Itálie

Forum Romanum: pupek starověkého Říma

Pokud existuje nějaké místo, které můžeme považovat za středobod starověkého římské impéria, bude jím Forum Romanum. A vy máte možnost jej s námi prozkoumat. Jdeme na to?

Forum Romanum, epicentrum římské říše

Patříte mezi nadšené cestovatele? Pak byste určitě neměli minout ikonické Forum Romanum, jeden z nejdůležitějších archeologických komplexů na světě a nejvýznamnější symbol římské kultury vůbec. Možná budete překvapeni, jak moc vás dokáže historie tohoto místa uchvátit.

Forum Romanum Řím

Náměstí Forum Romanum

Forum Romanum v dobách své největší slávy

Náměstí Forum Romanum již od 7. století př.n.l. sloužilo jako obrovské tržiště, kam římští občané nebo jejich otroci chodili nakupovat vše potřebné pro domácnost, zatímco velkoobchodníci zde směle od rána do večera handlovali ceny výnosných komodit, jakými byly například italské olivy, věhlasný olej z nich, víno nebo drahé látky či koření z Východu.

Postupem času se díky svému věhlasu stalo Forum Romanum geopolitickým a náboženským centrem celého Říma. Konaly se zde bujaré festivaly, které si Římané opravdu uměli užít, řešily se zde ožehavé politické otázky, přijímaly se zákony a oslavovaly se náboženské svátky nebo významné vojenské triumfy římských legií.

Forum Romanum v Římě

Forum Romanum je krásné ve dne i za umělého osvětlení v noci

Chrámy na Foru Romanu

Jedním z nejvýznamnějších chrámů na Foru Romanu byl chrám Saturna, který, jak už název napovídá, byl zasvěcen bohu Saturnovi, patronovi zemědělců a bohatství. Bylo by však chybné se domnívat, že toto místo sloužilo jen k bohoslužbám, ve skutečnosti právě zde probíhaly ty největší obchody a finanční operace v Římě.

Dalším důležitým chrámem byl Vestin chrám. Vesta byla považována za ochránkyni nejen rodiny a domácnosti, ale i celého římského impéria. Chrám sloužil jako dům pro kněžky – tzv. Vestálky, které měly za úkol chránit posvátný oheň. Ten znázorňoval teplo domova a „život“ Říma. Věřilo se, že jakmile oheň uhasne, uhasne tím i sláva Římské říše.

Zmínit určitě musíme i Baziliku Julia, ve které zasedal římský sněm, Mammertinskou věznici, nechvalně známou pro své cely smrti nebo chrám Concordie, zasvěcený římské bohyni rovnováhy a svornosti.

Roman Forum at dusk in Rome, Italy

Západ slunce a pohled na Forum Romanum

Jak vypadá Forum Romanum dnes

Jakmile vstoupíte na Forum Romanum, přestanete pochybovat o tom, že jste se dostali jen na další generické archeologické naleziště. Jedná se o vskutku jedinečné místo, které vás hned vtáhne do svého bohatého příběhu a vy jej budete s úžasem prožívat. Pozůstatky chrámů, bazilik a řady sloupů, to vše budete mít na dosah ruky a na vás bude si tu atmosféru nabitou dávnou minulostí vychutnat.

Volným krokem pak můžete vyrazit po stopách římských dějin k historické třešničce na dortu – legendárnímu Koloseu, které stojí jen o pár metrů dále. A za výstup určitě stojí i nedaleký pahorek Kapitol, který vám nabídne nádherné výhledy na město.

Další podobné články

Klenot Vatikánu: Sixtinská kaple a Michelangelovy fresky

Sixtinská kaple, z venku nenápadná, jednoduchá a nijak zdobená budova ukrývá jedinečný renesanční poklad. Její interiér s freskami od Michelangela přivádí k údivu návštěvníky z celého světa. Vydejte se na její prohlídku s námi.

Zobrazit více