Itálie

Proč na Vánoce právě do Říma?

Řím láká turisty svou pohodovou vánoční atmosférou, vůní biskupského chlebíčku, projevem papeže a výstavami betlémů. Žádný předvánoční chaos, ale klid, teplota okolo 15°C a památky bez front jsou důvodem, proč se do Říma vypravit.

Katolická země bez katolických tradic

Itálie patří mezi země s nejsilnější katolickou tradicí, přesto se tu nesetkáte s oslavou Vánoc velkých rozměrů ani s množstvím tradic, které se dodržují např. u nás. Vánoce v Římě probíhají poklidně bez velkého stresu a shonu. Na mnoha místech stojí vánoční stromy, obchody jsou krásně vánočně vyzdobeny a na některých místech narazíte na adventní trhy. Na náměstí Navona jsou tradičně stánky s hračkami, proto sem tak rády v době adventu míří hlavně italské děti.

Vatikán

Svatopetrské náměstí ve Vatikánu

Dárky od čarodějnice

Pro Italy začíná vánoční čas 25. prosince, kdy papež oficiálně požehná svým „Urbi et Orbi“. Děti dostávají první dárky. Ty ovšem nenachází pod vánočním stromečkem, protože Italové tradici vánočních stromků nedrží. Podruhé se děti z dárků radují den před svátkem Tří králů, kterému se v Itálii říká Epifania a kdy oficiálně vánoční čas končí. V tento den dárky přináší čarodějnice Befana představující starý rok. Čarodějnice je pak na znamení rozloučení se se starým rokem v noci z 5. na 6. ledna upálena na hranici. Tu noc se zažehnou ohně na všech náměstích v Itálii.

Betlémy, kam jen oko dohlédne

Návštěvníci se při procházce prosincovým Římem mohou těšit z mnoha vystavených betlémů. Jejich tradice je v Itálii stále živá a v Římě najdete betlém doslova na každém kroku. Ovšem všimněte si, že malého Ježíška v žádném z nich nenajdete. Proč? Vždyť ten se narodí až 25. prosince.

Největší výstava betlémů se nachází na náměstí Popolo, zde jich najdete rovných sto. Za těmi nejkrásnějšími se vydejte ke slavným Španělským schodům a jeden z největších betlémů najdete již tradičně v bazilice sv. Jana v Lateránu. Každopádně betlémy si můžete prohlédnout v téměř každém římském kostele, na náměstích, v obchodech, kavárnách, zkrátka všude.

Italská specialita panettone

Co nám nabídne štědrovečerní tabule?

Pro nás jsou Vánoce neodmyslitelně spjaty s bramborovým salátem, kaprem a cukrovím. Je to velmi zvláštní, ale Římané nemají žádné typické vánoční jídlo. Snad jen ze sladkostí se tradičně kupuje panettone či pandoro. Povšimněte si, že se kupuje. Italské hospodyňky nemají ve zvyku tuto sladkost péct, ale raději ji koupí slavnostně zabalenou v obchodě či v oblíbeném lahůdkářství. Obě sladkosti se podobají našemu biskupskému chlebíčku. Akorát v pandoro nenajdeme rozinky ani sušené či kandované ovoce. Co vás ale bude provázet na každém kroku v ulicích věčného města během adventního času je vůně pečených kaštanů, které prodávají snad na každém nároží.

A proč do Říma o vánocích?

V prosinci v Římě panují velmi příjemné teploty okolo 15° Celsia. Občas sice může zapršet, ale stačí si přibalit deštník a pak už vás nemůže nic zaskočit při poznávání města mimo hlavní turistickou sezonu. Výhodou prosincové návštěvy je kromě příjemného počasí i menší počet návštěvníků a téměř žádné fronty před hlavními památkami. Tak tedy vzhůru do předvánočního Říma za klidnou atmosférou.

Roman Coliseum celebrates Christmas

Kouzelný vánoční Řím

Cestomilka

Ivanka

Adventní Řím s Cestomilkou Ivankou

"Klidné ulice, mistrovsky vyřezávané betlémy, vůně panettone a téměř prázdná muzea a památky jsou jako stvořené pro návštěvu Říma. A navíc se ještě trochu ohřejeme v záři slunečních paprsků."

Další podobné články

Forum Romanum, Italy, Rome

Forum Romanum: pupek starověkého Říma

Pokud existuje nějaké místo, které můžeme považovat za středobod starověkého římské impéria, bude jím Forum Romanum. A vy máte možnost jej s námi prozkoumat. Jdeme na to?

Zobrazit více