce každý vidět.

Zobrazit více