Nizozemí

Poznejte Holandsko: zemi mlýnů, tulipánů a sýru

Holandsko, to je jiný svět. A vy nyní máte možnost jej s námi objevovat. Od první cibulky, až po poslední větrný mlýn, od květinových polí až po moderní stavby v Amsterdamu a Haagu.

Objevte Nizozemí alias Holandsko

Návštěva Holandska je jako cesta do jiného světa plného malebných kanálů, barevných tulipánů, větrných mlýnů a historických měst. Pokud plánujete cestu do Holandska, nezapomeňte si vytvořit nabušený itinerář, my vám v tom rádi pomůžeme! Zde je seznam top míst a zážitků, které byste si určitě neměli nechat ujít.

The most famous canals and embankments of Amsterdam city during sunset. General view of the cityscape and traditional Netherlands architecture.

Malebnými kanály Amsterdamu se můžete plavit i vy

1. Amsterdam, ikonická hlavní metropole

Vaši cestu po Holandsku zákonitě musíte započít v jeho hlavním městě – Amsterdamu. Ten, jako právoplatná metropole, vám nabídne celou škálu úžasných zážitků. Můžete se nechat unést historií při procházce hlavní třídou Damrak, kde na vás kromě stovek nádherných historických měšťanských domů bude čekat i monumentální budova hlavního nádraží nebo ikonický kostel svatého Mikuláše.

U hlavního nádraží, v nepřehlédnutelném přístavu, také můžete snadno naskočit na jednu z loděk a pak už vám nebude nic bránit v plavbě městskými grachty – kanály, které si nic nezavdají s těmi benátskými. Věřte, že je to romantika nesmírná, kterou si rádi zopakujete při každé další návštěvě tohoto úžasného města.

O něco tvrdší romantiku vám pak nabídne Rosse Buurt, čtvrt červených luceren, kde vás zpoza skleněných výloh budou lákat spoře oděné dámy. Nejodvážnější z vás pak mohou zkusit navštívit jeden z mnoha amsterdamských coffee shopů, kde vám s úsměvem nabídnou ty nejlepší konopné dobroty. I to k Amsterdamu nesporně patří.

2. Plovoucí květinový trh v Amsterdamu

Ještě než opustíte Amsterdam, určitě navštivte jeho populární plovoucí květinový trh, jediný svého druhu na celém světě. Na historických lodích zde najdete stánky plné rozmanitých květin a rostlin, ale i tradičních nizozemských suvenýrů, mezi které patří všechno s motivem tulipánů, dřeváků a větrných mlýnů. My však doporučujeme koupit jednoduchou kytičku tulipánů, ať už jen tak pro ten moment…

Binnenhof palace, place of Parliament in The Hague, of Netherlands at dusk

Haag, historie vs. moderna

3. Haag, královské město

Návštěva Haagu, sídla nizozemské vlády a královské rodiny, také patří mezi top nizozemské zážitky. V tomto městě, kde se historie snoubí s modernou, určitě nevynechejte nádherný komplex historických budov a nizozemský parlament Binnenhof, kostel Grote Kerk a Starou radnici, perly nizozemské gotiky.

Molens de Vlieger, větrný mlýn, který se nachází jen kousek od Haagu ve městě Voorburg, také patří mezi oblíbené zastávky cestovatelů a ve vašich památkách a fotoalbech se bude náramně výjimat.

4. Scheveningen, příběh o moři

Scheveningen je slavné přímořské letovisko nacházející se v Haagu. Jeho půvab tkví především v krásné písečné pláži a monumentálním molu s ruským kolem. Zde na 4 kilometrech najdete nejen kýžený přímořský relax a všechnu možnou zábavu s mořem spjatou, ale i mnoho restaurací, barů a stánků s čerstvými mořskými plody. A nedat si v Scheveningenu na stojáka například nakládaného slanečka s cibulí nebo nepochroumat smažené potvory z moře vytažené, by podle nás mělo být trestné!

5. Sýrový trh ve městě Alkmaar

Alkmaar je malebné město ležící v severní části Holandska, které je známé jako jedno z nejstarších a nejkrásnějších míst v regionu. Jeho bohatá historie a půvabné kanály každoročně přitahují návštěvníky z celého světa a vy snadno můžete patřit mezi ně.

Nejslavnější je Alkmaar ale díky svému tradičnímu trhu sýra, který se koná každou středu již po více než 400 let. Tato nezapomenutelná tradiční událost, při které můžete pozorovat ikonické nosiče sýrů balancující s obrovskými koly sýrů, nabízí mimo jiné i jedinečnou možnost ochutnat nebo rovnou zakoupit různé druhy proslulých nizozemských sýrů. Právě ty jsou luxusním suvenýrem, kterými zaručeně uděláte svým drahým radost.

ALKMAAR, THE NETHERLANDS - SEPTEMBER 7: Carriers walking with many cheeses in the famous Dutch cheese market, September 7, 2012 in Alkmaar, The Netherlands. The event happens in the Waagplein square.

Nosiči sýrů v Alkmaaru

6. Květinová zahrada Keukenhof

Pokud navštívíte Holandsko na jaře, návštěva zahrad Keukenhof je absolutní nezbytností. Tento slavný květinový park je domovem milionů tulipánů, narcisů a dalších pestrobarevných květin, jejichž omamující vůně vás jednoduše dostane. Těžko vám něco nahradí procházky mezi lány nádherných květin a to už vůbec nemluvíme o tom, jak vám zde bude chutnat kávička.

Během Vašich cest po Holandsku nezapomeňte na cestovní připojištění. Nikdy nevíte, kdy jej budete potřebovat.

Další podobné články

Zaanse Schans

Skanzen Zaanse Schans: zapomenutý holandský venkov

Skanzen Zaanse Schans je cestou do života holandského venkova v minulých staletích. Objevte tradice a řemesla, která stále rezonují v tomto malebném koutu Nizozemí. Nyní virtuálně, brzy určitě osobně na jedné z vašich dalších objevných cest.

Zobrazit více