Francie

Na návštěvě provensálské farmy aneb olivy stokrát jinak

Příjezdová cesta k lisovně olivového oleje nás vítá záhony rozkvetlých květin. Auto pomalu zatáčí a za barevnou záplavou se objevuje budova krásně zapadající do rázu zdejší krajiny. Kolem se rozprostírají jen háje se stovkami olivovníků a my se vydáváme na degustaci olivových olejů!

U domu nás již čeká majitelka a na uvítanou rozdává malé kamínky. Pobízí, ať je ochutnáme. Nenápadně se díváme jeden na druhého a váháme. Nakonec se osmělím a zakousnu se. S radostným úsměvem můžu všem oznámit, že jde o čokoládový bonbon opravdu výtečné chuti 🙂

Olivovníky v Provence

Vydáváme se na prohlídku olivového háje. Za zvuku cikád posloucháme výklad o vegetačních dobách olivových stromů, jejich opylení, růstu plodů, době sklizně a druzích olivovníků. Jsem překvapená z informace, kolika let se olivovník může dožít. Poté se přesouváme do zadní části budovy k moderním přístrojům na zpracování oliv. Zde nám majitelka poutavě vypráví o historii i o moderních metodách výroby olivového oleje. Někteří z naší skupiny překvapivě zjišťují, že olivy se nedělí na černé a zelené, ale že se jedná o stadium zralosti u jednotlivých odrůd.

Degustace olivového oleje

Nejzábavnější částí návštěvy lisovny je degustace. Ano, i olivový olej se dá koštovat, stejně jako víno. Každý dostane malou plastovou lžičku a přichází první vzorek, který je jemný a svěží. Ucítíme vůni čerstvě posekané trávy, na konci nás olej v krku příjemně pohladí. Druhý vzorek je spíš pro pány. Olej je velmi výrazný. Po polknutí v krku cítíme vysokou hořkost podobně jako u artyčoků. Francouzi ho považují za ideální pro dochucení šťavnatého steaku. Třetí druh oleje je směs všech zde pěstovaných odrůd, takzvaná assemblage. Jednotlivé odrůdy jsou v něm kombinovány tak, aby se jemně a harmonicky doplňovaly. Chuťově i vůní tento olivový olej souzní se všemi pochutinami a dá se při vaření použít při jakémkoliv stádiu přípravy – na smažení, dochucení salátů, do zálivek, polévek.

Marmelády a tapenády z Provence

Po degustaci oleje následují další výrobky z oliv. Mezi ně patří tradiční tapenády , marmeláda z tmavých oliv, která je považována za afrodiziakum, olivy naložené s česnekem, fenyklem, s paprikou nebo mandlí. Protože se v Provence pěstuje i velmi kvalitní zelenina, místní lisovna zpracovává také lokální produkty. Z lilku vyrábí skvělý kaviár, z bazalky, oliv a dalších pochutin produkují tzv. pistou. Tato pasta se přidává do polévek, na maso, do zálivek.

Paní majitelka je kouzelnice a dále nám nabízí domácí marmelády, někdy i s neobyčejnými příchutěmi. Všechno ovoce nakupuje od místních zemědělců. Zůstáváme s údivem stát nad kombinací fíků s perníkem, třešní s balzamikovým octem, pomeranči s kakaem, kaštanů s whisky či jahodami s mátou a kapkou pepře. A my? Jsme ohromeni skvěle se snoubícími chutěmi a nevycházíme z úžasu. V místním obchůdku jsou pak všechny tyto produkty volně k prodeji.

Kdo je unaven degustací, může vyjít ven a usednout na kamenné lavičce poblíž starého mlýnského kamene. Výhled se mu odtud nabídne překrásný. Zadívat se může na šedozelenou paletu třepetajících se lístků olivovníků nebo směrem k pohoří Les Alpilles, které vykukuje nad stromy před lisovnou. Slunce se pomalu sklání k obzoru a my máme skvělý pocit z dalšího úžasného dne stráveného v Provence.

Cestomilka

Věrka

Cestomilka Věrka radí, jak degustovat olivový olej

"Napřed přičichněte. Měli byste cítit zelenou olivu, jejíž vůně je po utrhnutí olivy velmi silná a měla by být znatelná i v olivovém oleji, který byl vyroben z čerstvých oliv. Pak malinký doušek lehce poválejte po patře, jako u vína, aby se uvolnily všechny čerstvé a intenzivní chutě olivy. Během degustace můžete zaznamenat také aroma jablek, mandlí, banánu, červeného ovoce, artyčoků, čerstvé trávy, suchého ovoce, heřmánku nebo kručinky. Na závěr se dostaví delikátní pocity vyzdvižené pepřovým aroma spolu se špičkou čerstvosti, která dodá oleji živost. Celek je harmonický a rafinovaný."

Další podobné články

Provence L

Spisovatel Peter Mayle miloval Provence

Každý, kdo viděl film Dobrý ročník nebo četl knihu Rok v Provence, se do Provence zamiloval! Film zpracovaný podle stejnojmenné knihy britského spisovatele Petera Mayla se stal jedním z největších bestsellerů všech dob. A i díky němu se Provence stala vyhledávanou turistickou oblastí a místem, které chce každý vidět.

Zobrazit více